Hoe koop je duurzame outdoorkleding?
20 januari 2021 

Hoe koop je duurzame outdoorkleding?

We worden ons steeds bewuster van de effecten die onze (kleding)keuzes hebben op de wereld. We kopen steeds meer duurzame kleding. Helaas is ‘duurzaam' een hip label, dat ten soms ten onrechte door niet bepaald duurzame producenten gebruikt wordt. Gerjan, ook wel bekend als de Groene Avonturier, maakte een handige cheat sheet over duurzame outdoorkleding, die ik met jullie mag delen.

duurzame-outdoor-kleding

Duurzame outdoorkleding kopen: waar let je op?

Ten eerste koop je met het oog op duurzaamheid natuurlijk alleen wat je écht nodig hebt. En vaak is dat minder dan je denkt. Wie meerdaagse trektochtroutes wandelt, neemt zo weinig mogelijk gewicht mee. Ik heb vaak zelf alleen de kleding mee die ik draag (wandelbroek en bovenkleding), plus een paar schone onderbroeken en wandelsokken. Een extra trui of broek sleep je vaak onnodig mee. Kijk voordat je naar de winkel gaat in je kledingkast: wat heb je al, en welke essentials ontbreken nog?

 

Duurzame keurmerken voor outdoorkleding

Keurmerken die wijzen op duurzame outdoorkleding zijn

duurzame-outdoor-kleding-tweedehands

Ik leen ook regelmatig kleding, of ik koop tweedehands outdoor-kleding

 

Duurzaam materiaal

Ook het materiaal waarvan outdoorkleding gemaakt is, is natuurlijk belangrijk. Er zijn steeds meer merken die kledingstukken maken van hergebruikt materiaal. Ook voor donsvullingen, wat natuurlijk niet erg diervriendelijk is, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van hergebruikt dons. Ook komen er steeds meer synthetische alternatieven op de markt, die bijna net zo goed isoleren als dons. Zorg dat je regenkleding koopt zonder PFC.

 

Koop producten van goede kwaliteit

“Goedkoop is duurkoop”, hoorde ik als kind regelmatig in mijn familie. Op het gebied van outdoorkleding is dat helemaal van toepassing. Het kan op de langere termijn echt uit om een duurder product te kopen, en het is nog beter voor het milieu ook. Kijk voordat je een product aanschaft omdat het het goedkoopst is, eerst kritisch naar de kwaliteit, pasvorm en functionaliteit.

duurzame-outdoor-kleding-kopen

Koop outdoor kleding gemaakt van materialen met een duurzame herkomst

 

Duurzame outdoormerken

Zoals ik eerder al schreef, is ‘duurzaam' marketingtechnisch een goed label om op je product of merk te plakken. Ik heb bepaalde bedrijven langs zien komen waar je voor een paar tientjes een ‘ademende regenjas' koopt, die zichzelf ‘duurzaam noemden'. Ik vroeg me af: hoe kan dat voor die prijs? Zoals verwacht, was er weinig duurzaam aan het bedrijf. Dit soort grapjes maken het moeilijk om de écht duurzame merken te herkennen. Zoek naar bovengenoemde keurmerken en/of zoek een merk op in de Good On You Directory.

 

Wil je meer weten over het kopen van duurzame outdoorkleding? Lees dan mijn uitgebreide interview met Gerjan over duurzame wandelkleding en outdoor gear

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen besteden aan doen waar ik écht blij van word (Outdoor Inspiratie!).
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!


- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een online inspiratiegids vol tips waarmee je je (dagelijks) leven avontuurlijker maakt

Ik gebruik cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down