Wat is een Kula Cloth en waar kun je deze kopen?
05 maart 2021 
3 min. leestijd

Wat is een Kula Cloth en waar kun je deze kopen?

Ik hoor het begrip 'Kula Cloth' steeds vaker langskomen, en ben me er eens in gaan verdiepen. Want wat is een Kula Cloth, wat kun je ermee en waar kun je hem in Nederland kopen? Ik ga het je vertellen!


Wat is een Kula Cloth

Een Kula Cloth is een herbruikbaar wc-doekje, of 'plasdoek' zoals ik dat noem. Ik houd me altijd strikt aan leave no trace, wat betekent dat ik mijn wc-papiertjes na het wildplassen of -poepen áltijd in een hersluitbaar zakje meeneem naar de eerstvolgende prullenbak. Dat werkt voor mij op zich prima, maar op de langere afstanden hoopt het afval op die manier aardig op. Daarnaast gaat zo'n zakje vol wc-papier vooral bij warm weer na een dag behoorlijk ruiken. Gelukkig is er een herbruikbaar alternatief: de Kula Cloth.


wat-is-een-kula-clothAfbeelding: Kula Cloth website 


Herbruikbaar wc-papier

De Kula Cloth wordt geleverd in een vrolijk kleurtje, met lusje zodat je hem aan de buitenkant van je rugzak kunt bevestigen. Het doekje is gemaakt van antibacterieel en geur-neutraliserend materiaal en heeft één zijde die waterdicht is. Je kunt het doekje na gebruik dubbel klappen, en zo voorkomen dat het vocht uit het doekje in aanraking komt met je wandelrugzak. Het doekje is van zo duurzaam mogelijk materiaal gemaakt. Let op: gebruik de doek alleen voor het droogdippen na het plassen, en niet voor het schoonvegen tussen je billen. Je kunt hem ook gebruiken als je tijdens je trektocht ongesteld bent.  


Je Kula Cloth wassen

Dankzij het antibacteriële materiaal, hoef je je plasdoek niet tussendoor te wassen als je meerdere keren achter elkaar plast op een (dag)wandeling. Thuis of op je kampeerplek kun je hem met de hand wassen of in de wasmachine doen. Was hem zoals je ook je kleding wast tijdens een trektocht (liefst met biologisch afbreekbare zeep). Laat het sneldrogende doekje aan de lucht drogen, en leg hem in de zon voor een extra steriliserend effect.


Een Kula Cloth in Nederland kopen

De originele Kula Cloth heb ik alleen in Amerikaanse winkels te koop gezien. Wel vond ik dit Sloveense bedrijf, dat levert binnen Europa (wel met 15 euro verzendkosten, dus dat maakt het totaal rond de 40 euro). Ik schaf mijn outdoor gear liever binnen Europa aan, en ging op zoek naar een alternatief. Van een nieuwsbrief-lezer kreeg ik de tip voor de herbruikbare plasdoek van Wandelgemak (13.95 euro excl. 3.90 euro verzendkosten). Voor meer informatie over de herbruikbare plasdoek, kun je op hun website kijken. kula-cloth

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft avontuurlijk en nomadisch en is de oprichter van Outdoor Inspiratie. In 2019 zei ze, na vele microavonturen en loondienstjaren, haar baan op om fulltime andere mensen te inspireren om avontuurlijker te leven.
Reactie plaatsen

Andere veelgelezen artikelen...

avontuurlijke-reizen-noord-europa

Avonturen in Noord-Europa

Op avontuur in een sprookjesachtig landschap deze winter? Dit zijn de mooiste reizen naar Noord-Europa.
packraften-ardennen

Packraften in de Ardennen

Wandel met een opblaasbare boot over de Eislek Trail door de Ardennen en vaar de volgende dag over de Ourthe terug.
natuurhuisje-twente

Huisjes voor een microavontuur

Deze herfst of winter uniek overnachten in Nederland? Deze 5 natuurhuisjes zijn perfect voor een microavontuur.

CADEAUTJES VOOR JOU

OVER (MICRO)AVONTUUR

Wil je je dagelijks leven avontuurlijker maken? Meld je aan voor mijn gratis webinar over (micro)avontuur.

OVER WANDELEN

Bereid je goed voor op je wandelvakantie met mijn gratis stappenplan inclusief paklijst.
arrow_drop_up arrow_drop_down