De beste camera voor wandelvakanties
21 april 2022 
7 min. leestijd

De beste camera voor wandelvakanties

'Wat is een geschikte camera voor wandelvakanties?' wordt mij vaak gevraagd. Ik werkte jarenlang als fotograaf en ik kan je vertellen: de grote spiegelreflexcamera die ik toen gebruikte, is niet geschikt voor in je backpack. Want: groot en zwaar en ook nog eens behoorlijk gevoelig voor zandkorreltjes en regen onderweg. Ik heb in de tijd daarna enkele camera's uitgeprobeerd, waaronder een GoPro en een ouder model compactcamera. Mijn favoriete en huidige camera voor mijn wandelvakanties is de DJI Osmo Pocket. Daarover later meer, want eerst meer over het maken van deze keuze.

camera-wandelvakantieDit soort dreigende (sneeuw)luchten wil je natuurlijk vastleggen op reis!

Waarom gebruik je je telefoon niet als camera op je wandelreis?

Tegenwoordig zijn ingebouwde camera's van telefoons zo goed ontwikkeld, dat de kwaliteit van de foto's niet onderdoet voor die van fotocamera's. Waarom ik toch een losse camera meeneem, ondanks het extra gewicht en volume:

 • Tijdens mijn trektochten kan ik mijn telefoon niet elke dag opladen en ik wil de batterij niet leegtrekken met fotograferen en filmen. Ik gebruik mijn telefoon liever voor bellen in geval van nood en Googlen in geval van twijfel.
 • Mijn werk speelt zich af op mijn telefoon, en tijdens mijn wandelreizen wil ik écht even vrij zijn. Zelfs met het internet uit, zet mijn telefoon me in werkmodus, dus ik stop hem liever weg in mijn tas.
 • Ik film ook graag onderweg en de beelden van mijn telefoon worden te schokkerig. Daarom koos ik voor de Osmo met ingebouwde stabilisator.
 • Mijn telefoon past niet (makkelijk) in het heupzakje van mijn rugzak, maar mijn kleinere Osmo wel. Zo hoef ik tijdens het lopen niet steeds te stoppen of als een slangenmens te bewegen om mijn camera/telefoon uit mijn rugzak te halen.
 • De camera van mijn telefoon is niet geweldig goed. Ik heb geen behoefte aan dure telefoons (want: ik heb al die fancy functies niet nodig) en koop - als ik écht een nieuwe nodig heb - refurbished modellen die vaak van een ouder type zijn.

camera-voor-wandelvakanties

Waaraan voldoet een goede camera voor wandelvakanties?

In het algemeen geldt: hoe lichter en compacter de camera, hoe beter. Je moet hem tenslotte meenemen in je backpack. Waaraan je camera verder moet voldoen, hangt af van je wensen:

 • Wil je je foto's als grote afdrukken verkopen of leveren aan tijdschriften? Dan heb je betere kwaliteit en hogere resolutie nodig dan wanneer je je foto's in een fotoalbum plakt of op internet deelt.
 • Wil je ook kunnen filmen met je camera? Dan is een camera met gimbal (stabilisator, zodat je niet misselijk wordt bij het terugkijken van de beelden) handig. Mijn Osmo heeft een ingebouwde gimbal, voor andere camera's moet je die vaak los kopen (extra kosten + extra volume)
 • Wil je alle instellingen handmatig kunnen kiezen en kunnen zoomen? Dan is een compactcamera (een camera met een vaste lens) een betere keuze dan een 'actioncam' zoals GoPro of Osmo.
 • Verwacht je te moeten fotograferen in natte omstandigheden? Dan zoek je een camera waarvoor onderwaterbehuizing beschikbaar is.


Mijn camera: de Osmo Pocket

Mijn keuze is gevallen op de Osmo Pocket van DJI (inmiddels te verkrijgen als DJI Osmo Pocket II), een camera met ingebouwde gimbal (stabilisator). Ik gebruik deze voor zowel filmen als fotograferen onderweg.

camera-voor-wandelvakantie

Voordelen van de Osmo Pocket

 • compact en licht, past in het heupzakje van mijn rugzak.
 • ingebouwde stabilisator, zodat ik ook al lopende kan fotograferen.
 • goede kwaliteit beelden.
 • makkelijk te bedienen, via het apparaatje zelf of via een aansluiting met de telefoon.
 • beelden zijn snel over te zetten op je telefoon, voor wie onderweg al foto's wil back-uppen of delen met vrienden.
 • de camera heeft gezichtsherkenning en kan mensen volgen tijdens het filmen.
 • het geluid bij filmen is zonder externe microfoon al goed genoeg om te kunnen delen.
 • hoge kwaliteit panoramafunctie (voor al die mooie bergpanorama's!).
 • handig te bedienen timelapse-functie.
 • je kunt het 'camerahoofd' zo draaien, dat je jezelf filmt terwijl je op het schermpje ziet wat je doet.
 • asseccoires beschikbaar die de camera nog geschikter maken voor wat jij ermee wilt doen (zoals draadloze microfoontjes, groothoeklens, ND filters, etc.)
 • fotograferen in RAW, zodat je in bewerkingssoftware details kunt redden als het contrast erg groot was.

Het is dan ook niet voor niets dat deze camera zo geliefd is bij de pro's ;)

Nadelen van de Osmo Pocket

 • camera-instellingen zoals sluitertijd kun je niet snel handmatig instellen
 • de batterij gaat bij een hele dag filmen snel leeg (dat zal voor meer camera's gelden) - met een powerbank laadt je hem wel weer snel op en er zijn extra batterijen te koop.
 • in mijn versie kun je niet inzoomen tijdens het filmen (deze versie is niet meer te koop, met de huidige versie kun je wel zoomen)

Voor mij wegen de voordelen ruim op tegen de nadelen en ik heb geen moment spijt gehad van deze aankoop.

Met welke camera maak ik de foto's voor mijn blog?

Vrijwel alle foto's die je op mijn blog ziet, zijn gemaakt met mijn Osmo-camera of telefoon. De foto's van mijn telefoon hebben als nadeel dat de kwaliteit nét niet goed genoeg is (naar mijn fotografen-mening) om ze als grote foto's te delen. De foto's van mijn Osmo kan ik tot op groot formaat gebruiken én makkelijk wat aanpassen als de belichting niet helemaal klopt doordat het contrast tussen lucht en voorgrond bijvoorbeeld te groot was om in één keer goed vast te leggen. De foto's die ik op Instagram deel, zijn vaak gemaakt met mijn telefoon. Die plaatjes zijn zo klein, dat het niemand opvalt hoe de kwaliteit is ;)

camera-wandelvakantie-osmo-pocketFoto gemaakt met mijn Osmo en daarna bewerkt met mijn vaste instellingen in Lightroom

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft avontuurlijk en nomadisch en is de oprichter van Outdoor Inspiratie. In 2019 zegde ze, na vele microavonturen en loondienstjaren, haar baan op om fulltime andere mensen te inspireren om avontuurlijker te leven.
Reactie plaatsen

Download mijn GRATIS trektocht-stappenplan incl. paklijsten!

trektocht-stappenplan