In de lengte – het boek van Myra de Rooy
Lees- en kijktips
Paulien
Lees- en kijktips
07/17/2021
3 min

In de lengte - het boek van Myra de Rooy

07/17/2021
3 min

‘In de lengte’ is het nieuwste boek van avonturier Myra de Rooy, die in haar eentje Noorwegen van zuid naar noord doorkruiste. Ze legde het 3000 kilometer lange traject Norge på langs of Noorwegen in de Lengte in meerdere delen af, waarvan een deel in de winter en een deel in de zomer. Over haar avontuur schreef ze het boek In de lengte.

myra-liep-noorwegen-in-de-lengte

Noorwegen in de lengte

Myra’s doorkruising van Noorwegen begon vlak voor haar zestigste verjaardag in het zuidelijkste puntje van Noorwegen, de vuurtoren van Lindesnes. Drieduizend kilometer verder naar het noorden ligt het noordelijkste punt van het land, de Noordkaap. Ze verdeelde haar tocht in meerdere etappes over meerdere jaren. Ze begon haar tocht in de strengste winter die Noorwegen in 60 jaar kende, maar gaf niet op en zette haar jarenlange bergkennis in. Myra tilt winterkamperen naar een heel nieuw level en kampeerde zelfs bij 34 graden onder nul. De nachten die ze niet in haar tent doorbracht, sliep ze in hutten.

’s Winters vervoert Myra haar bagage op een slee, genaamd Kees, die voor zowel gemak als uitdagingen zorgt. ’s Zomers stopt ze haar spullen in een rode wandelrugzak en trekt ze zonder aanhangsel door de ruige gebieden. Ze omschrijft de omgeving, met zijn gletsjers, rivieren, bergen en stenen heel beeldend, waardoor het voelt alsof je de reis zelf afgelegd hebt.

Avontuur!

Het boek ademt vanaf de eerste bladzijde avontuur. Myra wordt al vroeg op haar reis gewaarschuwd voor wolven en beren en krijgt het advies om de bus te nemen. Ze antwoordt “maar juist voor die bergen ben ik hier”. Ze onderbouwt waarom ze niet bang is voor die dieren en zet haar tocht voort. Bang om in haar eentje door de uitgestrekte wildernis te lopen is ze ook niet. Helemaal alleen is ze bovendien nooit, te zien aan de sporen van dieren in de sneeuw. Myra is geen beginner als het aankomt op wandelen in extreme condities en die ervaring neemt ze mee op haar reis. Ze haalt in het boek zo nu en dan herinneringen aan eerdere reizen en ontmoetingen aan en zo krijg je een mooi kijkje in haar leven.

Tussen de pagina’s met tekst zitten kleurenfoto’s die spontaan rusteloos maken. Op naar de Noorse wildernis, roept mijn lijf!

kamperen-noorwegen-in-de-lengte

Ontmoetingen met locals

Myra kan een reis niet los zien van de locals die ze ontmoet en dat lees je ook terug in het boek. “Als ik vraag of ik in de tuin mag kamperen, krijg ik een riante logeerkamer aangeboden.” Ze geeft je als lezer een kijkje in het leven van de lokale bewoners en vertelt in dit boek veel over het leven van de Sami en de uitdagingen die zij ervaren door de veranderende wereld. Dit boek is dan ook een combinatie van een avontuurlijk reisverslag en het verhaal van de Sami cultuur, dat prachtig met elkaar verweven is.

Het is tijd om naar huis te gaan. Maar er komt een moment, waarschijnlijk al snel, dat ik heimwee krijg. Dat ik me opnieuw laat lokken door verre toppen, verleiden door leegte en me laat beroeren door stenen in al hun verschijningsvormen. Misschien leer ik luisteren naar wat er aan wijsheid ligt verstopt en vind ik woorden voor de weg die mijn voeten hebben afgelegd.

–> Je kunt het boek hier aanschaffen 🙂

boek-noorwegen-in-de-lengte

Meer boeken over wandelen lezen?

Deze zomer deel ik elke zondag nieuwe boeken over avontuur en wandelen. Als je dit boek interessant vindt, dan vallen de volgende boeken over wandelen vast ook bij je in de smaak:

wandelen-noorwegen-in-de-lengte

Foto’s zijn met dank aan Myra de Rooy.

Reacties
Categorieën