
Wandelen naar de top van de Ben Nevis
Wandelen naar de top van de Ben Nevis, dat staat al jaren op mijn verlanglijstje. Vier keer heb ik aan de voet van de hoogste berg van de hoogste berg van Schotland gestaan. Elke keer was het weer te slecht om naar boven te gaan en was er geen tijd om tot de volgende droge dag te wachten. Ik heb me al uitgebreid ingelezen en met anderen over de berg gepraat. Een blog over wandelen naar de top van Ben Nevis, mét mijn kennis en (nog) zonder mijn eigen ervaringen.
Wandelroutes naar de top van de Ben Nevis
De Ben Nevis is met zijn 1345 meter hoogte de hoogste berg van Schotland en het hele Verenigd Koninkrijk. Hij ligt in de Schotse Hooglanden, vlakbij de grote plaats Fort William. Wie over de West Highland Way loopt, eindigt zijn avontuur vlak voorbij de berg. Je kunt de top van de Ben Nevis vanaf verschillende kanten benaderen. Geen van de paden is ‘makkelijk’, al zijn er nog altijd mensen die (onverstandig) de berg op vertrapte gympen beklimmen. De klim begint op zeeniveau, wat betekent dat je 1344 meter moet stijgen om de top te bereiken. Het pad is vaak niet egaal, wat het extra uitdagend en belastend voor je lichaam maakt. De makkelijkste wandelroute begint in Glen Nevis, één van de valleien aan de voet van de berg. De berg vanaf de noordkant beklimmen, is een technischer en gevaarlijker. Voor een overzicht van alle wandelroutes naar de top kijk je hier. Prachtige uitzichten op de hoogste berg van Schotland (foto: Sharon / @my.outdoor.hiking.adventures)
De makkelijkste wandelroute naar de top van Ben Nevis
Je kunt de makkelijkste route, die dus niet makkelijk is, kun je beginnen op twee locaties. Start bij het bezoekerscentrum Glen Nevis, waar je nog extra informatie in kunt winnen en kaarten kunt kopen. Een uitdagender begin beleef je vanaf het Glen Nevis hostel. Kom je ’s morgens vanuit Fort William? Dan kun je beter bij het bezoekerscentrum beginnen (dichterbij én je kunt rustig wennen). De paden voegen zich een paar kilometer samen tot één lang pad naar boven. De paden zijn hier goed begaanbaar, verhard en makkelijk te herkennen. Hoger op de berg bestaat het pad meer uit losse stenen, wat het iets zwaarder lopen maakt. Op de top zie je ruïnes en bakens, vanaf waar je bij helder weer prachtig uitzicht over de Schotse Hooglanden hebt. De relatief makkelijke wandelroute op de Ben Nevis (foto: Sharon / my.outdoor.hiking.adventures)
Hoe lang duurt de gemakkelijke route naar de top van Ben Nevis?
De meeste wandelaars doen drie tot vijf uur over het makkelijkste pad naar boven. Over de afdaling, op dezelfde route, doen ze een uurtje korter. In totaal ben je met naar boven en beneden lopen mogelijk al zo’n acht uur kwijt, waar je de tijd die je pauzeert nog bij op wilt tellen. Bereken je wandeltijd vooraf en ga op tijd op pad. Veel wandelaars vertrekken net voor zonsopkomst met hoofdlamp op, zodat ze zeker weten op tijd voor het donker weer terug zijn. Overnachten op de Ben Nevis is niet aan te raden, dus zorg dat je een overnachting regelt voor de avond na je klim. De Ben Nevis beklimme kan via verschillende routes (foto: Sharon / @my.outdoor.hiking.adventures)
Met een gids op de Ben Nevis wandelen
Voelt het niet goed om de Ben Nevis zelfstandig te beklimmen? Push jezelf dan niet over je grenzen (omdat anderen ‘het ook kunnen’), maar vraag hulp. Waarschijnlijk geniet je veel meer van je avontuur als je je veilig voelt. Ga op pad met een lokale gids, of huur een Nederlandse gids in via een platform als Mountain-Network.
Wanneer is de beste tijd om de Ben Nevis te beklimmen?
Garantie op goed weer heb je nooit, ook niet in Schotland. Toch hebben die mensen die roepen dat het in Schotland ‘altijd slecht weer’ is niet helemaal gelijk. Er valt vier keer zoveel neerslag als in Nederland, maar het regent er echt niet non-stop. Ik ga vaak in mei naar Schotland, wanneer het weer relatief droog en zonnig is en de midges nog niet actief zijn. Vele zonnige dagen liep ik door de Hooglanden, alleen op de dagen dat ik de Ben Nevis wilde beklimmen viel het weer vaak tegen. Plan bij voorkeur je tocht in mei of begin juni en blijf meerdere dagen in de buurt om zo drogere dagen af te kunnen wachten.Ook in het voorjaar kan er nog sneeuw op de top van de Ben Nevis liggen (foto: Sharon / @my.outdoor.hiking.adventures)
Veilig de Ben Nevis beklimmen
Hoewel jaarlijks tienduizenden mensen naar de top van de Ben Nevis wandelen, is de beklimming niet makkelijk. In mist, regen en sneeuw kun je er makkelijk gedesoriënteerd raken, wat natuurlijk nooit een goed idee is op een bergwand. Er zijn de afgelopen jaren genoeg mensen in moeilijkheden geraakt omdat het zich op het topplateau ineens verslechterde. Het is dan moeilijker te zien waar de paden naar beneden beginnen en waar de afgrond zich bevindt. Ook is niet elke route even makkelijk en helpt het als je een goede conditie en ervaring met bergwandelingen hebt. Controleer voor vertrek de weersvoorspelling, laat iemand weten welke route je gaat nemen (zie ook deze tips over veiligheid op reis) en vertrek niet te laat. Neem voldoende eten en drinken, een hoofdlamp, isolatiedeken en EHBO-artikelen mee. Trek meerdere lagen kleding over elkaar, zodat je warm genoeg blijft. Neem altijd regenkleding mee, ook als er geen regen voorspeld wordt.
Tip: check de EHBO-sectie in mijn gratis paklijst voor je wandelvakantie.Ga veilig de Ben Nevis op: het kan er flink spoken! (foto: Sharon / @my.outdoor.hiking.adventures)
Overnachten bij de Ben Nevis
Begin je wandeling naar de top van de Ben Nevis goed uitgerust, door dicht bij de berg te logeren. In Fort William vind je vele hostels en hotels, maar dan ben je in de vroege ochtend nog wel een tijdje onderweg naar de voet van de berg. Je kunt er beter voor kiezen te logeren in het Glen Nevis Hostel of de nabijgelegen camping, vanaf waar je zo de meest gebruikte wandelroute op wandelt. Wildkamperen in Schotland is toegestaan, maar in een groot deel van de vallei verboden. Als je al een plek vindt waar je mag wildkamperen in de omgeving van de Ben Nevis, is de kans groot dat er al iemand anders staat. De nabij gelegen Glen Nevis Inn is een aanrader voor wandelaars. Maak de avond voor vertrek nieuwe vrienden (handig voor tips!) of bespreek na je wandeling je ervaring met medewandelaars. In Fort William vind je outdoor winkels en supermarkten waar je je voorraden aan kunt vullen. Wandelen op de Ben Nevis (foto: Sharon / @my.outdoor.hiking.adventures)
Het reisverslag van Sharon: het beklimmen van Ben Nevis
Zoals ik al schreef, heb ik vele verhalen over het beklimmen van de Ben Nevis gehoord, maar zelfs door gevaarlijke weersomstandigheden de berg niet beklommen. Gelukkig wilde Sharon (@my.outdoor.hiking.adventures op Instagram) haar verhaal met jullie delen. Zij ging met een gids wandelend over de makkelijkste route naar de top van de Ben Nevis. De retour naar de top duurde bij haar 5 uur en 15 minuten, plus een half uur tot drie kwartier pauze. “Woensdag 23 mei 2018. Het was een mooie zonnige ochtend, en voor Schotse begrippen was het warm. Het pad was goed onderhouden, vrij breed en goed toegankelijk. Op het eerste deel van de route zie je beplanting zoals mooie grassoorten, mos-soorten en varens. Qua uitzicht is het typisch Schots: rauw en dramatisch.”
Het zwaardere deel van de route
“Wanneer de route stijgt, gaat de ondergrond steeds meer bestaan uit keien en stenen als een soort trap. Je switcht constant tussen korte, lange, grote en kleine stappen maken. Dit was soms best zwaar. Je bent erg bezig met hoe je je voeten neer moet zetten en ervoor zorgen dat je geen enkel verzwikt. Het uitzicht maakt echter alles goed. Je kijkt uit op andere Munro’s (de hoogste bergen van Schotland, red.). Wij hadden steeds stralend weer, ongeveer 17 graden met zon. Ik liep in een T-shirtje en ben zelfs verbrand. Ongeveer halverwege de route kom je “halfway lake” tegen. De echte naam van het meer is Lochan Meall An T-suidhe. Het meer ligt genesteld tussen de bergen en ik heb echt genoten van het zicht op het meer. Verder omhoog, op ongeveer 2/3 van de route, veranderde de ondergrond. Veel keien maar ook los, donker gekleurd grind. Het werd een stuk frisser en mistwolken dreven voorbij. Ook lag er her en der sneeuw op plekken waar de zon minder scheen. Het was soms zwaar lopen, zo over het losliggende grind.” De wandelroute naar de top wordt zwaarder naarmate je hoger komt (foto: Sharon / @my.outdoor.hiking.adventures)
Mist op de Ben Nevis
“Op een gegeven moment liep ik een mistbank in en direct voelde ik dat het nog killer werd. Tijd voor extra lagen kleding. Ik zag echt geen hand voor ogen. Wow, dit was bizar, ik liep van een zomerse wandeling, zo een winterwandeling in. Voordat ik het doorhad, was het enige dat ik zag, mist, heel veel sneeuw, besneeuwde keien en cairns (stenenstapels, red.). Het was op sommige stukken echt ploegen door de sneeuw. Op andere plekken was het glibberen en glijden. Ik voelde dat mijn adrenaline niveau omhoog ging en ik was erg alert. Soms had ik echt geen idee waar ik was. Ik was voor het eerst tijdens de blij dat ik mensen met felgekleurde regenjassen voor en achter me zag lopen. Het enige wat me hielp met de route aan te houden waren de cairns. Als ik terugdenk aan die momenten, voel ik de spanning nog een beetje opkomen. Een pad was namelijk zeker niet meer zichtbaar. Op een gegeven moment hoorde ik voor mij iemand naar een persoon achter hem roepen dat dit het moment was om het hoofd erbij te houden. Dit was het stuk waar je langs een diepe geul (gully) liep. Geloof me, hier wil je echt niet te ver van het pad lopen, want je ziet dus totaal niet waar dat stuk heen gaat of ophoudt. Het leek op een soort van glijbaan het niets in.”
Op de top van Ben Nevis
“De top! We waren er! De top is een soort plateau met daarop het Ben Nevis Observatory. Hier werden in het verleden weermetingen gedaan. Het is zeker een aanrader om daar eens meer over op te zoeken. Het was hier op de top nog vaak mistig, maar zo nu en dan werden we getrakteerd op een helder moment met een mooi zonnetje. Ik had alle lagen kleding aan die ik bij had, want het was rond het vriespunt op de top. Na enkele topfoto’s en een snack hebben we de afdaling ingezet. Waar wandelen door de sneeuw niet te doen was op de heenweg, hebben we op de terugweg toegegeven aan ons innerlijke kind en zijn we naar beneden gegleden.” Op de top van de Ben Nevis (foto: Sharon / @my.outdoor.hiking.adventures)
Drukte op de Ben Nevis
“Na alle kou achter ons te hebben gelaten, konden de lagen kleding weer uit en liepen we weer in ons T-shirt over de stenen trappen naar beneden. Het viel me op hoe enorm druk het was: hordes mensen waren onderweg naar boven. Goed uitgeruste mensen, mensen op teenslippers en zonder rugzak… ja echt… mannen op teenslippers, zonder T-shirts. Dit zegt wel iets over de status van de Ben Nevis en hoe erg de berg wordt onderschat. Het is een populaire toeristische attractie geworden en dat is jammer en bovendien erg gevaarlijk. Ondanks dat de berg niet zo hoog is, loop je wel in Schotland, waar het weer zo om kan slaan. De afdaling moet je ook zeker niet onderschatten want jeetje, wat was dat zwaar voor de knieën. Dat maakte dat voor mijn gevoel de afdaling langer duurde dan de klim, wat natuurlijk niet zo was. Toen wij eenmaal beneden waren, hebben wij een mooie picknicktafel uitgekozen op het terras bij de Ben Nevis Inn voor een welverdiend biertje.”
Tip: bekijk mijn favoriete trektochtroutes in Schotland en de fijnste dagwandelingen in Schotland volgens Kris