Met de fiets in de Nederlandse trein

Ik heb geen auto, en moet voor fietstochten verder van huis dus regelmatig met mijn fiets in de Nederlandse trein. Gelukkig is dat niet zo ingewikkeld als ik eerder dacht dat het zou zijn. Ik vertel je wat ik denk dat handig is om te weten voordat je je fiets meeneemt in de trein.

Mag je fiets mee in de Nederlandse trein?

Je mag je fiets meenemen in de trein, mits je buiten de spits reist. Dat betekent dat je doordeweeks voor 6:30 uur de trein uit bent, tussen 9:00 en 16:00 uur reist of na 18:30 uur in de trein stapt. Buiten die tijdstippen mag je fiets niet in de trein zijn. Die beperkingen gaan over het tijdstip waarop je in de trein bent, niet over het tijdstip waarop je in- of uitstapt. In het weekend en in juli en augustus mag je fiets de hele dag mee in de trein.

Reis je tussen twee stations in Nederland met een ICE International, Eurostar of Nightjet? Dan mag je fiets niet mee.

Bakfietsen, fietskarren, tandems en ligfietsen mogen niet mee in de trein, tenzij ze een hulpmiddel zijn voor iemand met een beperking.


Wat kost het om je fiets mee te nemen bij NS?

Een Fietskaart Dal kost 7,50 euro. Die is een hele dag buiten de spits geldig in de Nederlandse treinen. Hij is ook geldig in regionale treinen van bijvoorbeeld Arriva. Je koopt het kaartje in de NS-app door in de menubalk naar 'meer' te gaan. Klik op 'kaartverkoop' en dan op het tabje 'toeslagen'. Daar stop je de Fietskaart Dal in je winkelwagen. Reken hem af via de app, en je ticket staat bij Mijn Tickets (ook onder 'Meer'). Je kan zo'n kaartje tegen een meerprijs van een euro ook bij een kaartjesautomaat op het station kopen.

Een ingevouwen vouwfiets van maximaal 45 cm breed, 86 cm lang en 80 cm hoog mag gratis mee in de trein.


Moet je je fiets inchecken op het station?

Nee, je hoeft je fiets niet in te checken bij een incheckpaal op het station. Op stations met poortjes scan je alleen je eigen ticket om binnen te komen of het station te verlaten. Ik neem vaak de extra brede poortjes, waar ik ook met fietstassen doorheen kan.


Tip: neem de lift

Elk perron heeft een lift. Je hoeft je fiets dus niet de (rol)trappen op te tillen. Voor sommige stations moet je de lift gebruiken om onder het spoor naar de uitgang te gaan. Het is soms wat druk in de niet heel ruime liften, waardoor je wat langer moet wachten tot jij de lift kan nemen. Plan je aankomsttijd daarom niet te dicht op de vertrektijd van je trein.

Waar moet je je fiets in de trein neerzetten?

Je fiets mag in de trein alleen op de speciaal voor fietsen gereserveerde plekken staan. De ingangen bij deze plekken worden aan de buitenkant van de trein met een fietssymbool gemarkeerd. Er staat vaak vermeld hoeveel fietsen er maximaal op zo'n plek mogen staan. Vol is vol, dus dan moet je op zoek naar een andere wagon waar nog wel ruimte is, of wachten op een volgende trein.

Je moet je bagage van je fiets halen om hem zo weinig mogelijk ruimte in te laten nemen. Sommige treinen hebben een riem waarmee je je fiets vast kan zetten. De meeste treinen waar ik mee reisde, hadden dat niet, en dan is het handig om in de buurt te blijven om te voorkomen dat hij gaat rollen en valt.

Hier vind je een overzicht van waar de fietsplekken zich in welk type trein bevinden. In de NS-app routeplanner kan je zien welk type trein je neemt.

Het is in Nederlandse treinen niet mogelijk een plekje voor je fiets te reserveren.


Treinvervangend busvervoer

Ik loop (fiets) er nogal eens tegenaan dat de treinen een deel van hun traject niet kunnen rijden. Er wordt dan busvervangend vervoer ingezet. Je fiets mag niet mee in zo'n bus, ook al kan het misschien wel. Ik zoek dan uit waar die beperkingen precies zitten, en fiets dat deel. Je kan natuurlijk ook een alternatieve treinroute uitstippelen.

Tip: selecteer in de planner dat je extra overstaptijd nodig hebt

De NS-routeplanner wil nogal eens denken dat je in vijf minuten van het aankomstperron naar een vertrekperron aan de andere kant van het station kan komen. Dat lukt met de fiets niet altijd, zeker niet als je moet wachten op de lift. Je moet vervolgens ook nog de fietsingang van de trein vinden. Voor een ontspannen reis kan je in de planner beter aangeven dat je vijf minuten extra overstaptijd nodig hebt.