Duurzaamheid en duurzaam op vakantie gaan wordt steeds belangrijker in de toerisme-wereld. Gelukkig! Kamperen in eigen land is natuurlijk al een duurzame manier van vakantie vieren. Maar hoe zit dat als we verder van huis gaan? En hoe duurzaam zijn de spullen die we onderweg gebruiken? Ik was nieuwsgierig naar hoe we kamperen duurzamer kunnen maken en ging op onderzoek uit. Ik deel een aantal handige tips en mijn grootste eyeopeners met je.
Op de camping net zo duurzaam leven als thuis
De duurzame gewoontes die je thuis hebt kun je op de camping natuurlijk gewoon voortzetten:
- laat kranen niet langer stromen dan echt noodzakelijk is
- scheid je afval (neem het gescheiden mee naar huis als op de camping gescheiden afvalbakken aanwezig zijn)
- eet vegetarisch of veganistisch (er zijn heel lekkere, snel te bereiden en gevriesdroogde maaltijden te koop die vegetarisch/vegan zijn)
- neem een warme slaapzak mee, zodat je geen kacheltje nodig hebt (dat geldt natuurlijk vooral voor mensen die wat luxer kamperen dan met alleen een tentje)
- plaats een deksel op de pan wanneer je kookt, om gas te besparen. Zet de brander uit de wind of gebruik een windschermpje om te voorkomen dat de wind warmte van de vlam meeneemt.
- laat geen afval achter buiten prullenbakken (leave no trace)
- gebruik een Kula Cloth (plasdoek) in plaats van wc-papier
- neem een herbruikbare draagtas mee, zodat je in de supermarkt geen plastic tasje hoeft te kopen
Goed nieuws is ook dat in je tent kamperen (dicht bij huis) duurzamer is dan in je huis aanwezig zijn. Zo zet je in een tent minder snel je kachel aan, douche je op de camping minder uitgebreid (ik wel tenminste, want vind het minder comfortabel dan thuis), gebruik je minder de tv/computer, etc.. Een goed excuus dus om regelmatig op microavontuur en/of vakantie te gaan!

Duurzaam reizen naar je vakantiebestemming
Transport is bij veel vakanties de grootste aanslag op het milieu. Denk aan vliegreizen en lange autoritten. Kampeermeneer deed onderzoek en schreef: "het verschilt een beetje van de vervoerswijze en accommodatie maar de reis naar je vakantiebestemming veroorzaakt voor kampeerders vaak al zo’n 60 tot 80 procent van de totale CO2 uitstoot van de vakantie". Een (deel van een) route duurzamer afleggen maakt dus al een heel verschil! Beter kun je de trein pakken voor je rondreis. Neem bijvoorbeeld de trein in plaats van het vliegtuig.
Ga je dicht bij huis op vakantie? Bedenk of je ook lopend, fietsend of varend naar je bestemming kan. Maak van de reis zelf al een avontuur!

Overnacht op een milieubewuste camping
De campings die aangesloten zijn bij Natuurkampeerterreinen doen allemaal hun best hun terrein zo duurzaam mogelijk te onderhouden. Ook grotere en luxere campings kun je filteren op milieuvriendelijkheid. Tijdens mijn reseach kwam ik op internet echt veel campings tegen die allemaal op hun eigen manier kamperen een stukje duurzamer proberen te maken, superfijn! Zo heeft deze Campspace in Groningen een ecotoilet in de tuin, met zaagsel i.p.v. water en vooral een prachtig uitzicht over de landerijen. Andere campings doen bijvoorbeeld aan hergebruik van bouwmateriaal, gebruiken biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en afvalscheiding.
Tips om duurzaam op vakantie te gaan
Je kunt het best zo weinig mogelijk (nieuwe) spullen kopen. Koop je (eerste) tent bijvoorbeeld tweedehands, of huur je trektochtuitrusting. Het merk Vaude houdt zich bijvoorbeeld veel bezig met eerlijke en duurzame productie, wat één van de redenen is dat ik een Vaude tent gekocht heb.
Investeer bij aanschaf van al je kampeerspullen in goede kwaliteit en duurzame wandelkleding en outdoor gear. Koop een tent die vele jaren mee gaat, en niet een goedkope tent die bij de eerste flinke storm op de naden scheurt of toch minder waterdicht blijkt te zijn dan je dacht. Lees je goed in voordat je spullen aanschaft en informeer naar de werkwijze van het merk (zo heb ik 100% liever Vaude dan Decathlon voor kleding en tenten). Koop alleen spullen als je zeker weet dat je ze gaat gebruiken. Voor een enkele trip zou je ook kunnen overwegen spullen te lenen of huren.
Gebruik verder zoveel mogelijk herbruikbare accessoires. Koop geen wegwerpservies, maar investeer in bekers, bestek en kommetjes die je jarenlang kunt gebruiken. Gebruik liever dry bags dan diepvrieszakjes die slechts enkele keren mee gaan. Draag water bij je in herbruikbare flessen of een waterzak in plaats van plastic flessen uit de supermarkt. Zorg ook dat je je spullen op de juiste manier onderhoudt:
Tip: lees mijn interview met Gerjan over duurzame wandelkleding en outdoor gear!

Wat zijn jouw tips om duurzaam op vakantie te gaan?
Laat het me weten in de reacties, dan kunnen we samen kamperen een stukje duurzamer maken!