Mijn 7 favoriete quotes van Fulltime Avonturier Tamar Valkenier
Paulien
06/13/2021
5 min

Mijn 7 favoriete quotes van Fulltime Avonturier Tamar Valkenier

06/13/2021
5 min

Van een vriendin kreeg ik het autobiografische boek Fulltime Avonturier van Tamar Valkenier in handen. Hoewel ik wist dat waarschijnlijk het beste boek zou worden dat ik dit jaar zal lezen, heb ik hem nog weken op de plank laten liggen. Juist omdat ik wist dat dit boek mij diep zou gaan raken. Dat bleek inderdaad het geval. Zóveel herkenning! Je hebt waarschijnlijk al vele geweldige recensies over dit boek gelezen, dus ik pak het even anders aan in dit blog. Ik deel mijn 7 favoriete quotes uit Fulltime Avonturier.

 

Over Fulltime Avonturier van Tamar Valkenier

Heb je het boek nog niet gelezen? Bestel hem dan nu! Of lees eerst even wat ik je nu ga vertellen over het boek en bestel hem daarna. Want dit boek moet je echt lezen. Of je nou zelf fulltime avonturier wilt zijn of niet.

Goed, het boek Fulltime Avonturier dus. Het boek is autobiografisch en gaat dus over belevenissen die Tamar zelf meegemaakt heeft. Het verhaal begint op het moment dat ze met een blessure thuiszit. Ze heeft een goede baan en geen slecht leven, maar voelt dat ze meer wil doen. Tamar besluit de sprong in het diepe te wagen, zegt haar baan op en geeft alle overbodige spullen weg. Op de fiets vertrekt ze in haar eentje zonder ervaring ‘richting Singapore’. Na de fietstocht volgen een tocht met paard, kameel en hond door Mongolië, een expeditie met Miriam Lancewood in Nieuw-Zeeland en een wandeltocht met een ezel door Jordanië. Het boek beschrijft de ontmoetingen en gebeurtenissen onderweg, evenals de gedachten en inzichten die Tamar daarbij heeft.

fulltime-avonturier

 

Quote 1

“Mijn hart en mijn ratio spreken elkaar voortdurend tegen”

Deze quote komt uit het begin van het boek. “‘Tamar, doe het, laat alles los. Trek de wijde wereld in!…’ zegt de één. ‘Ho, wacht eens even’, zegt de ander, ‘is dat wel zo’n goed idee? Je hebt zo hard gewerkt voor deze baan, voor dit bestaan. Straks kun je niet meer terug. Ben je dan niet tevreden'”. Ze voelt diep van binnen dat ze gewoon het avontuur aan moet gaan. Alles achter zich moet laten en het onbekende tegemoet moet gaan. Maar haar ratio spreekt haar tegen met argumenten die we allemaal vast kennen. Omdat je hart volgen en alles achterlaten, haaks staat op wat we geleerd hebben dat goed voor ons is (‘goede baan’, eigen huis, etc.). Ik denk dat dit heel herkenbaar is voor iedereen die droomt van een avontuurlijker leven (voor mij in ieder geval wel!). We kunnen hierin een voorbeeld nemen aan Tamar, die tóch ging (en vervolgens geweldige avonturen beleefde!).

 

Quote 2

“Schildpadden kunnen je meer over de weg vertellen dan hazen”

Zo quote Tamar de auteur Kahlil Gibran wanneer ze uitlegt waarom ze besluit langzaam te reizen. Ik had deze uitspraak nog niet eerder gehoord, maar ga hem nu zeker niet meer vergeten. Ik kies zelf ook graag voor een langzame manier van reizen (trektochten) en krijg regelmatig de vraag of ik het dan niet jammer vind dat ik ‘zo weinig zie’. Nee, ik heb juist het gevoel dat ik een landschap veel beter leer kennen als ik slechts een deel ervan urenlang te voet doorkruis, dan wanneer ik met de auto door het hele gebied race.

quotes-tamar-valkenier

Quote 3

“Misschien ren ik juist wel ergens naartoe? Naar avontuur, inspiratie, vrijheid, een frisse blik op de mogelijkheden in het leven?”

Dat is Tamar’s reactie als haar vader haar vraagt waar ze voor wegrent. Wie anders dan anders gaat doen en het grote avontuur opzoekt, kan deze vraag verwachten. Veel mensen zien lang reizen als een vlucht van je huidige leven. Zoals Tamar het mooi beschrijft: misschien rennen mensen die lang op reis gaan juist wel ergens naartoe!

 

Quote 4

“Niet durven, maar toch doen”

Zo omschrijft Tamar de wijze les die haar vader haar meegegeven heeft in het leven. “Kennelijk kunnen angsten prima hand in hand gaan met een flinke portie lef”. Helemaal mee eens! Je hoeft niet te durven voordat je iets gaat doen. Je kunt, ondanks je angsten en de fatalistische nee-roepers in je hoofd, uit die comfortzone stappen. Makkelijk is dat nooit, maar als je tóch doet en dat lef toont, dan komt het ook goed. Of moet ik zeggen: juist goed!

 

 

Quote 5

“Hij speelt liever schaak dan dat hij met de rat race van het moderne leven meedraait”

Schrijft Tamar over een zwerver die ze onderweg ontmoet. Voorbijgangers willen hem geld geven, maar dat weigert hij. Hij is geen bedelaar, hij is een zwerver. Hij leeft liever op straat en speelt liever schaak met voorbijgangers, dan dat hij mee moet rennen in de rat race. Diep respect heb ik voor mensen die een dergelijke keuze maken. Want die keuze, die hebben we allemaal. Maar slechts enkelen van ons durven ook echt voor het andere (in mijn ogen gezondere) leven te kiezen.

 

Quote 6

“Thuis is kennelijk geen locatie op de kaart, maar veel meer een gevoel dat je je verbonden en geliefd voelt, veilig en vertrouwd”

Ik leef al twee jaar zonder vaste woonplaats, met al mijn spullen in de auto. Soms woon en werk ik op 7 verschillende adressen in één week. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag of ik het niet mis om een ‘thuis’ te hebben. Vaak weet ik niet wat ik daar op moet antwoorden, want voor mij is thuis geen plek tussen vier muren, maar meer een gevoel dat in mij zit. Een gevoel van rust, veiligheid, vertrouwdheid, waar ik echt mezelf kan zijn. Tamar’s inzicht sluit daar denk ik mooi bij aan!

fulltime-avonturier-boek

 

Quote 7

“Door veel stoere dingen te doen, word je ongetwijfeld ook steeds dapperder, maar ‘zonder vrees’ zal ik nooit worden. En dat wil ik ook niet worden. Angst is een functionele metgezel en een goede raadgever, zolang deze je maar niet verlamt. Door de randjes op de zoeken leer je steeds beter te oordelen. Bovendien, kun je ooit echt dapper zijn als je geen angsten kent?”

Hier heb ik niets aan toe te voegen. Onthoud vooral die laatste zin: dapper zijn betekent niet dat je geen angsten hebt. Dapper zijn betekent handelen ondanks die angsten!

 

 

Meer boeken zoals Fulltime Avonturier lezen?

Nogmaals: ga dit boek lezen. Heb je hem al gelezen en zoek je meer avontuurlijke boeken zoals Fulltime Avonturier? Lees dan ook eens Alleen van Tim Voors of Het Zoutpad van Raynor Winn. Ook Zuurstofschuld is een aanrader. Bekijk ook mijn lijst met boekentips voor buitenmensen.

 

Dit blogbericht bevat affiliatelinks. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding die ik gebruik om mijn blogkosten te dekken. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s.

Reacties
Categorieën