Hoe maak je een kampvuur?
17 december 2019 

Hoe maak je een kampvuur?

Hoe maak je een kampvuur? Dat wist ik duidelijk niet zo goed toen ik langs de East Highland Way een vuur wilde maken. Met een verkoolt takje en een kapotte brander in mijn hand stond ik gefrustreerd te kijken in de middle of nowhere in Schotland. Hikemaatje Yoshi en ik lachten er om, totdat tot ons doordrong dat we nu én geen kampvuur én geen brander hadden om ons eten op te bereiden. Oeps. Gelukkig waren we niet aan het winterkamperen, en hadden we het vuurtje niet nodig om warm te blijven.

Maar: hoe maak je dan wel een kampvuur? Er zijn vele manieren om een goed kampvuur te maken. Ik kan die allemaal omschrijven en je keuzestress geven, maar ik heb besloten om alleen de manier te beschrijven die ik zelf gebruik als ik een vuur maak.

kampvuur-maken

Maak een kampvuur voor nog meer gezelligheid

 

Stap 1: verzamel materiaal voor een kampvuur

Je wilt geen natuurbrand veroorzaken, dus kies een veilige plek uit om je kampvuur te maken. Voorkom dat het vuur te dicht bij brandbaar materiaal kan komen en let daarbij ook op de windrichting. Houd water of zand bij de hand om in noodsituaties je vuur te kunnen blussen. Let op: leave no trace en maak alleen vuur waar dat toegestaan is.

Dan is het tijd om materiaal te verzamelen dat je in brand kunt steken. Je begint je vuur met licht brandbaar materiaal. Denk hierbij aan berkenschors (niet van een levende boom trekken), droog gras of houtjes, droge dennenappels of wat papier. Zoek ook droge, dunne takjes en wat dikkere droge takken.

 

Stap 2: bouw een piramide met brandmateriaal

We zijn aangekomen bij een belangrijke fase, die van de bouw. We gaan een piramide bouwen. Eerst leg je je licht ontvlambare materiaal op een hoopje in het midden. Daar omheen bouw je van de dunne takjes een piramide. Je kunt deze takjes eventueel een beetje insnijden met een mes zodat ze straks sneller in de brand vliegen. Ten slotte bouw je om die mini-piramide een piramide met de dikkere takken. Deze vliegen niet gelijk in de brand, maar branden straks wel langer door dan de kleine takken.

kampvuur-maken

Haal de oermens in jezelf naar boven door een kampvuur te maken

 

Stap 3: steek je kampvuur aan

Als je piramide opgebouwd staat, is het tijd om het licht ontvlambare materiaal in het midden aan te steken. Gebruik hiervoor een lucifer (niet nat laten worden!), aansteker of fire steel. Als het goed is brandt je lichte materiaal nu en slaat het vuur over naar de dunne takken. Worden de vlammen wat minder? Blaas dan zachtjes op het materiaal zodat er weer wat zuurstof bij komt en de vlammen weer groter worden. Uiteindelijk zullen ook de grotere stokken gaan branden. Zorg dat je op tijd nieuwe stokken toevoegt om het vuur gaande te houden.

Wie niet te ver hoeft te lopen met zijn tas, kan ingrediënten voor kampvuurbroodjes meenemen.

 

Omslagfoto: Unsplash

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen besteden aan doen waar ik écht blij van word (Outdoor Inspiratie!).
Reactie plaatsen

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!


- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een online inspiratiegids vol tips waarmee je je (dagelijks) leven avontuurlijker maakt

Op zoek naar praktische tips voor wandelen, kamperen en andere outdooravonturen?

arrow_drop_up arrow_drop_down