Hoe kun je uit je comfortzone stappen? + 30 ideeën
24 juni 2021 
8 min. leestijd

Hoe kun je uit je comfortzone stappen? + 30 ideeën

Ik schreef eerder al over de voordelen van uit je comfortzone stappen. Misschien dacht je na het lezen: HOE DAN!? Daarom vandaag: hoe kun je uit je comfortzone stappen? Met tips en 50 ideeën om je op weg te helpen.

ideeen-uit-comfortzone-stappen

 

Hoe kun je uit je comfortzone stappen?

Uit je comfortzone stappen is niet ingewikkeld, maar ook niet makkelijk. Het belangrijkste is dat je DOET. Weet je niet zo goed wat er buiten je comfortzone ligt? Eigenlijk alles wat anders is dan anders, alles waarvan je denkt ‘uh nee’. Begin niet te moeilijk, je hoeft echt niet aan een elastisch koord van een brug te springen om uit je comfortzone te stappen. Nee, het kan veel kleiner, goedkoper en dicht bij huis. Neem bijvoorbeeld eens een koude douche in plaats van een warme of ga met je trui binnenstebuiten naar de supermarkt. Het is lastig te zeggen welke activiteiten buiten ‘de’ comfortzone liggen, want er is niet zoiets als de comfortzone. Iedereen heeft zijn eigen comfortzone, en wat voor de één ver buiten de comfortzone ligt, is voor de ander misschien heel gewoon. Alleen jij kunt zeggen of iets buiten je comfortzone ligt.

Denk je aan een activiteit en voel je direct spanning in je lichaam komen en hoor je een stemmetje in je hoofd dat protesteert? Dan weet je dat je de grens van je comfortzone gevonden hebt. Hoe kun je uit je comfortzone stappen? Door ‘ja’ te doen terwijl het stemmetje met angst voor oncomfortabelheid ‘nee’ zegt. Kleine disclaimer: ik wil je niet aanmoedigen gevaarlijke dingen te doen, gebruik wel je gezonde verstand. Je weet zelf heel goed het verschil tussen levensgevaarlijk (‘laat ik voor deze trein gaan staan’) of oncomfortabel (‘ik ga deze mevrouw vragen een pot augurken voor me te kopen’).

inspiratie-uit-comfortzone-stappen

 

Maak het jezelf makkelijker met deze tips

Uit je comfortzone stappen is spannend. Heb je eenmaal bedacht wat je gaat doen? Maak het jezelf dan wat makkelijker met deze tips:

 • maak het niet te groot. Is het plan wat je bedacht hebt kilometers of centimeters uit je comfortzone? Een klein stapje uit je comfortzone zetten is net zo effectief als een grote stap uit je comfortzone zetten. Maak je de stap iets kleiner, dan is de kans groter dat je het ook écht gaat doen en nog leuk vindt ook.
 • haal adem. Vaak zetten we onze adem vast of gaan we heel oppervlakkig ademhalen als we iets spannends gaan doen. Het gaat makkelijker en fijner als je gewoon doorademt. Ik heb veel aan de tips van Goudje gehad.
 • observeer je angst. Is het allemaal écht zo eng? Wat is het allerergste dat kan gebeuren als het ‘mis’ gaat en hoe realistisch is dat? En als het realistisch is: is dat écht zo erg?
  (een voorbeeld: ik vroeg een vreemde mevrouw om een pot augurken voor me te kopen. Ik was doodsbang, terwijl het ergste dat ik kon bedenken was dat ze boos zou kijken en ‘nee’ zou zeggen – niet écht heel erg dus)
 • zoek een stok achter de deur. Het is zo makkelijk om excuses te bedenken om je comfortzone-uitdaging uit te stellen, zeker naarmate je geplande moment dichterbij komt. Stuur je vrienden een berichtje met je plan, plaats een bericht op social media en/of neem iemand mee om je live aan te moedigen.
 • bedenk wanneer je activiteit een ‘succes’ is. Is dat als je de best mogelijke uitkomst behaalt? Of is het al een feestje waard dat je überhaupt die stap gezet hebt?
  (Bijvoorbeeld: ik ben bang voor zwemmen in natuurwater. Ik wilde het natuurwater zwemmend oversteken, maar kreeg vermoeide spieren. De overkant haalde ik niet, maar het experiment was niet mislukt omdat ik wél die enge stap had genomen om in het natuurwater te zwemmen!)

comfortzone-uitdagingen

 

Hoe kun je uit je comfortzone stappen? 30 ideeën

Ik deel 50 ideeën waarmee je uit je comfortzone kunt stappen. Nu weet ik natuurlijk niet waar jouw comfortzonegrens ligt en welke van onderstaande ideeën buiten jouw comfortzone vallen. Pas de ideeën zo aan, dat ze (niet te ver) buiten jouw comfortzone vallen. Denk out of the box!

 1. neem een koude douche of zwem in koud water
 2. stap onder een koude sproeier op een akker
 3. ga skinny dippen
 4. wandel, fiets, vaar of skeeler naar je werk en laat je auto thuis
 5. doe een dansje in de regen
 6. ga in je eentje naar een restaurant of bar
 7. vraag een wildvreemde om met je op date te gaan
 8. ga in een gekke outfit naar de winkel
 9. zing uit volle borst een liedje op straat
 10. geef een onbekende een (gemeend) complimentje
 11. doe mee aan een potje voetbal met random kinderen
 12. ga in je eentje schommelen in een speeltuin vol kinderen
 13. schrijf je in voor een nieuwe, uitdagende sportles
 14. wandel in een pikdonkere nacht
 15. ga liftend naar je bestemming
 16. schrijf je in voor een cursus of workshop (die je eigenlijk een beetje gek vindt)
 17. eet een insect of ander voedingsmiddel dat weerzin opwekt
 18. vraag een vreemde om een kopje koffie voor je te kopen
 19. ga alleen op reis
 20. boek een boudoir fotoshoot
 21. vraag om korting (niet aan mij, please 😉 )
 22. ga naar een feestje en doe je voor als iemand anders
 23. slaap op een bankje in het park (wel veilig)
 24. vraag om loonsverhoging of betere secundaire arbeidsvoorwaarden
 25. schommel in een speeltuin vol kinderen
 26. ga naast een vreemde op een bankje zitten en start een gesprek
 27. bel een willekeurig nummer en vraag om een brownie-recept
 28. koop ingrediënten waar je nog nooit mee gekookt hebt en verzin je eigen gerecht
 29. verdwaal met opzet en vind je weg terug zonder je telefoon te gebruiken
 30. schrijf je in voor een hardloopwedstrijd, triathlon of andere fysieke uitdaging
uit-de-comfortzone

Stap uit je comfortzone door verkleed naar de supermarkt te gaan

Meer inspiratie nodig?

Heb jij nog leuke aanvullingen op bovenstaand lijstje? Laat het me weten in de reacties. Zoek je meer comfortzone-uitdagingen? Ga eens op microavontuur en lees deze tien ideeën voor een microavontuur. Meld je aan voor mijn gratis webinar over avontuurlijk leven en laat je inspireren door mij en andere deelnemers.

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft nomadisch als wandelaar, huisoppas en ondernemer. In 2019 zei ze haar baan op om Outdoor Inspiratie op te richten. Ze zet zich sindsdien fulltime in om outdooravonturen toegankelijk te maken voor iedereen. Ze schreef een e-book over trektochten maken en geeft masterclasses en cursussen over wandelen, huisoppassen, (solo)reizen en (outdoor)ondernemen.
Reactie plaatsen