arrow_drop_up arrow_drop_down
Avontuurlijk reizen en leven: een interview met Sietske
24 april 2021 

Avontuurlijk reizen en leven: een interview met Sietske

Omdat ik via Outdoor Inspiratie in contact kom met vele inspirerende, avontuurlijke mensen, besloot ik een interview-categorie toe te voegen aan mijn blog. Ik ging eerder al in gesprek met Eline van Dosis Geluk, en met Stefanie en Niels die alles opgaven om een wereldreis op de fiets te gaan maken. Deze maand sprak ik met Sietske over avontuurlijk leven en reizen.

 

Wie is Sietske?

Sietske heeft een grote liefde voor bergen, avontuur en buiten zijn. Die drang naar avontuur zat er al vroeg in en na haar middelbare school ging ze naar de Koninklijke Militaire Academie. Andere studies voelden niet eens als een optie, want ze wilde de hele dag buiten kunnen zijn en fysiek uitgedaagd worden. Na enige tijd werken in het veld, is ze nu als kapitein bij de luchtmacht werkzaam als bedrijfsadviseur.

Sietske woont met haar vriend Bart en twee katten in Brabant. Zij en Bart kennen elkaar nu dertien jaar, en hebben samen zoveel mogelijk tijd in de bergen doorgebracht. Sietske is dol op de fysieke uitdaging en de eenvoud van het leven in de bergen. Ze heeft daar inmiddels zelfs deels haar werk van gemaakt, als oprichter van Meiden in de Bergen. Met Meiden in de Bergen neemt ze vrouwen mee op huttentochten in de mooiste landschappen.

avontuurlijk-leven-en-reizen-sietske

Ik spreek met Sietske over avontuurlijk leven en reizen

 

Wat is avontuur volgens Sietske?

Ik vraag Sietske wat zij denkt dat ‘avontuur' is. Ze ziet haar activiteiten in de bergen als avontuur, maar ook de kleine dingen in het dagelijks leven. Volgens haar zit avontuur in uit je comfortzone stappen en iets nieuws of spannends doen. Zo beleeft ze zelf ook avontuur in haar dagelijks leven in Nederland. Vlak voor het interview dipte ze haar gezicht vol in de laag sneeuw die er toen lag. Ook onder werktijd beleeft ze avontuur, want op haar werk wordt ze natuurlijk ook genoeg uitgedaagd. Dingen als iemand een gunst vragen, presentaties geven, een stagiaire begeleiden: geen dagelijkse koek en uit de comfortzone, en daardoor ook een avontuur.

huttentocht-in-de-bergen

Sietske op huttentocht (foto: Juergen Steegmueller)

 

Wat brengt avontuurlijk leven en reizen jou?

Avontuur heeft volgens Sietske en mij dus alles te maken met uit je comfortzone stappen. Buiten je comfortzone is het natuurlijk oncomfortabel, en daar kun je zoveel leren! Volgens Sietske is dit de perfecte manier om je persoonlijk leiderschap skills te ontwikkelen. Je maakt hier zelf de keuze om iets te doen wat je heel spannend vind, en dat is goed voor je zelfvertrouwen. Sietske noemt als voorbeeld haar bergwandelingen. ‘Een bergwandeling is meer dan van punt A naar punt B lopen. Er zijn altijd spannende punten onderweg, maar je doet het maar mooi wel! Dat geeft je zelfvertrouwen'.

Avontuur doet je inzien dat je zoveel meer kunt dan je in eerste instantie denkt. Stel: je hebt last van hoogtevrees en je komt aan bij een smal pad met een steile afgrond ernaast. Als je dat pad volgt, ben je vier kilometer later bij de berghut. Als je om wilt keren, moet je minstens tien kilometer terug naar de vorige hut. De kans is groot dat je dan tóch dat spannende pad neemt, en daarmee een stukje van jezelf overwint.* Dit nieuwe zelfvertrouwen neem je vervolgens mee naar je dagelijks leven.

meiden-in-de-bergen

 

Vluchten of vechten?

Op spannende momenten hebben we vaak de keuze tussen vluchten of vechten. Jij maakt de keuze tussen het wél doen, of het niet doen (en dan later denken ‘had ik maar…). Veel angsten zijn helemaal niet zo realistisch, en er bij stilstaan kan helpen. Uit een podcast van Kim Munnecom leerde Sietske zichzelf op momenten van twijfel te vragen:

  • ‘ga ik hier dood van?'
  • ‘breng ik hier iemand mee in gevaar?'

Als het antwoord op deze vragen ‘nee' is, denkt Sietske: ‘waarom zou ik het dan niet doen?'. We focussen ons vaak op de dingen die we te verliezen hebben, maar het juist wél doen kan ons ook heel veel opleveren.

 

Wijze lessen uit haar opleiding aan de militaire academie

Ik kan me voorstellen dat Sietske's opleiding behoorlijk uitdagend en daardoor leerzaam was. Ik vraag haar wat ze daar voor life skills geleerd heeft. Ook hier komt weer terug dat je mentaal en fysiek zoveel meer kunt dan je van jezelf denkt. Je kunt er helemaal doorheen zitten, maar nog steeds doorgaan en mentaal en fysiek je grenzen verleggen. Een ander inzicht dat ze daar kreeg, is dat je zoveel meer kunt als je dingen samen doet, als team. Het helpt om iemand te hebben die je begeleidt als je iets eng vindt. En precies dat is wat Sietske nu ook in haar werk als huttentocht-begeleider doet.

huttentocht-comfortzone

 

Omgaan met comfortzone uitdagingen

We kennen allemaal dat wat vervelende gevoel dat je overspoelt als je op de grens van je comfortzone staat. Eén deel van jou roept heel hard ‘neeeee' en de ander roept ‘jaaa, doen!'. Ik vraag Sietske hoe ze met dat moment omgaat. ‘Ik focus me op wat het me oplevert als het lukt en wat het me kost als ik het niet doe'. Ze zorgt dat ze vooraf al voorbereidingen treft om het moment zelf makkelijker te maken. Zo zoekt ze vooraf al een ‘fuck it!' vibe op door de positieve kant van een avontuur voor zichzelf te benadrukken. Met die vibe kan ze de twijfel, zelfmedelijden en angsten op dat randje van de comfortzone beter aan. Je moet actief oefenen met positief naar de wereld kijken, in plaats van te focussen op de beren op de weg.

huttentocht-avontuur

 

Sietske's ultieme tip voor een avontuurlijker leven

Daar is hij weer, mijn favoriete vraag: ‘wat is dé tip die jij mensen wilt geven om avontuurlijker te leven?' Volgens Sietske is dat jezelf op een keuzepunt afvragen wat een kind zou doen in die situatie. En dat dan vervolgens te doen! Kinderen hebben nog veel meer een onbevangenheid en simpelere manier van denken, en trekken zich nog veel minder aan van wat anderen van ze vinden. Allemaal eigenschappen waar wij volwassenen een voorbeeld aan kunnen nemen.

 

Het avontuurlijke droomleven van Sietske

Ik vroeg Sietske of ze haar avontuurlijke droomleven leeft. Hoewel ze haar huidige leven fijn vindt, droomt ze van haar hutje in de bergen. Een plek waar ze helemaal zelfvoorzienend kan genieten van het simpele leven in de bergen, en waar ze zelf kan bepalen wanneer en hoe ze inkomen krijgt. Leven met en van de natuur in de bergen, dat is het droomleven van Sietske.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kom haar graag opzoeken als het eenmaal zover is!

avontuurlijk-reizen-huttentocht-sietske

Avontuurlijk reizen: ga op huttentocht in de bergen

* Dit geldt natuurlijk alleen voor paden die niet echt levensgevaarlijk zijn, en waarvoor de angst echt tussen je oren zit. Je weet zelf vaak wel het verschil tussen een realistische angst (‘dit pad wordt mijn dood') en een onrealistische angst (‘het is een stevig pad en de angst komt voort uit mijn hoogtevrees en naar beneden kijken').

 

Meer lezen over avontuurlijk leven en reizen?

Ik interviewde eerder Stefanie en Niels, die begonnen aan een wereldreis op de fiets, en Eline, die van haar dagelijks leven een groot avontuur maakt. Lees ook mijn tips voor een avontuurlijk leven en ga eens op microavontuur!

wandelen-in-de-bergen-avontuurlijk-reizen

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!

- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een webinar over avontuurlijk leven

Ik gebruik cookies