Mijn avontuurlijke leefstijl: veelgestelde vragen
Paulien
12/04/2020
5 min

Mijn avontuurlijke leefstijl: veelgestelde vragen

12/04/2020
5 min

Ik heb een avontuurlijke leefstijl: ik heb geen eigen huis, geen vaste woonplaats en geen vast inkomen. Ik woon een deel van het jaar in Nederland en meerdere maanden per jaar woon ik in het buitenland. Op mijn Instagram geef ik een kijkje in mijn dagelijks leven, en in de reacties krijg ik vaak vragen over mijn leefstijl. De meest gestelde vragen beantwoord ik in dit bericht.

Waarom ik heb gekozen voor deze avontuurlijke leefstijl

Ik volgde lang het ‘levensplan’ dat de maatschappij volgens mij van mij verwachtte. Ik werkte hard op school, en haalde goede cijfers. Met die cijfers kon ik naar de universiteit, dus ik ging naar de universiteit. Al snel kwam ik er achter dat dat niet helemaal iets voor mij was. Ik vond de dagen te lang en de druk te hoog. Na het cum laude behalen van mijn bachelor, werd ik toegelaten tot een topprogramma binnen een master. Ik moest veldwerk doen met een team op het platteland, en werd er helemaal gek. Ik had geen tijd en ruimte voor mezelf, ik vond de competitieve sfeer niet fijn en ik werkte zoveel uren per dag, dat ik me letterlijk bijna dood werkte. Met klachten van een burn-out en depressie kwam ik thuis te zitten, en ik voelde heel duidelijk dat ik niet meer terug wilde die wereld in. Niet om mijn master af te maken, en zeker niet om daarna in diezelfde wereld te gaan werken. Ik ging tijdelijk werken in een winkel, kwam weer thuis te zitten (in de winter, en dat bleek een patroon te zijn) en dat herhaalde zich nog een paar keer. Bijna 2 jaar geleden zij ik mijn huurwoning op, en werd ik kattenoppas en logeerde ik bij vrienden zolang mijn contract in loondienst nog liep. Ik wilde stoppen met van 10 tot 6 werken in loondienst zodra mijn contract afliep, en zo geschiedde. Ik had geen idee wat ik dan wél wilde doen, maar had er vertrouwen in dat het goed zou komen. En nu, 1.5 jaar later, (b)lijkt het inderdaad goed te komen!

wonen-in-frankrijk

Ik woon deze herfst en winter in dit huisje in Frankrijk

Hoe ziet mijn avontuurlijke leefstijl er uit?

Ik woon momenteel in een tiny house op een heuvel bij een natuurkampeerterrein in de Auvergne. Dit vakantiehuisje word normaal ’s winters niet verhuurd, dus ik kon hem voor een lagere prijs voor drie maanden huren. Ik heb ’s winters behoefte aan langzaam leven en veel in de natuur zijn, waar dit huisje op een heuvel zich uitstekend voor leent. Ik sta op bij zonsopkomst (ik slaap met het gordijn open), doe mijn ochtendroutine (met o.a. yoga, schrijven, lezen, eten) en werk 6-8 uur per dag. De middag houd ik vrij om naar buiten te gaan, zodat ik mijn kostbare daglichturen niet achter de computer binnenshuis doorbreng. ’s Avonds werk ik achter de schermen aan mijn bedrijf en lees ik een boek tot ik in slaap val.

De winter is voor mij een seizoen voor het rustig aan doen. Ik neem bijna geen grote opdrachten aan, plan eigenlijk niets gedurende drie maanden en leg mezelf zo weinig deadlines op, dat ik met gemak een dag in bed kan blijven liggen als ik dat nodig heb. De rest van het jaar, vooral in de lente en zomer, heb ik veel meer energie en inspiratie en maak ik lange dagen. Ik zet wandelroutes uit, ik maak zelf wandelingen en schrijf daarover, ik gids mensen (vanaf komende zomer in Schotland!), etc.. Voor mij is dat leven met de seizoenen misschien nog wel de grootste winst van eigen baas zijn.

Waar haal ik mijn inkomsten vandaan?

Mijn Instagram-volgers zien natuurlijk vooral foto’s langskomen van fijne uitzichten en wandelingen. Het lijkt daardoor alsof ik niet werk, maar dat komt puur omdat foto’s van Paulien achter een computer nou eenmaal niet heel boeiend zijn. Ik snap dus wel dat mensen zich afvragen hoe ik dit avontuurlijke leven financieer. Het korte antwoord: ik help mensen met een hart voor avontuur en buiten zijn. Wát ik precies doe, wisselt per week. Ik haal mijn inkomsten onder andere uit:

  • de E-books in mijn webshop
  • blogs en foto’s voor andere reis- en outdoor-gerelateerde blogs
  • (wandel)routes en microavonturen uitzetten voor organisaties
  • informatieve teksten schrijven voor fotografen met een hart voor buiten
  • presentaties geven over avontuurlijk leven
  • fotoshoots voor websites en social media van outdoorondernemers

Die afwisseling in mijn werk vind ik heel leuk. Ik zet mijn skills (ruime ervaring als fotograaf en schrijver + kennis van outdoor) in op wisselende manieren, wat elke keer weer een leuke uitdaging is.

avontuurlijk-leven

Mijn avontuurlijke leefstijl zorgt ervoor dat ik hier kan wandelen op een werkdag

Ben ik nog steeds een Nederlander?

Ik ben volgens de wet nog steeds een Nederlander, gelukkig. Per 12 maanden ben ik namelijk niet meer dan 8 maanden op reis. Ik draag belasting af in Nederland en heb een postadres waar ik ook regelmatig verblijf. Mijn opdrachtgevers bevinden zich vaak in Nederland of België, waardoor het voor mij handig is in de buurt te zijn. Bovendien richt ik me op Nederlands of Vlaams sprekende mensen, voor wie ik graag over wandelroutes dicht bij (hun) huis schrijf. Wie permanent on the move wil zijn, moet ingewikkeldere regelingen treffen zoals veel digital nomads (dat is namelijk een vrij nieuw en grijs gebied).

Mijn toekomstplannen: een avontuurlijke leefstijl!

Tot twee jaar geleden wist ik precies hoe mijn leven er de daaropvolgende maanden uit zou gaan zien. Nu niet. Ik leef echt met de dag, hoewel grote opdrachten en reizen vaak wel al vroeg vastgelegd worden. De meeste van mijn (wandel)plannen ontstaan vrij spontaan en last-minute en daardoor vind ik ze extra leuk. Ik heb nu dan ook geen vaststaand plan voor de komende maanden, ik ga voor avontuur! Ik blijf voorlopig nog even in Frankrijk, maar kom begin 2021 sowieso weer (even) naar Nederland voor opdrachten. Wel zet ik dromen om in doelen, zoals: voor 31 december 2021 wil ik graag eigenaar zijn van een camper en daarin het grootste deel van het jaar wonen. En binnen 4 jaar wil ik de eigenaar zijn van een klein huisje in de Auvergne, dat ik dan in de zomer verhuur en de rest van het jaar voor mezelf en vrienden wil gebruiken.

Bonus: met deze tips maak ook jij je leven avontuurlijker

Waar zijn mijn spullen?

Zo’n 2 jaar geleden, toen ik mijn huurhuis op zei, heb ik het grootste deel van mijn bezittingen naar de kringloopwinkel gebracht. Alles wat ik nu bezig, past in twee rugzakken (trektocht-uitrusting voor 2 personen) en mijn blauwe rolkoffer (niet-wandelkleding, boeken, camera, foto’s, etc.). Bij een familielid staan nog wat fotoboeken en andere aandenkens aan vroeger. Deze minimalistische leefstijl geeft mij veel rust, al houd ik een zwak voor boeken en vult mijn Twingo Betsy zich langzaam met boeken 😉

leven-in-frankrijk

Mijn leven hier in Frankrijk is lekker langzaam en met genoeg tijd voor buiten

Geen stress met slow travel

Ik krijg vaak de vraag of deze nomadische leefstijl mij geen stress geeft. Nee, want ik reis heel langzaam. Ik word niet blij als ik elk weekend of elke week weer moet verplaatsen, maar door langer op één plek te blijven, heb ik rust. Ik heb niet het gevoel dat ik een gebied echt ken, als ik er minder dan een maand ben. Slow travel zie je ook weer terug op mijn lange afstand wandelingen en fietstochten.

Reacties
Categorieën