De groenste camping in de Maasduinen: de Cokse Heide
Kamperen
Paulien
Kamperen
08/05/2021
2 min

De groenste camping in de Maasduinen: de Cokse Heide

08/05/2021
2 min

In Noord-Limburg vind je Nationaal Park de Maasduinen, een prachtig natuurgebied met duinen, heide, bossen en vennen. Ik logeerde een week op de groenste camping in de Maasduinen: de Cokse Heide. Een echte aanrader!

camping-maasduinen

Op vakantie in de Maasduinen

Nationaal Park de Maasduinen strekt zich uit langs de Maas in het noorden van Limburg, tussen Heijen en Arcen. De Maasduinen is de langste rivierduingordel van Nederland en ontstaan langs het vroegere stroomgebied van de Rijn. In die tijd was de Maas nog slechts een zijriviertje van de Rijn en stroomde de Rijn door Noord-Limburg. De rivier nam van de ene plek zand en grind mee, wat vervolgens op andere plekken afgezet werd op de bodem. Zo ontstond er een afwisseling van hoog en laag gelegen grond in het gebied. De hoogteverschillen in de Maasduinen zijn tussen 400.000 en 10.000 jaar geleden ontstaan.

De hoogteverschillen in de heuvelachtige Maasduinen zijn vooral gevormd door het water. Ook de wind heeft invloed gehad. In de laatste ijstijd was koud en droog en de strenge winden namen zand uit het westen mee naar de Maas. Hierdoor ontstonden de duinen van de Maasduinen. Je ziet in het natuurgebied veel paraboolduinen, die in een soort U-vorm liggen. Deze duinen zijn vaak meters hoger dan de omgeving.

Ook de intensieve veehouderij van vele jaren geleden heeft invloed gehad op het landschap. Doordat de heide uitgeput door schapenhouderij, waardoor stuifzanden ontstonden. Het stuivende zand vormde een probleem en werd tegengegaan door het aanplanten van bossen, die vandaag de dag nog steeds in het gebied staan.

maasduinen-wandelroutes

De groenste camping in de Maasduinen

Kamperen in de Maasduinen doe je het mooist op Natuurkampeerterrein de Cokse Heide van Staatsbosbeheer. Vanuit het dorpje Afferden rijd je het bos in, waar je de camping met 25 kampeerplekken en een aantal trekkersplekken vindt. Net als bij de meeste natuurkampeerterreinen is je hond op een geselecteerd aantal plekken welkom en zijn er plekken met en zonder stroom. Ook vind je er een vuurhut, een overdekte picknickplek en een centraal gelegen trekkersveld omringd door bankjes.

Vanaf de camping beginnen diverse wandelroutes, waarvan sommige op 5 min loopafstand. Je kunt zo dagenlang wandelen in de Maasduinen, zonder twee keer dezelfde route te lopen. De uitkijktoren bevindt zich op 15 minuten loopafstand, want perfect is voor een avondwandeling. Vanaf het hoogste punt van de Maasduinen kijk je uit over het Nationaal Park, Gelderland, Limburg, Brabant en Duitsland. ’s Avonds is het hier heerlijk stil (perfect dus voor een boekje lezen of in je dagboek schrijven).

natuurcamping-maasduinen

De leukste activiteiten rondom de camping in de Maasduinen

Wij verbleven een week op de camping en waren daarna nog niet uitgekeken. We volgden vele wandelroutes in de Maasduinen, waarvan die rond het Reindersmeer en de blauwe route vanaf de camping mijn favorieten zijn. Ook wandelden we op de Mookerheide en de Sint Jansberg. We brachten een bezoekje aan de oorlogsgraven in Groesbeek, bekeken een glider-replica tussen de wijngaarden en slenterden door de beeldentuin vol oude graven van Cuijk. Ook gingen we kanoën in Noord-Limburg en maakten we met een e-scooter een tour vanuit Arcen.

natuurkampeerterrein-maasduinen

Bron en meer informatie: de officiële website van de Maasduinen.

Reacties
Categorieën