Eenzaamheid op je solo reis voorkomen

Zo overleef je eenzaamheid tijdens je soloreis

Ik ga vaak alleen op reis, en dan heb ik altijd van die momenten waarop ik me wat eenzaam voel. Deze moeilijke momenten op je soloreis horen erbij. Weet dan ook dat je niet alleen bent in deze gevoelens. Uit de vele jaren dat ik solo reis, heb ik een samenvatting gemaakt van de dingen die mij helpen bij momenten van eenzaamheid op mijn (solo) reis.

 

Tips voor eenzaamheid op reis:

  • Wees lief voor jezelf, wees je bewust van wat je in je hoofd tegen/over jezelf zegt. Ik betrap mezelf vaak op gedachten als ‘wat ben je zwak dat je nu alweer zit te janken omdat je je vrienden mist’ en ‘waarom kun je toch niet gewoon alleen zijn’ en meer in die onaardige trant. Begrip en compassie hebben voor jezelf helpt. Vervang die gedachten eens door opbeurende, zorgzame gedachten, zinnen die je tegen een vriendin in die situatie zou zeggen. ‘Het is heel begrijpelijk dat je je nu eenzaam voelt, je bent ver van huis en hebt je vrienden al lang niet gesproken’ bijvoorbeeld. Besteed daarna extra aandacht aan zelfzorg.
  • Laat de emotie ook gerust even toe, beter om hem nu te voelen dan hem op te kroppen en in de toekomst ermee moeten dealen, zeggen ze dan. Hoe eng soms ook, het lucht vaak enorm op om even flink je emoties eruit te laten, waarna je met minder spanning in je lijf de rest van de dag door kunt komen.
  • Onthoud: alles gaat voorbij. Goede, blije momenten, en verdrietige momenten. Zeg nou zelf, je hebt je vast ontelbare keren verdrietig/eenzaam gevoeld in je leven. Hoeveel daarvan hebben de rest van je leven geduurd? En hoeveel kun je je nu nog precies herinneren? Dit gevoel gaat voorbij!
  • Luister naar je power-song(s). Voor mij zijn dat bijvoorbeeld ‘Shine’ van Fia, ‘Don’t stop me now’ van Queen en ‘The Reaper’ van Blue Öyster Cult. Een vrij random combinatie voor de buitenstaander, voor mij liedjes die een speciale betekenis hebben. Dit kracht-gevende gevoel heb ik zelf versterkt door juist ook naar deze liedjes te luisteren op momenten dat ik me wél krachtig, geliefd, energiek en levenslustig voel. In mijn hoofd zijn mijn powersongs dus geassocieerd met me goed voelen.

solo-reis-eenzaamheidOok ik heb op mijn solo reis wel eens last van eenzaamheid 

Eenzaamheid op reis: zoek contact

Een andere, voor de hand liggende, 'oplossing' voor eenzaamheid op reis is contact zoeken met andere mensen (of dieren).

  • Bel een vriend(in), al is het maar voor vijf minuten, je gehoord voelen helpt.
  • Knuffel met een dier. Of het nou je eigen dier is of een dier dat je onderweg tegenkomt, een flinke knuffel is sowieso goed voor je humeur!
  • Bedenk waar je dankbaar voor bent en schrijf dat op. Laat het gevoel echt even tot je doordringen. Schrijf eventueel een brief aan de vriend(in) die je zo mist en voor wie je zo dankbaar bent.
  • Connect met andere reizigers. Ga naar een plek waar je andere reizigers kunt ontmoeten (bijvoorbeeld een hostel of couch surfing) of installeer een app zoals Bumble of Tinder (ja, die laatste is een beetje gedurfd maar het werkt voor mij omdat ik de verwachtingen helder maak voordat we afspreken). Zo sprak ik tijdens een moeilijke week in Frankrijk af met Chris voor een bergwandeling, en daarna voelde ik me zoveel beter.

Ik vroeg mijn Instagramvolgers om tips, en daaruit kwam onder andere dit:

  • Van @kuskefemsie op instagram kreeg ik de tip om op blije momenten waarop ik dol ben op het alleen reizen, een brief te schrijven. Een brief met een positieve vibe waar ik op moeilijke momenten dan weer steun uit kan halen. Nog niet geprobeerd, maar ik vind het goed klinken!
  • @farahstable schreef dat het haar helpt om soms gewoon een dagje in een hostel te Netflixen om de dag met het vervelende gevoel door te komen. Een slim idee, vind ik, want soms is afleiding even precies wat je nodig hebt. De volgende ochtend lijkt alles vaak weer veel zonniger.

eenzaamheid-op-reisZorg dat je nieuwe mensen ontmoet om eenzaamheid op je reis te verminderen


Schrijf je eigen handleiding voor momenten van eenzaamheid

Een goede voorbereiding op eenzame momenten helpt enorm. Ik heb in mijn reisdagboek een actieplan geschreven voor moeilijke momenten. Wanneer ik helemaal verdrink in mijn emoties en eenzaamheid heb ik geen zin om een way out te gaan bedenken. Voor mij werkt het dan heel goed om een kant en klaar hoe-overleef-ik-stappenplan te hebben.

Omslagfoto is gemaakt door Marleen

paulien-van-der-werf-outdoor-inspiratie

hoi, ik ben paulien!

Met Outdoor Inspiratie help ik mensen om meer avontuur en vrijheid in hun leven te ervaren. Dit doe ik door inspirerende blogberichten te delen, boeken te schrijven en (online) cursussen te geven. Meld je aan voor mijn gratis webinar om direct de eerste stap naar een avontuurlijker leven te zetten. 

inspiratie voor avontuurlijk leven

Maak je leven leuker en avontuurlijker door vaker op microavontuur te gaan en trektochten te maken. Je mag mijn E-books met stappenplan voor je trektocht en inspiratie voor je microavontuur gratis downloaden
arrow_drop_up arrow_drop_down