The Wild Wild East
Lees- en kijktips
Paulien
Lees- en kijktips
05/08/2022
3 min

Boek: The Wild Wild East

05/08/2022
3 min

The Wild Wild East is het boek van de tweelingbroers Marvin & Kevin  Groen. In hun rode camperbus maakten deze biologen een roadtrip door Oost-Europa, op zoek naar wildernis en ongereptheid. Ze maakten onder andere tv-programma’s over de natuur voor Vroege Vogels, BinnensteBuiten en OPEN Rotterdam. Dit voorjaar kwam hun eerste boek uit.

wild-wild-east-gebroeders-groen

Op zoek naar echte wildernis

Echte wildernis, dat missen de broers in Nederland. Ze zijn benieuwd of die wildernis in het oosten van Europa nog wel te vinden is. 'Er is maar een manier om erachter te komen: door het te beleven en te ervaren,' aldus de mannen.

'Wildernis is een vage term. Het beslaat heel veel verschillende velden, van wetenschap en esthetiek tot aan spiritualiteit. De betekenis van het woord is voor iedereen anders en heel persoonlijk. Voor ons is de ongereptheid van een gebied van belang en het gevoel dat een gebied ons geeft. De ongereptheid van het gebied hangt af van de mate waarin fysische en ecologische processen vrij kunnen plaatsvinden. Ook hangt het af van hoe lang het gebied met rust is gelaten door de mens. Eenvoudig gezegd: hoe minder invloed van de mens, des te wilder voor ons. Dit is enigszins meetbaar.

Absoluut niet meetbaar is ‘het gevoel’ van een gebied. Het wildernisgevoel is voor ons het besef van de nietigheid van de mens en de ruigheid of grootsheid van de natuur. Dit besef maakt het voor ons mogelijk om een relatie aan te gaan met de natuurlijke omgeving. Een relatie die in de huidige maatschappij ver te zoeken is, althans in het westen. De gemiddelde Nederlander kan dus wel een vleugje wildernis gebruiken. Vinden wij,' zo staat in het voorwoord.

wild-wild-east-review

Op vakantie in Oost-Europa

Oost-Europa is geen populaire vakantiebestemming voor ons Nederlanders. Blijkbaar reist slechts 1 op de 20 vakantiegangers die kant op. De broers Groen laten zich daar natuurlijk niet door tegenhouden en beginnen aan een drie maanden lange roadtrip door Duitsland, Polen, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië. Ze gaan op zoek naar de mooiste natuurparken en, het zijn tenslotte biologen, naar de flora en fauna die hier leeft. Ze ontdekken die plekken wandelend, klimmend, fietsend, varend en wintersportend.

wild-wild-east-oost-europa

Verhalen en foto's

Het boek is een reisverhaal voorzien van praktische tips en fijne foto's. Geen typische Instagramplaatjes, maar 'gewoon de dingen die elke doodgewone bezoeker ziet als die een paar dagen een Nationaal Park bezoekt,' aldus de mannen. De broers delen ook een playlist met hun favoriete nummers per park en handige apps voor wie ook met de camper op reis gaat. Het reisverhaal leest lekker weg, maar zorgde er bij mij niet voor dat ik het boek in één ruk uit wilde lezen. Nee, ik verspreide het lezen van het boek over meerdere weken, waarbij ik bij mijn kop thee in de ochtend telkens een hoofdstuk las.

wild-wild-east-boek

Aan wie raad ik het boek The Wild Wild East aan?

Ik denk dat het boek het leukst is voor mensen die zelf interesse hebben in een reis naar Oost-Europa of daar nog over twijfelen. De broers delen de mooiste natuurgebieden en de highlights van die gebieden. Hoewel ik me zelf nog niet enorm aangetrokken voel tot dat deel van de wereld, ben ik dankzij het verhaal van de jongens wel een stuk enthousiaster over die regio dan ik voor het lezen was. Vrijwel geen van de gebieden die de jongens bezochten kende ik, al is Nationaal Park Retezat nu al mijn favoriet ;)   Net als alle andere boeken van Uitgeverij Fjord is dit zo'n boek waar je ook van geniet als je de tekst niet leest, want de foto's vertellen al een verhaal op zich. 

the-wild-wild-east

Zelf The Wild Wild East lezen?

Voor elk verkocht boek doneert Uitgeverij Fjord een euro aan het goede doel 'Land van Ons'. 

Auteurs & Fotografie: Marvin en Kevin Groen | Vormgeving: Jelle F. Post | 320 pagina’s | Paperback met flappen | ISBN 978 90 83014 890 | Prijs € 25,-
Te bestellen via Fjord Uitgeverij of Bol.com

Reacties
Categorieën