Camping management zones: wildkampeerverbod in Schotland
Kamperen
Paulien
Kamperen
06/19/2021
3 min

Camping management zones: wildkampeerverbod in Schotland

06/19/2021
3 min

Wildkamperen in Schotland is vrijwel overal toegestaan, maar niet in de camping management zones. In deze zones geldt een wildkampeerverbod. Ik deel waarom en waar dit geldt en hoe je in deze gebieden toch kunt kamperen.

wildkampeerverbod-schotland

Waarom camping management zones?

De camping management zones in Schotland liggen aan de oevers van Loch Lomond, een groot en populair loch relatief dicht bij de stad Glasgow. Zo’n 50% van alle Schotse inwoners woont binnen een uur rijden van dit prachtige natuurgebied. Jaarlijks kwamen er zoveel locals en bezoekers (wild)kamperen, dat de natuur er onder ging lijden. De beleidsvoerders besloten toen een uitzondering te maken op de wetten die je toestemming geven voor wildkamperen. Je mag in de camping management zones niet zonder speciaal permit wildkamperen en je mag alleen vuur maken met hout dat je van buiten de zones meeneemt.

Waar zijn de camping management zones?

De camping management zones liggen verspreid in het Loch Lomond en de Trossachs Nationaal Park. Niet in het gehele gebied geldt het wildkampeerverbod. De regio’s waarvoor het wel geldt, kun je op deze kaart zien. Slechts vier procent van het hele gebied valt onder de uitzonderlijke regels. Dit maakt het wildkamperen langs de West Highland Way wel wat ingewikkelder, maar niet onmogelijk. Langs de veelgebruikte wandelpaden geven borden duidelijk aan wanneer je een wildkampeerverbod-gebied binnenloopt of verlaat.

wildkampeerverbod-in-delen-van-schotland

Wanneer gelden de beperkingen?

Het wildkampeerverbod langs de oevers van Loch Lomond geldt alleen in de drukkere maanden, tussen 1 maart en 30 september. De rest van het jaar is wildkamperen in deze zones wel toegestaan.

Hoe kun je toch kamperen in camping management zones?

In de camping management zones mag je met een speciaal permit wel kamperen op aangewezen plekken. Vanaf vier weken voor de verwachte aankomstdatum kun je via deze website een plekje reserveren. De kosten hiervoor zijn drie pond per nacht. Zorg dat je op tijd boekt, anders is er langs de populaire West Highland Way en in de makkelijk vanaf de weg bereikbare zones geen plekje meer vrij. De camping management zones lijken in niets op een ‘gewone’ campings (je krijgt geen specifieke plek toegewezen en hebt geen sanitair), waardoor het nog steeds voelt als wildkamperen. Ook is er een ruime keuze uit luxe en minder luxe campings in het gebied. Ik wil je afraden om illegaal toch te kamperen waar het wildkampeerverbod geldt. De regels zijn er om de natuur te beschermen en je riskeert een boete tot vijfhonderd pond. Beter even een permit van 3 pond kopen dan, waarmee je ook nog bijdraagt aan de instandhouding van dit prachtige gebied.

kamperen-aan-loch-lomond

Het wildkampeerverbod langs de West Highland Way

Loop je de West Highland Way en wil je kamperen aan Loch Lomond? Bekijk bij het plannen van je etappes waar de camping management zones zich bevinden. Zorg dat je etappe eindigt buiten zo’n zone, of boek één van de fijne campings aan Loch Lomond:

Houd er rekening mee dat de oevers van het Loch die buiten de camping management zones vallen soms te steil of begroeid zijn om je tent goed op te kunnen zetten. Op de plekken waar (wild)kamperen wel makkelijk is, geldt vaak het wildkampeerverbod.

camping-management-zones

Meer lezen over avontuur in Schotland?

Wie al even rondgekeken heeft op mijn website, weet dat ik een grote liefde heb voor Schotland. Wandel de East Highland Way of de West Highland Way, klim naar de top van Ben Nevis of wandel één van deze mooie wandelroutes in Schotland. Overweeg ook eens in een bothy te overnachten.

Reacties
Categorieën