arrow_drop_up arrow_drop_down
Knapzakroutes: wandelroutes in Drenthe
22 maart 2021 

Knapzakroutes: wandelroutes in Drenthe

Knapzakroutes, alleen de naam vind ik al helemaal geweldig! Ik zie mezelf dan direct met een stok met zak vol picknick-benodigdheden door de natuur kuieren. Als geboren Drent, kunnen deze wandelroutes in Drenthe natuurlijk niet op mijn blog ontbreken!

wandelroutes-in-drenthe

 

Wat zijn knapzakroutes?

Knapzakroutes zijn wandelroutes door minder bekende/populaire stukjes Drenthe. Door heel Drenthe liggen meer dan zestig Knapzakroutes verspreid, met een lengte van maximaal 15 kilometer. Vaak kun je een knapzakroute makkelijk inkorten en alsnog een mooi rondje lopen. Langs de route ontdek je typisch Drentse brinken, strubben, raatakkers en pingo's. Denk je nu: wat is dat voor abracadabra? Alle minder vaak gebruikte termen uit de knapzakroutegidsen wordt uitgelegd in het Knapzak ABC.

Tijdens het wandelen leer je uit de (digitale) routefolder interessante feitjes over de (geschiedenis van de) omgeving waarin je loopt. Soms zijn er linkjes naar audio-bestanden met een uitgebreider verhaal. De informatie die bij elke knapzakroute beschikbaar is, maakt van Knapzakroutes voor mij echt de leukste wandelroutes in Drenthe.

knapzakroute-favoriete-wandelroutes-in-drenthe

Knapzakroutes zijn mijn favoriete wandelroutes in Drenthe (foto met dank aan Marijke)

 

Zijn knapzakroutes gemarkeerd?

Nee, knapzakroutes zijn niet gemarkeerd. Wel zijn er handige routeboekjes. Ik geef zelf de voorkeur aan de fijne, gedrukte boekjes, maar die worden per 1 januari 2021 niet meer gedrukt. Alle routes worden nu gedigitaliseerd en zijn gratis te downloaden als PDF en GPX (bestand voor je navigatie-apparaat). De PDF-bestanden zijn geoptimaliseerd voor gebruik op je telefoon, met goed leesbare lettergrootte. Je kunt de routes natuurlijk wel printen, en zo alsnog wandelen zonder continu op je telefoon te kijken. Op knapzakroutes.nl kun je recente routewijzigingen vinden.

knapzakroutes-markering

Knapzakroutes zijn niet gemarkeerd, maar wel voorzien van handige PDF routebeschrijvingen

 

Kan de hond mee op knapzakroutes?

Op de meeste wandelingen is het mogelijk je hond mee te nemen. Soms moet je daarvoor wel even een stukje van de route vermijden, bijvoorbeeld omdat er schapen in het gebied grazen. Alternatieven staan per wandelroute weergegeven op deze pagina.

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!

- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een webinar over avontuurlijk leven

Ik gebruik cookies