arrow_drop_up arrow_drop_down
Met de boot of trein naar Schotland: alternatieven voor vliegen
30 januari 2021 

Met de boot of trein naar Schotland: alternatieven voor vliegen

Op zoek naar een duurzamere manier van reizen dan vliegen voor je vakantie in Schotland? Ga met de trein of de boot naar Schotland. Ik zet de mogelijkheden even voor je op een rijtje.

 

Met de trein (en bus) naar Schotland

Zonder auto kun je van Nederland of België (zonder auto) zonder veel overstappen naar Schotland reizen. Neem een directe Eurostar-trein van Amsterdam, Rotterdam of Brussel naar Londen (vanaf 51 euro enkele reis vanaf Amsterdam). Vanaf Londen neem je vervolgens een nachttrein (Caledonian sleeper train) naar een stad naar keuze in Schotland (vanaf 200 pond per persoon voor een bed). De reis van Londen naar Edinburgh duurt ongeveer 7.5 uur.
Een goedkopere, maar minder comfortabele optie is een ‘normale' trein, of (nog goedkoper en oncomfortabeler) bus te nemen (vanaf 28 pond enkele reis naar Glasgow).

Tip: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je ticket(s). Tickets die je ter plaatse koopt zijn vaak duurder dan tickets die je vooraf online koopt (dat geldt ook als je slechts enkele uren van tevoren boekt!).

Je kunt ook met de bus van Amsterdam via Londen naar Edinburgh, maar dan ben je bijna 24 uur onderweg op de meest oncomfortabele manier. Dit is wel de allergoedkoopste optie, met een prijs vanaf een paar tientjes.

trein-schotland

De uitzichten in de trein naar en door Schotland zijn niet mis

 

Met de boot naar Schotland

Met je eigen auto kom je het snelst en best uitgerust aan in Schotland als je de veerboot neemt. Er is geen directe verbinding tussen Nederland of België en Schotland, dus je zult via Engeland moeten reizen. Vanuit IJmuiden gaat een veerboot van DFDS naar Newcastle in het Noorden van Engeland, vanaf waar je binnen twee uur over de Schotse grens bent. Deze boot vaart 's nachts, dus je kunt (proberen te) slapen en weer wakker worden in Engeland. Een enkele rit boek je vanaf 43 euro per persoon. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je trip is.

Honden zijn welkom op de veerboot. Ik raad je aan om een kamer te huren waarin honden welkom zijn (dat staat niet heel duidelijk aangegeven op de website vond ik, maar het is dus zeker mogelijk!). Een andere optie is de hond in de auto laten, of de hond in een kennel achterlaten. Laatstgenoemde is behoorlijk stressvol, omdat je hond in een ruimte komt met allemaal andere (gestreste) honden. Tijdens de reis mag je op vaste tijdstippen je hond onder toezicht van een medewerker uitlaten in de zandbakken op het hondendek.

Je kunt ook zonder auto met de veerboot in Newcastle komen, en vanaf daar een trein of bus naar je bestemming in Schotland nemen.

boot-naar-schotland

Met de boot naar Schotland

 

Met de auto via de tunnel naar Schotland

Om met je eigen auto in Schotland te komen, moet je via Frankrijk en Engeland reizen. In 35 minuten breng een autotrein door de Eurotunnel je van Calais naar Dover. Vanaf Dover is het vervolgens nog minstens acht uur rijden naar Glasgow. Acht uur op de M-wegen van Engeland zijn redelijk saai qua uitzichten en alsmaar noord blijven rijden, dus ik geef zelf de voorkeur aan de boot om goed uitgerust aan te komen.

auto-tunnel-naar-schotland

 

Op vakantie in Schotland?

Check voor vertrek even de regels voor wildkamperen in Schotland. Wildkamperen of overnachten in een bothy moet je zeker eens gedaan hebben als je in Schotland bent! Wie een lange afstand wandeling in Schotland wil maken, kan ik de West Highland Way en de East Highland Way van harte aanraden (benieuwd naar de verschillen tussen de WHW en EHW?).

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Charlotte
Door

Charlotte

op 2 February 2021

Jaaaaaa wanneer wij de Great Glen Way gaan lopen, wil ik heel graag met de trein. En inderdaad, vroeg boeken is inderdaad retegoedkoop :O

Paulien
Door

Paulien

op 7 February 2021

Yes, leuk, de Great Glen Way!

Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!

- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een webinar over avontuurlijk leven

Ik gebruik cookies