Een bushcraft workshop met Unplugged Outdoor
Paulien
05/02/2021
4 min

Een bushcraft workshop met Unplugged Outdoor

05/02/2021
4 min

In april ging ik een weekendje offline in de bossen van Brabant spelen. Dit deed ik puur voor mijn eigen plezier, en niet zozeer voor mijn blog, maar… het was zó leuk, dat ik je er toch over ga vertellen! Een bushcraft workshop met Unplugged Outdoor is één van de leukste avontuurlijke workshops voor buitenmensen!

hut-bouwen-bushcraft

 

Wat is een bushcraft workshop?

Denk je nu: wat is bushcraft eigenlijk? Wikipedia heeft het antwoord: “Bushcraft is oorspronkelijk een term die gebruikt werd voor met name een scala aan overlevingstechnieken in een bepaalde wildernis. In bredere zin wordt de term inmiddels gebruikt voor het leven in, van en met de natuur, met tevens respect voor die natuur. Er is geen goede vertaling voor het Engelse woord bushcraft”. Soms wordt het verward met survivallen, maar het heeft minder met niet-dood-gaan te maken en meer met lekker in de natuur met je handen bezig zijn.

Bushcraft wordt veel gedaan door ‘stoere mannen’ (denk: Tarzan), waardoor ik me nooit echt aangesproken voelde om me op te geven voor een workshop. Toen leerde ik Jimmy en Gerty van Unplugged Outdoor kennen tijdens een fotoshoot en besloot ik tóch eens mee te doen met een workshop. Ik trommelde vrienden op en schreef me in. Ik moet eerlijk toegeven dat ik bij het lezen van de workshopomschrijving enige twijfels had. In een zelfgebouwde hut slapen… beestjes in mijn gezicht! Vuur maken… hele bos in de fik?!

vuur-maken-bushcraft

Vuur en roosters maken

 

Een bushcraft workshop met Unplugged Outdoor

Waar moet ik beginnen met het omschrijven van de workshop… Vanaf de eerste minuut vond ik het geweldig! Ik ontmoette de andere deelnemers* bij een knapperend kampvuur in een bosje op een camping in Noord-Brabant. Na een welkomstpraatje en het wegstoppen van onze telefoons was het tijd voor een workshop hutten bouwen. Jimmy had kabouter-hutten (maquettes) gemaakt, die wij vervolgens in het groot na gingen bouwen. Boom zoeken, takken slepen, takken slim neerzetten (en niet steeds opnieuw weg laten glijden, dat is nog best lastig!) en dakdekken met natuurlijke materialen. Een heerlijk fysieke bezigheid in het zonnetje in het bos, perfect om even te ‘unpluggen’.

Tussendoor kregen we in tweetallen workshops hout hakken, hout splijten en vuur maken van Jimmy. Er ging een wereld voor mij open, en de trots die je voelt als je ein-de-lijk je brandmateriaal in de fik ziet vliegen!

kampvuur-koken

Koken op het kampvuur

 

Eten bij het kampvuur

Terwijl wij druk bezig waren een slaapplaats in het bos te creëren, bereidde Gerty de lekkerste maaltijden op het kampvuur. Eén van de deelnemers grapte zelfs dat hij Gerty als kok mee naar huis wilde nemen, en dat leek mij ook wel wat! In de warmte van het vuur genoten we van de lekkerste (veganistische) lasagne ever, terwijl we elkaar beter leerden kennen. Met vrienden van een kampvuur genieten, terwijl de eerste sterren aan de kraakheldere hemel verschijnen, wat wil je nog meer?!

kampvuur-eten-workshop

Eten bij het kampvuur tijdens de workshop bushcraft

 

Slapen in een zelfgebouwde hut

Later op de avond was het zover: we gingen in onze zelfgebouwde hutten slapen. Ik vond het nog wel wat spannend, maar toen ik eenmaal lag, vond ik het reuzegezellig in mijn huisje! Lekker warm weggestopt in mijn slaapzak keek ik door de open zijde naar de sterren en viel ik langzaam in een diepe slaap. Midden in de nacht werd ik wakker van een luid geblaf: een ree op ons kampeerterrein maakte zijn aanwezigheid heel duidelijk. Zo bijzonder!

Het eerste wat ik de volgende dag zag toen ik mijn ogen opende, was een prachtige mist en laagstaand zonnetje in het bos. Wat een sprookje! De geur van kampvuur drong mijn neus binnen en het was tijd voor dag twee!

slapen-in-een-hut

Slapen in de zelfgebouwde hut

 

Meer bushcraft!

Op zondag was het tijd voor deel twee van het programma: het bos in! In tweetallen gingen we met een kaart het bos in om een door Jimmy uitgezette wandelroute te volgen. Onderweg verzamelden we brandmateriaal en eetbare planten. Jimmy fietste snel heen en weer door het bos, om ons op verschillende plekken meer te leren over het bos en water filteren. Bij terugkomst op het kamp maakten wij vuur met ons verzamelde materiaal, terwijl Gerty van de door ons geplukte planten een heerlijke pesto maakte. Na nog een smakelijke lunch (Mexicaans van het kampvuur!) was het tijd om afscheid te nemen en terug te keren naar de bewoonde wereld. Mét prachtige herinneringen, een opgeladen gevoel en een kampvuurgeur die dagenlang nog om mij heen bleef hangen.

vuur-maken-workshop-bushcraft

Workshop hout hakken en vuur maken

 

Ook eens op bushcraft workshop?

Ik kan je een bushcraft workshop met Unplugged Outdoor van harte aanbevelen! Ook als je geen grote held bent (ben ik ook niet!) of niet zo van beestjes houdt. Ga op microavontuur met Jimmy en Gerty! Klik hier voor meer informatie over de bushcraft workshop. De outdoor cooking workshop is ook een aanrader (lekkerste eten ever!).

 

 

* alles ging netjes binnen de corona-regels, dan weet je dat even 😉
Foto’s met dank aan Jimmy en Gerty, want mijn telefoon lag het hele weekend uitgeschakeld in de auto!

Reacties
Categorieën