Fotogenieke locaties in de Ardennen
België
Paulien
België
06/19/2022
4 min

9 Fotogenieke locaties in de Ardennen

06/19/2022
4 min

Eén van mijn favoriete vakantielocaties dicht bij de Nederlandse grens is de Belgische Ardennen. Uitgestrekte bossen, gure hoogvlaktes en… ’s winters sneeuw. Ik ging in gesprek met de Vlaamse Sofie over de meest sprookjesachtige wandellocaties en overnachtingen in de Ardennen. In dit artikel vind je haar 9 favoriete fotogenieke locaties in de Ardennen.

Fotogenieke locatie in de Ardennen 1: Hoge Venen

Hoogvlakte de Hoge Venen mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Het is er prachtig en daarom ook behoorlijk druk. Zeker ’s winters, omdat dit dan vaak de enige plek met sneeuw is. Sofie gaat er vaak meestal een uurtje voor zonsondergang wandelen en komt dan zelfs als er sneeuw ligt bijna niemand tegen. Wil je het uitgestrekte natuurgebied voor jezelf hebben, dan moet je dus op pad gaan als andere mensen al onderweg zijn naar hun warme avondmaaltje. Let op: de hond is niet overal in het natuurgebied welkom.

Fotogenieke-locaties-ardennen-hoge-venen

Fotogenieke locatie 2: Rochehaut

Rochehaut staat beter bekend als ‘de Laddertjeswandeling. Het is de meest avontuurlijke wandeling van België, ook al is hij slechts vijf kilometer lang. Dankzij de hellingen en laddertjes moet je je wel inspannen om het rondje af te leggen. De uitzichten zijn prachtig en doen Sofie vaak meer denken aan het Zwarte Woud dan aan België. Je kunt de laddertjeswandeling beter niet in het weekend of op nationale vrije dagen doen. De kans is dan groot dat je in de rij staat voor de ladders.

Tip: je kunt hier ook packraften op de Ourthe.

Fotogenieke-locaties-ardennen-rochehaut

Fotogenieke locatie in de Ardennen 3: Le Herou

Ook Le Herou ligt aan de Ourthe. Deze wandeling is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees of weinig balans, want je moet onderweg wel wat klimmen terwijl je de diepte in kijkt. Er hangt een ketting waar je je aan vast kunt houden tijdens het afdalen. Met een hond is deze route niet heel handig en ook bij hoog water kun je beter een andere route kiezen.

Tip van Sofie: neem je gasbrander en koffiemaker mee. Het uitzicht vanaf de rots is een goede achtergrond voor een kop koffie

--> ook de GR57 komt langs Le Herou.

Fotogenieke-locaties-ardennen-le-herou

Fotogenieke locatie 4: Het Meer van Butgenbach

Het Meer van Butgenbach ligt in het Duitstalige gedeelte van België. Je kunt een relatief vlakke wandeling van tien kilometer rondom het meer maken. Het blauwe water omgeven door dennenbomen en het strandje voelen heel buitenlands. 

Fotogenieke-locaties-ardennen-Meer-Butgenbach

Fotogenieke locatie 5: Station Château d'Ardenne

Wandel rondom het voormalig station dat vernoemd is naar het voormalig kasteel van koning Leopold II. Hij vond dat het kasteel een hotel voor rijke mensen moest worden en legde een station aan waar deze rijke mensen naartoe konden reizen. Nu is het station niet meer in gebruik, maar een door de natuur overgenomen ruïne. Je mag er officieel niet naar toe, maar hij ligt vlak langs het wandelpad. In de omgeving kun je heerlijk rustig wandelen (tip: zet je route uit via Komoot).

Fotogenieke-locaties-ardennen-Chateau-

Fotogenieke locatie 6: Le Tombeau du Géant

Le Tombeau du Géant, oftewel: het graf van de reus, is een prachtige heuvel in een arm van de rivier de Semois. Vanuit het dorp Botassart heb je uitzicht op dit prachtige landschap. Je kunt hier een wandelroute van drie of vier kilometer volgen of zelf een route maken via Komoot. Houd er rekening mee dat je flinke hoogtemeters maakt en dat je dus langer over die kilometers doet dan in Nederland.

Fotogenieke-locaties-ardennen

Overnachten tijdens je vakantie in de Ardennen

Sofie verbleef samen met haar hond in diverse vakantiehuisjes in de Ardennen. Ze deelt twee unieke plekken met ons. In de omgeving van deze drie huisjes kun je heerlijk rustig wandelen, omdat ze weinig populair zijn bij toeristen. Natuurlijk kun je ook in de auto stappen en naar één van de populairdere locaties die we hierboven beschreven gaan.

Overnachten in Barsy

Barsy is een rustig dorpje in de Ardennen. Via AirBnB huur je hier een schattige pipowaren met aangebouwde serre. In de pipowagen vind je een slaapgedeelte en afwashoek en in de serre de zithoek en een buitendouche. De pipowagen heeft van achter een omheining uitzicht op de schapen die aan de andere kant grazen.

Fotogenieke-locaties-ardennen-overnachten

Overnachten bij Nutchel

Op twee plekken in de Ardennen vind je Nutchel cabins, een back-to-basics vakantiepark dat niet voelt als een vakantiepark. Hier staan cabins met verschillende luxeniveaus. Je stookt deze warm met een kachel, wat in de winter natuurlijk helemaal sfeervol is. De cabin wordt verlicht met olielampen en kaarsen. 

nutchel-cabins

--> bekijk ook mijn tips voor een camera voor je wandelvakantie.

Over Sofie
De locaties in dit artikel zijn mij aangeraden door Sofie Knoops uit België. In het dagelijks leven is zij laborant en werkt ze veel binnen, maar in haar vrije tijd is ze graag buiten te vinden. Fotografie is een ‘uit de hand gelopen hobby’ en iets waar ze heel goed in is – zij heeft ook de foto’s in dit artikel gemaakt. 

Reacties
Categorieën