Fijn boek: Alleen op Avontuur
15 augustus 2021 
5 min. leestijd

Fijn boek: Alleen op Avontuur

Alleen op avontuur gaan, dat vinden veel mensen erg spannend. En dat snap ik als geen ander, want ik deed dat tot een paar jaar geleden ook écht niet. Wie mij al wat langer volgt, weet dat ik nu juist vaker alleen dan samen op pad ga, dus er is hoop 😉  Lidewey van Noord interviewde voor haar boek Alleen op Avontuur mensen die kleine en grote avonturen in hun eentje beleven.

Alleen op avontuur: het boek van Lidewey van Noord

Het boek Alleen op avontuur is grotendeels een verzameling van ervaringen van Lidewey en andere mensen die er (zo nu en dan) voor kiezen om alleen op avontuur te gaan. Ze omschrijft de voordelen van alleen op pad gaan, maar ook de uitdagingen en hoe om te gaan met angsten. Want: ‘gewoon doen’ is niet waar Lidewey op aan wil sturen. Uit de ervaringsverhalen van anderen haal je inzichten en het laatste deel van het boek is compleet gevuld met praktische tips. Helemaal achterin vind je een uitgebreide bronvermelding met pagina’s vol boeken die interessant zijn voor mensen die graag (alleen) op avontuur gaan.

alleen-op-avontuur

Praktische tips voor wie solo op avontuur wil

Wat ik een mooie uitspraak van Lidewey vindt was ‘… een typisch geval van oefening baart kunst, maar wat die oefening vooral baarde was vertrouwen’. Alleen op avontuur gaan kunnen we allemaal, dat is het probleem niet. Wat ons vaak wél tegenhoud is een gebrek aan vertrouwen in onszelf of de wereld om ons heen. En dat gebrek aan vertrouwen is niet helemaal onzin, want alleen op avontuur gaan is niet altijd leuk, makkelijk en veilig. Die angst mag er volgens Lidewey dan ook gewoon zijn, je moet alleen iets vinden wat je helpt om ermee om te gaan.

boek-alleen-op-avontuur

Is het boek Alleen op avontuur een aanrader?

Ja, ik vind van wel. Het is geen dik boek en hij bestaat vooral uit ervaringsverhalen. Het leest weg alsof je bij iemand aan de keukentafel zit, die vertelt over alleen op avontuur gaan. Verwacht niet dat je na het lezen van dit boek opeens wél alleen op avontuur durft/gaat, maar de praktische tips en het reële beeld dat geschetst wordt van solo avonturieren helpt je vast verder op weg. Van mij had de balans tussen ervaringsverhalen (met uitgebreid voorstellen van de geïnterviewden) en praktische tips iiiiets meer richting de praktische tips mogen liggen, maar het boek leest op die manier wel lekker luchtig weg.

alleen-op-avontuur-lidewey-van-noord

–> je kunt het boek aanschaffen bij KNVV Uitgeverij of Bol.com

Andere fijne boeken van Avonturiers

Vind je boeken over avontuur interessant? Dan zijn deze boeken misschien ook iets voor jou:

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
Fleur
Door

Fleur

op 30 Aug 2021

Heerlijk, alleen op avontuur! Ook spannend, vaak vraag ik me de dag van tevoren af waar ik aan begonnen ben, maar het is altijd fijn. Dank voor al je goeie tips :)

Paulien
Door

Paulien

op 01 Sep 2021

hahaha ja dat gevoel ken ik ;)

Catlin
Door

Catlin

op 30 Aug 2021

Afgelopen week ben ik voor het eerst alleen op vakantie geweest naar Berlijn, een paar dagen weg uit Nederland. Op voorhand had ik er veel zin in, maar zag ik er ook tegenop. Want ga ik mij niet enorm alleen voelen? Toen ik in de trein terug zat naar Nederland was (en ben) ik heel trots op mijzelf dat ik het gewoon gedaan heb. Ik ben gewoon alleen naar Berlijn geweest. Die momenten van me alleen voelen zijn er zeker geweest, maar ze wogen niet op tegen de dingen die ik heb gezien en gedaan. Zou graag vaker dit soort reizen willen ondernemen, en met een beetje hulp van dit boek moet dat vast goedkomen..

Paulien
Door

Paulien

op 01 Sep 2021

Ik ben (ook) trots op je, wat een succes!

Lisette
Door

Lisette

op 30 Aug 2021

Aan de ene kant deel ik mijn ‘avonturen’ graag meteen met iemand, maar aan de andere kant vind ik het ook heerlijk om met niemand te hoeven overleggen wat ik wanneer ga doen, hoe laat ik opsta, wat en wanneer te eten, waarheen, hoe lang nog, hoe snel.. etc! Helaas is mijn relatie net uit, deelde het liefst alles met hem, maar wil toch de dingen blijven doen die we samen deden, dan maar alleen genieten..

Paulien
Door

Paulien

op 01 Sep 2021

Kijk, goed bezig! Vervelend zo'n situatie en misschien helpt op avontuur gaan juist wel om er beter doorheen te komen :)

Naomi
Door

Naomi

op 30 Aug 2021

Als een stap die ik dit jaar langzaam ben gaan zetten, door 2x een nachtje alleen te kamperen en een weekendje alleen weg te gaan. Ik vind het iets heel moois, maar ook nog wel lastig. Ik deel het zo graag met iemand en dan heb je altijd iemand die snapt wat er gebeurd is. Buiten dat om, wel een uitdaging die ik verder wil ontdekken. Wanneer je alleen op vakantie bent kan je helemaal op jezelf focussen en onthaasten van alles om je heen.

Paulien
Door

Paulien

op 01 Sep 2021

Trots op jou!

Tom
Door

Tom

op 27 Aug 2021

Alleen op avontuur leek mij iets "not for me". Het onregelmatig leven in werkuren. Vrijwilligers werkuren. Een relatie begonnen waar ondertussen 3 dochters zijn bij gekomen. Eigen vrije tijd is er zelden. Toch echter ben ik de laatste jaren stillaan meer gaan lopen dat ondertussen in marathon-grote is uitgekomen. Door mijn blessure van vorig jaar terug meer gaan wandelen en heb ik terug het outdoor-scouts gevoel van vroeger. Vele ideeën gaan er door mijn hoofd om te doen als ik het internet afsurf met als kernwoorden "Back to basic, naturehike, campfire, ..." Alleen op pad gaan zou is een moment zijn voor mij alleen (lees: weg van mijn vrouwen :-) ) Gewoon genieten van de kleine dingen die de wereld, natuur ons te bieden heeft. Even kort onthaasten uit het drukke, onregelmatige leven.

Paulien
Door

Paulien

op 01 Sep 2021

Wat mooi dat je zo toch de tijd vindt! :)

Rienk den Toonder
Door

Rienk den Toonder

op 27 Aug 2021

Alleen op avontuur vind ik heerlijk en ik ga dan ook regelmatig. Zelden voor langere tijd, want mijn partner is er minder blij mee. Maar ze vindt gelukkig wel dat ik moet gaan als ik dat voel. Solo zijn het tot nu toe meerdaagse tochten te voet of per fiets door Nederland en België. Ook wanneer we samen met vakantie zijn, ben ik er regelmatig alleen op uit, terwijl zij bij onze tent zit te lezen. Zo genieten we samen het meest! Voor mij is alleen op pad vooral een manier om in de natuur te zijn, schepping en schepper te ervaren en in de rust los te komen van alle gewoel van de samenleving en die in mijn hoofd. Ik lees graag boeken over de avonturen van anderen (die van Jolanda Linschoten al gelezen?) en ben dan ook benieuwd naar dit verhaal!

Mar
Door

Mar

op 27 Aug 2021

Lijkt me leuk deze te winnen! Vind de stap om alleen op avontuur te gaan nog best groot; dus hopelijk kan dit boek me een duw in die richting geven.

Paulien
Door

Paulien

op 27 Aug 2021

Ik snap dat je dat spannend vindt! Met dit boek kom je vast al een stukje verder en je mag mij natuurlijk ook altijd een berichtje sturen voor wat aanmoediging :)

Marleen de Vries
Door

Marleen de Vries

op 26 Aug 2021

Dit boek lijkt mij fantastisch! Ik ben onlangs alleen 2 nachten wezen kamperen en zou dit graag vaker willen doen, met de nodige extra informatie om dit nog leuker en beter te maken. Ik ben momenteel fanatiek bezig met andere boeken lezen en instagram accounts te volgen over mensen die houden van trektochten maken en wordt daar heel blij van. Het boek mag niet missen in de collectie:-)

Miranda
Door

Miranda

op 26 Aug 2021

Ik vind alleen op avontuur gaat best wel spannend! Maar het is ook heel waardevol denk ik. Ik wil het meer proberen te doen :)

Johanna
Door

Johanna

op 18 Aug 2021

Na het lezen van het boek " Onderweg" van Francine Postema dacht ik. Dat wil ik ook! Maar kan ik dat? Om de eerste stap te zetten ben ik de eerste week van augustus in mijn eentje met een rugzak het walk of Wisdom pad gaan lopen. Wat vond ik dit leuk! Dit smaakt naar meer!!! Nu ga ik volgend jaar een week een stuk van het Olavpad lopen. Zo leuk om nu al met de voorbereiding te beginnen!! En wat zou het dan gaaf zijn om jouw gelezen boek daarbij te gebruiken en daarna weer aan iemand anders te geven die er behoefte aan heeft.

Paulien
Door

Paulien

op 27 Aug 2021

Goed bezig, wat een mooie stap! Je kunt dit!!

Judith
Door

Judith

op 18 Aug 2021

Dat lijkt me héérlijk! Alleen op avontuur. M'n eigen ritme volgen. De plannen zijn inmiddels gemaakt, de benodigdheden aangeschaft... wellicht een mooi boek om van te voren te lezen.

Lisanne
Door

Lisanne

op 18 Aug 2021

Alleen op avontuur met een groep is iets dat ik al doe. Helemaal alleen op avontuur gaat op dit moment nog niet verder dan wat wandelingen. Als mensen heel enthousiast over iets zijn en hun ervaringen delen helpt het mij om ook een volgende stap te zetten, iets met inspiratie ofzo;) Dus ik ben benieuwd waar dit boek mij zal brengen.

Vera de Jong
Door

Vera de Jong

op 18 Aug 2021

Alleen op avontuur gaan vind ik heerlijk. Echt even genieten van de rust, ruimte voor mezelf en mijn eigen hersenspinsels. Daarnaast merk ik als ik alleen op avontuur ben dat ik nog meer kan genieten van de natuur, ik heb meer oog voor wildsporen, vogels en alle (eetbare)planten.Ondanks dat ik er enorm van geniet ben ik nooit langer dan 48 uur alleen de natuur in getrokken. Dat zou ik heel graag een keer willen doen. Hopelijk geeft dit boek mij het zetje wat ik nodig heb.

Annerieke
Door

Annerieke

op 18 Aug 2021

Ik ben de afgelopen jaren al gewend geraakt om in sommige avonturen alleen te gaan. Alleen kamperen en wandelen voornamelijk. Iets nieuws doe ik dan toch sneller met iemand anders erbij, dus daar zou ik graag nog wat meer inspiratie voor willen!

Noortje
Door

Noortje

op 18 Aug 2021

Oei, alleen op avontuur. Iets wat ik heel graag wil en veel vaker zou moeten doen. Op dit moment vind ik het soms te spannend en probeer ik anderen voor mijn karretje te spannen om mee te gaan. Meestal lukt dit ook...haha, maar ik verlang naar tijd helemaal voor mij alleen. Waarom doe ik het niet? Meer dan 10 jaar geleden ben ik een half jaar alleen naar Australië geweest. Dus wat is het probleem? Ik merk dat ik banger word om uit mijn comfortzone te gaan. Soms denk ik wat ben ik toch een oude taart...Tijd voor wat moed en inspiratie dus!

Reactie plaatsen