Het blotevoetenpad bij Opende: ook voor 28-jarige kinderen
Paulien
09/11/2021
2 min

Het blotevoetenpad bij Opende: ook voor 28-jarige kinderen

09/11/2021
2 min

Ik had het geluk dat ik drie weken op een huis en hond op de grens tussen Groningen en Friesland mocht passen. Vlakbij bleek een blotevoetenpad te zijn en dat is natuurlijk perfect voor een avontuur!

blotevoetenpad-opende

Het blotevoetenpad bij Opende

Het blotevoetenpad bij Opende is 1,6 of 3,4 kilometer lang. De route vormt een rondje met een stukje heen-en-weer naar een strandje. Onderweg staan allerlei hindernissen, zoals een touwbrug boven/door het water en andere spannende bruggen. Vind je (of je kind) iets té spannend? Dan is er als alternatief altijd een bruggetje. Na veel regen, zoals op het moment dat ik er was, worden sommige watertjes extra diep. Let dus wel even goed op als je met kleine kinderen op pad bent.

blotevoetenpad-hindernissen

Het startpunt van het blotevoetenpad

Je kunt op twee punten beginnen (en eindigen) met het blotevoetenpad. Ik raad je aan om je auto te parkeren bij Theetuin Blotevoetenhof. Hier vind je namelijk een omkleedhokje en een wasbak voor je voeten, zodat je schoon en droog de auto weer in kan. Bijkomend voordeel is dat je na je wandeling kunt genieten van een hapje en drankje in de tuin van de Theetuin. De parkeerplaats ligt aan Peebos 1a en is goed aangegeven met borden van Staatsbosbeheer. Wil je het rondje van 1,6 kilometer doen, dan kun je enkel bij deze parkeerplaats beginnen.

Let op: Theetuin Blotevoetenhof is van april t/m oktober van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

De andere parkeerplaats ligt aan de Kaleweg, 9865 TC in Opende. Vanaf hier kun je alleen de lange route lopen.

opende-blotevoetenpad

Fierljeppen in het Westerkwartier

Bij Theetuin Blotevoetenhof kun je polsstokken huren. Langs het blotevoetenpad liggen 15 sloten waar je met deze stok overheen kan springen. Via Staatsbosbeheer kun je gaan fierljeppen in het Westerkwartier en dat klinkt zo random dat je het eens gedaan moet hebben.

Andere wandelroutes nabij het blotevoetenpad

Bij het beginpunt van het blotevoetenpad beginnen diverse andere wandelroutes door het Westerkwartier. Je kunt deze wandelingen aan elkaar knopen voor een langere route.

  • Doezumerstruun, 9,3 kilometer
  • Zandenpad, 5 kilometer
  • Pettenpad, 2,3 kilometer

Alledrie deze routes staan gemarkeerd als ‘laarzenpad’. Trek dus niet je nieuwste schoenen aan en neem droge sokken mee om blaren te voorkomen.

De wandelroutes lopen door een drassig gebied met akkers, heide en houtsingels. In het noorden ligt zeeklei, in het zuiden zand, waardoor er een bijzonder divers landschap ontstaat.

–> lees op de website van Staatsbosbeheer meer over de route(s)

wandelroutes-opende

Honden mee op het blotevoetenpad?

Honden zijn niet welkom op het blotevoetenpad en de andere routes die bij de Theetuin starten. Alleen op Melle’s pad mogen honden aangelijnd mee, zoals je op de kaart bij de parkeerplaats kunt zien.

Andere blotevoetenpaden in Nederland

Wil je liever ergens anders wandelen? Dan kun je kijken naar de blotevoetenpaden in…

blotevoetenpaden

Reacties
Categorieën