bothy
Schotland
Paulien
Schotland
02/04/2020
3 min

Wat is een bothy?

02/04/2020
3 min

Wie over Schotland leest of in Schotland op vakantie is (geweest), heeft vast wel eens het woord bothy gezien. Maar wat is een bothy eigenlijk en waar vind je bothies? Ik vertel het je in dit bericht.

Wat is een bothy?

Een bothy is een heel basic hut, vaak in afgelegen gebied, waar je kunt schuilen, pauzeren of overnachten. De hutten zijn vrij toegankelijk, maar vol is vol. Hoe luxe een bothy is, verschilt per bothy, maar over het algemeen zijn ze niet veel meer dan een paar muren, een vuurplaats en een verhoging om je matje op te leggen. Er is geen kraan met stromend water, en geen stroom. Neem dus alles wat je nodig hebt, zelf mee. Alles wat je meebrengt, neem je ook weer mee als je de bothy verlaat: leave no trace. Poepen en plassen doe je in het wild, en vaak is daarvoor een schep aanwezig. Sommige bothies zijn behoorlijk luxe, met stapelbedden (zonder matras), tafels, stoelen, een bank en een open haard. Neem voor de zekerheid alles mee wat je ook mee zou nemen op een trektocht met kamperen. bothyEen bothy langs de West Highland Way

Overnachten in een bothy

Je mag gratis overnachten in een bothy. Dat klinkt misschien echt top, maar veel bothies zijn minder comfortabel dan je tent. Vaak is het er koud, klammig en donker. Bothies kunnen niet afgesloten worden en dienen als schuilhut in geval van nood, dus het kan maar zo zijn dat een stel gestrande bergbeklimmers midden in de nacht naast je matje staat. Omdat bothies openbaar toegankelijk en niet te reserveren zijn, deel je je slaapplek soms met vele andere mensen (die niet allemaal even stil zijn in hun slaap). Ook kan het voorkomen dat je een groep treft die het gezellig maakt met drankjes en vuur, terwijl jij wilt slapen. Je snapt het al: neem altijd een alternatieve slaapplek mee. Ga nooit zonder tent de wildernis in, met de gedachte dat je wel in de bothy kunt slapen. Vol = vol. Vaak is er in de buurt van de bothy wel een geschikte plek voor wildkamperen in Schotland. Zo kun je in je eigen bed en tent slapen, maar wel droog zitten eten. Het is vaak gezellig om met de andere logees kennis te maken en verhalen uit te wisselen bij het vuur. bothy-schotlandEen wat luxere bothy in Schotland

Waar vind je bothies?

Bothies vind je verspreid over heel Schotland. De meeste bothies liggen op afgelegen locaties, waar je alleen te voet, fietsend of met de boot kunt komen. Veel van de bothies zijn in beheer van de Mountain Bothy Association. Op de website van de MBA kun je een overzicht vinden van alle bothies die door hun onderhouden worden. Er zijn ook bothies op estates die niet door de MBA onderhouden worden, maar door de landeigenaar zelf. Naar die bothies moet je op internet soms wat langer zoeken. Bothies staan niet gemarkeerd op bordjes, dus je moet ze zelf vinden aan de hand van kaart, kompas en/of telefoon.bothy-lagganEen winterse nacht in een bothy bij Laggan

De mooiste bothies van Schotland

In mijn favoriete koffietafelboek, The Bothy Bible, vind je de mooiste bothies van Schotland. Leer over hun geschiedenis, droom weg bij prachtige foto's en lees hoe je deze bothies bereikt. Op veel wandelkaarten staan bothies gemarkeerd, maar niet heel duidelijk, dus ik kan je aanraden internet in te schakelen. Langs de West Highland Way vind je twee bothies vlak na elkaar bij Loch Lomond. Langs de East Highland Way ligt een heel afgelegen, kleine bothy tussen Laggan en Newtonmore, en een grotere bij Aviemore.

  • The lookout, een bothy op Isle of Skye aan het begin van de Skye Trail, is één van de mooist gelegen bothies die ik bezocht heb. De bothy is makkelijk te bereiken en ligt op een toeristisch eiland, waardoor hij vrijwel altijd al bezet is. Ook worden hier soms feestjes gehouden, en dat gaat ten koste van je nachtrust.
  • De Peanmeanach bothy aan de westkust, was vroeger een postkantoor in een vissersdorpje. Inmiddels ligt de bothy in een verder verlaten baai, met prachtig uitzicht. Een heerlijke plek om even uit te rusten.
  • Kearvaig bothy is één van de noordelijkst gelegen bothies. Van binnen is er relatieve luxe, en ook buiten kun je genieten. Je hebt een privéstrand, kliffen en uitzicht op heuvels.
  • Ik overnachtte na een wild avontuur in een bothy nabij Laggan, in de Cairngorms. Deze bothy heeft banken en twee aparte slaapkamers (die je dan soms wel weer met anderen moet delen). Over mijn avontuur schreef ik een verhaal voor Travel Diaries.
Reacties
Categorieën