Klompenpaden: wandelroutes over boerenland en -erf
22 juli 2020 
3 min. leestijd

Klompenpaden: wandelroutes over boerenland en -erf

Ik wandelde laatst een paar dagen in Gelderland, waarbij mijn route grotendeels overlapte met de Klompenpaden wandelroutes. Ik vind dit zo'n leuk concept, en ik vertel je in dit bericht wat dit voor routes zijn en waar je ze kunt vinden.

Klompenpaden zijn avontuurlijke wandelroutes van 3 tot 27 kilometer lang, die uitgezet zijn in Nederland. De meeste routes vind je op het moment van schrijven in Gelderland en Utrecht. De wandelroutes zijn uitstekend gemarkeerd met gekleurde paaltjes met pijlen. Ze leiden je over plekken waar je normaal niet zo snel zou komen. Verder steek je sloten over via brede planken. Denk aan boerenerven en -land, landgoederen en oude paden die in de geschiedenis een belangrijke rol speelden. Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland hebben meer dan 100 routes voor je uitgezet.

alles-over-klompenpaden
 Klompenpaden zijn goed gemarkeerd met kleurrijke bordjes

Je kunt alle routes vinden op de website Klompenpaden.nl. Je kunt ze vinden in een overzicht op naam, op de kaart of gesorteerd op lengte. Nieuwe routes vind je op de nieuwspagina op de website.

Je kunt de routes ook opzoeken in de wandelapp met Klompenpaden. Je kunt deze downloaden voor iPhone en Android. Zo wordt verdwalen vrijwel onmogelijk. Download thuis alvast even de route, dan hoef je dat onderweg niet te doen via je mobiele netwerk. Dat scheelt verbruik, en dan weet je zeker dat je niet zonder route komt te staan omdat je telefoonverbinding te slecht is. Omdat de routes heel goed gemarkeerd staan, kun je je onderweg ook heel goed zonder de app en kaart redden.

Omdat (delen van) de routes over het terrein van boeren lopen, zijn honden op de stukken van de klompenpaden die over privéterrein lopen niet toegestaan. Zo wil de organisatie voorkomen dat honden het vee lastigvallen of op een andere manier dieren en mensen verstoren.Klompenpaden-wandelroutes Volg de markering om over verrassende plekjes in het boerenland te wandelen

Vaak zet ik mijn telefoon uit tijdens het wandelen, waardoor ik niet van elk Klompenpad dat ik gelopen heb een blog kan schrijven.

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft avontuurlijk en nomadisch en is de oprichter van Outdoor Inspiratie. In 2019 zegde ze, na vele microavonturen en loondienstjaren, haar baan op om fulltime andere mensen te inspireren om avontuurlijker te leven.
Reactie plaatsen
trektocht-stappenplan