Hoe weet je hoe warm een slaapzak is?
9 oktober 2020 

Hoe weet je hoe warm een slaapzak is?

Ik krijg regelmatig vragen over de warmte van slaapzakken. Hoe weet je hoe warm een slaapzak is? Wat is het verschil tussen comforttemperatuur, limiettemperatuur en extreemtemperatuur en welke verschillende termen worden door merken gebruikt? Ik ga je in dit blogbericht wat meer helderheid geven.

Comforttemperatuur, limiettemperatuur en extreemtemperatuur

De comforttemperatuur van een slaapzak vertelt je hoe warm hij is. De comforttemperatuur is de temperatuur waarbij de gemiddelde vrouw zonder het koud te krijgen in die slaapzak kan slapen. Hoe lager de comforttemperatuur, hoe warmer de slaapzak.

De meeste slaapzakken geven hun comforttemperatuur weer volgens een Europese norm (EN13537). Slaapzakken die aan deze norm voldoen zijn allemaal op dezelfde manier professioneel getest. Hierdoor kun je de comfort-, limiet- en extreem-temperatuur van verschillende slaapzakken op een betrouwbare manier vergelijken. Sommige merken testen hun slaapzakken niet via deze norm en daarvan kun je de temperatuurwaarden niet blindelings vertrouwen.

warme-slaapzak

Een voldoende warme slaapzak is essentieël voor een fijn kampeeravontuur

Andere termen die aangeven hoe warm een slaapzak is

Sommige merken gebruiken andere termen om aan te geven voor welke temperatuur range een slaapzak geschikt is. Engelse termen die onder de EN13537 gebruikt worden zijn:

  • Upper Limit: de temperatuur waarbij een gemiddelde man kan slapen zonder overmatig zweten
  • Comfort: de temperatuur waarbij een gemiddelde vrouw comfortabel kan slapen
  • Lower Limit: de temperatuur waarbij een gemiddelde man comfortabel kan slapen
  • Extreme : de temperatuur waarbij een gemiddelde vrouw zes uur kan liggen zonder levensbedreigend onderkoeld te raken (nog steeds kan bij deze temperatuur in de slaapzak liggen schade aanbrengen, zoals bevroren ledematen. Voorkom dat je bij deze temperaturen in de slaapzak komt te liggen).

Het merk Nomad drukt de warmte van de slaapzak vaak uit in ‘comforttemperatuur vrouw' en ‘comforttemperatuur man' (wat dus eigenlijk de limiettemperatuur is).

slaapzak-zomer-winter

Hoe warm en dik je slaapzak moet zijn, hangt er vanaf wanneer (zomer of winter) en waar je hem gaat gebruiken

 

Hoe warm moet je slaapzak zijn?

Bedenk voor aanschaf van een slaapzak bij welke temperaturen je wilt gaan kamperen. Houd daarbij de nachttemperaturen aan de grond in gedachten. Google naar de nachttemperatuur op jouw verwachte locatie (vaak is land of gebied een goede schatting) en zorg dat de slaapzak je warm houdt tot een temperatuur die een paar graden lager ligt. Ik zeg altijd dat een slaapzak beter iets te warm kan zijn, zodat je hem open kan ritsen als je het te warm hebt, dan dat hij te koud is (want daar is niet zoveel meer aan te doen dan).

Ga je een keer winterkamperen of naar een kouder gebied dan normaal? Dan kun je de comforttemperatuur van je slaapzak een paar graden verhogen met een lakenzak. Het materiaal en de dikte van de lakenzak bepalen hoeveel graden de lakenzak toevoegt. Deze informatie is te vinden op de verpakking of in de omschrijving op internet.

Zorg dat je je ook inleest in het onderhouden van een slaapzak. Hoe langer je slaapzak meegaat, hoe beter voor je portemonnee en de wereld!

In andere blogs lees je hoe je 's nachts warm blijft in je tent, wat een geschikte slaapzak voor de zomer is en welke leuke oefeningen je kunt doen om weer op te warmen op de camping.

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen besteden aan doen waar ik écht blij van word (Outdoor Inspiratie!).
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!


- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een online inspiratiegids vol tips waarmee je je (dagelijks) leven avontuurlijker maakt

Ik gebruik cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down