Een interview met Eline van Dosis Geluk
Paulien
04/01/2021
5 min

Een interview met Eline van Dosis Geluk

04/01/2021
5 min

Ik interview elke maand iemand die avontuurlijk leeft en/of reist. Vorige keer waren Stefanie en Niels aan het woord, die fietsend rond de wereld gingen. Deze keer interview ik Eline van Dosis Geluk over haar avontuurlijke leven. Wie al meer op deze website gelezen heeft, zal zien dat Eline en ik over heel veel dingen hetzelfde denken, dus… ‘dan hoor je het ook een keer van een ander’ 😉

 

Meet Eline van Dosis Geluk

Eline ken je misschien van haar blogs Dosis Geluk en Dosis Natuur en haar gelijknamige Instagram accounts. Ze woont met haar vriend Wouter in Utrecht en werkt vijf middagen per week op een BSO. Op haar blog Dosis Natuur delen zij en Wouter hun wandelavonturen en Dosis Geluk is haar dagboek vol geluksmomenten.

avontuurlijk-leven-eline-varen

Het avontuurlijke leven van Eline: varen met haar vriend Wouter

 

Wat is avontuur volgens Eline?

Ik vroeg Eline wat avontuur voor haar is. Voor haar is avontuur aan de ene kant buiten zijn en daar bijvoorbeeld fietsen of wandelen. Aan de andere kant betekent avontuur voor Eline uit haar comfortzone gaan en iets nieuws en/of engs doen. ‘Veel mensen denken bij avontuur direct aan een expeditie of wereldreis, maar avontuur zit ook in de kleine dingen’. Een expeditie of wereldreis onderneem je niet zo snel, maar avontuur is voor iedereen haalbaar omdat het zich ook in je eigen achtertuin bevindt. Dit interview via Zoom geven ligt buiten de comfortzone van Eline, en is daardoor voor haar ook al een avontuur.

 

Hoe leeft Eline avontuurlijk?

Eline voegt avontuur toe aan haar werkweken door naar buiten te gaan wanneer ze kan. Ze besteedt een hoop tijd aan reflectie: ‘wat vind ik eng? Wat wil ik nog graag doen en welke stappen kan ik daarvoor nemen?’. Ze zegt dat het belangrijk is te ontdekken waar je blij van wordt, waar je van droomt. ‘Stel, je wilt een Lange Afstand Wandelroute lopen. Je hoeft dan niet meteen de hele LAW te lopen, je begint met kleine stappen zoals een wandeling van 10 kilometer. Als je de stap(pen) te groot maakt, ga je niet’. Ze loopt nu zelf veel Trage Tochten in haar weekenden en kiest daarvoor steeds een iets langere route uit. Zo vergroot ze haar uithoudingsvermogen, (zelf)vertrouwen en kennis.

avontuurlijk-leven-trage-tochten

 

Waarom is avontuur zo belangrijk voor Eline?

Eline was vroeger heel verlegen en zat niet lekker in haar vel. Haar jeugd was niet makkelijk, en veel mensen in haar omgeving waren ziek. Uit die ziektes heeft ze wijze lessen gehaald: ‘je moet zelf iets moois van het leven maken, want je weet niet hoe je leven gaat lopen’. Ze geniet daarom heel bewust ook van de kleine dingen in het leven. ‘Ik wil geen spijt hebben als ik later terugkijk op mijn leven’.

Als ik Eline vraag wat haar droomleven is, zegt ze dat dat regelmatig verandert. Haar grote doel is gelukkig zijn en alles uit het leven halen. En dat kan natuurlijk op heel veel manieren. Ze heeft daarom geen super concreet beeld van haar droomleven, en denkt dat haar dromen mee veranderen als zij als persoon verandert.

 

Werken in loondienst en toch avontuurlijk leven

Als ik mensen vraag waarom ze niet zo avontuurlijk leven als ze graag zouden willen, krijg ik vaak een antwoord in de vorm van ‘ik werk 40 uur’ of ‘dat vindt mijn baas niet goed’. Eline werkt in loondienst en ik was wel benieuwd hoe zij dit ziet. Ze zegt dat het een groot verschil maakt of je geniet van je werk in loondienst, of dat het je vooral sloopt. In het laatste geval is het misschien tijd voor verandering van werkzaamheden of het aantal uren dat je werkt. Eline gaat zelf vaak na werktijd nog naar buiten en op avontuur, omdat dat haar helpt tot rust te komen.

‘Je kiest er zelf voor om lui op de bank te gaan zitten. Dat is soms oké, want soms heb je dat gewoon even nodig. Een rotdag hebben is wat anders dan je niet gemotiveerd voelen’. Op dagen dat je je niet zo gemotiveerd voelt, moet je jezelf toch even een zetje geven. Volgens Eline helpt het om eerst een warme douche te nemen, en jezelf vervolgens op avontuur te pushen. ‘Soms mag je best een beetje streng zijn voor jezelf. Je weet vaak wel dat je je na dat avontuur beter voelt’. Eline raadt je aan om op zulke momenten van lage motivatie verbinding met anderen op te zoeken, en uit te spreken hoe je je voelt. Daarna leg je je telefoon even weg en ga je op avontuur.

avontuurlijk-leven-buitenspelen

Eline aan het buitenspelen

 

Hindernissen in een avontuurlijk leven

Een avontuurlijk leven is leuk, maar niet altijd makkelijk. De grootste hindernis voor Eline zijn de gedachten in haar hoofd. De gedachten als ‘ik kan dit niet alleen’ en ‘ik ben niet goed genoeg, ik durf dat niet’. Door haar moeilijke jeugd duurde het even voordat ze in therapie weer in contact met zichzelf kwam, en ik denk dat ze daar ook zulke wijze levenslessen al uit geleerd heeft. ‘Je moet voor jezelf kiezen, jezelf gelukkig gaan maken, want iemand anders gaat het niet voor je doen’. Het belangrijkste is dan ook: GA DOEN.

 

Omgaan met comfortzone-uitdagingen

Uit je comfortzone is het oncomfortabel, en wij mensen voelen ons liever comfortabel dan oncomfortabel. Ik vraag Eline hoe ze omgaat met die momenten van (potentieel) ongemak. Ze zegt dat het haar helpt om terug te kijken op momenten in het verleden, waarop ze uit haar comfortzone stapte. ‘Ik ging op een surf retreat en kan totaal niet surfen. Ze ging toch, hoe eng ze het ook vond, en het pakte goed uit’. Ze gebruikt dit soort successen om zichzelf een peptalk te geven wanneer ze op de grens van haar comfortzone staat. ‘Het levert uiteindelijk de mooiste verhalen en een persoonlijke boost op als je het wél doet’, is bijvoorbeeld een onderdeel van die peptalk. ‘Het is ook oké als de uitkomst niet leuk is, maar dan heb je het wel geprobeerd.

We moeten van onszelf zoveel leuk vinden en succesvol zijn, maar juist die keren dat het minder goed uitpakt vormen leuke verhalen en wijze lessen’.

avontuurlijk-leven-bergen

Voor een avontuurlijk Leven hoef je niet continu in de bergen te zijn

 

Eline’s tip voor een avontuurlijk leven

Eline’s ultieme tip voor een avontuurlijk leven is ‘jezelf niet laten blokkeren voor je eigen gedachten. Ga doen en ga door die (onrealistische) angsten heen. Je mag trots zijn op jezelf als je het gedaan hebt, of het nou succesvol was of niet’.

 

Mijn tips voor een avontuurlijk leven

Denk je nu: ‘goh, zo’n avontuurlijk leven klinkt wel erg leuk’? Dan heb ik nog wat meer leesvoer voor je! Lees bijvoorbeeld mijn blog over wat avontuur is, en mijn blog met tips om je leven avontuurlijker te maken. Oh en ga ook zeker eens op microavontuur!
Tip: lees ook het verhaal van Stefanie en Niels die een wereldreis op de fiets wilden maken,

avontuurlijk-leven-vuur

Reacties
Categorieën