Hoe blijf je warm in je tent tijdens het kamperen?

's Nachts warm blijven in je tent doe je met deze tien tips

Het grootste deel van het jaar is het behoorlijk koud tijdens het kamperen. Een slechte nachtrust als gevolg van kou kan je vakantiepret behoorlijk verpesten. Ik ben zelf ook een behoorlijke koukleum, maar dankzij deze tien tips blijf ik warm in mijn tent, ook tijdens het winterkamperen.

1. Warm blijven in je tent met de juiste uitrusting

Koop een goed isolerende slaapmat om te voorkomen dat kou van de grond door je bed naar je lichaam trekt. Je kunt eventueel raamfolie voor de auto onder je matje leggen voor extra isolatie. Wikkel jezelf vervolgens in een warme slaapzak in mummievorm. De comforttemperatuur van je slaapzak moet lager zijn dan de grondtemperatuur die je op je bestemming verwacht.slaapzak-warm-kamperen Een goede slaapzak en goed matje helpen je warm te blijven tijdens het kamperen
 

2. Bedek je hoofd

Stop je hoofd in de capuchon van je mummieslaapzak om zo min mogelijk warmte via je nek en hoofd te verliezen. Je verliest een groot deel van je warmte via je hoofd, en je hoofd bedekken kan een koud gevoel voorkomen. Draag een muts en kolsjaal als je liever niet met je hoofd in de capuchon ligt.  


3. Sluit je slaapzak boven je schouders om warm te blijven in je tent

Sluit je slaapzak zo ver mogelijk af. Trek de capuchon strak om je hoofd, maar houd wel ruimte om te ademhalen. Koop een slaapzak met een verdikte rand net boven je schouders, die je aan kan snoeren om warmteverlies bij je schouders naar buiten te voorkomen.  


4. Voorkom dat je koud je bed in stapt

Trek je slaapkleding aan zodra je stopt met lopen/bewegen, om te voorkomen dat je koud wordt. Blijf zoveel mogelijk bewegen om afkoeling te voorkomen en maak eventueel een kampvuur. Kruip niet koud je slaapzak in, maar trek een sprintje of doe een paar leuke oefeningen om weer warm te worden als je toch koud geworden bent. Je slaapzak houdt je warm, maar maakt je niet warm. Jij geeft zelf de warmte af aan je slaapzak, en dat lukt niet als je vrijwel onderkoeld bent.eten-kamperen Eet voldoende om warm te blijven tijdens het kamperen

 

5. Ga niet met honger naar bed

Voorkom dat je met honger naar bed gaat, of als je net in bed ligt honger krijgt.  Je kunt voor bedtijd nog wat te eten, zodat je profiteert van de warmte die bij de verbranding vrijkomt.  


6. Blijf warm in je tent door 's nachts (bijna) naakt te slapen

Trek niet teveel (lagen) kleding aan, omdat je dan juist koud wordt. Hoe gek het ook klinkt, je blijft warmer als je in je ondergoed in je slaapzak ligt, dan wanneer je tien lagen kleding over elkaar aantrekt. Probeer het maar eens uit! Leg je kleding 's nachts in je slaapzak, zodat je de volgende ochtend niet in ijskoude kleding hoeft te stappen.  


7. Houd je handen warm in je tent

Stop je handen 's nachts in je slaapzak, of trek handschoenen aan. Zo voorkom je dat je 's nachts of 's morgens wakker wordt met ijsklompjes.warm-blijven-kamperen-winter Met een goede voorbereiding blijf je zelfs tijdens het kamperen in de winter warm

8. Gebruik elkaars lichaamswarmte

Heb je het echt koud 's nachts en deel je je tent met iemand anders? Kruip dicht tegen elkaar aan om elkaar warm te houden.  


9. Sluit de 'deur' van je tent

Sluit de deur van je tent zoveel  mogelijk, als je er in ligt, maar ook als je buiten je tent bezig bent. Zo blijft de warmte in de tent beter hangen als het buiten afkoelt. Ook jijzelf warmt de tent op als je er in ligt, en het is zonde die warmte verloren te laten gaan door de opening van de tent niet (goed) te sluiten. 

 

10. Neem een kruik mee

Leg een kruik in je slaapzak om hem voor te verwarmen, en leg de kruik 's nachts tegen je buik of bij je voeten. Dat scheelt een hoop kou lijden! Een kruik weegt natuurlijk niet niets. Ik gebruik tijdens wandelvakanties daarom altijd mijn waterfles, die ik (op een camping) vul met warm water.

paulien-van-der-werf-outdoor-inspiratie

hoi, ik ben paulien!

Met Outdoor Inspiratie help ik mensen om meer avontuur en vrijheid in hun leven te ervaren. Dit doe ik door inspirerende blogberichten te delen, boeken te schrijven en (online) cursussen te geven. Meld je aan voor mijn gratis webinar om direct de eerste stap naar een avontuurlijker leven te zetten. 

inspiratie voor avontuurlijk leven

Maak je leven leuker en avontuurlijker door vaker op microavontuur te gaan en trektochten te maken. Je mag mijn E-books met stappenplan voor je trektocht en inspiratie voor je microavontuur gratis downloaden
arrow_drop_up arrow_drop_down