Knapzakroutes: mooiste wandelroutes van Drenthe
Nederland
Paulien
Nederland
03/22/2021
1 min

Knapzakroutes: wandelroutes in Drenthe

03/22/2021
1 min

Knapzakroutes, alleen de naam vind ik al helemaal geweldig! Ik zie mezelf dan direct met een stok met zak vol picknick-benodigdheden door de natuur kuieren. Als geboren Drent, kunnen deze wandelroutes in Drenthe natuurlijk niet op mijn blog ontbreken! wandelroutes-in-drenthe 

Wat zijn knapzakroutes?

Knapzakroutes zijn wandelroutes door minder bekende/populaire stukjes Drenthe. Door heel Drenthe liggen meer dan zestig Knapzakroutes verspreid, met een lengte van gemiddeld 15 kilometer. Vaak kun je een knapzakroute makkelijk inkorten en alsnog een mooi rondje lopen. Langs de route ontdek je typisch Drentse brinken, strubben, raatakkers en pingo's. Denk je nu: wat is dat voor abracadabra? Alle minder vaak gebruikte termen uit de knapzakroutegidsen wordt uitgelegd in het Knapzak ABC. Tijdens het wandelen leer je uit de (digitale) routefolder interessante feitjes over de (geschiedenis van de) omgeving waarin je loopt. Soms zijn er linkjes naar audio-bestanden met een uitgebreider verhaal. De informatie die bij elke knapzakroute beschikbaar is, maakt van Knapzakroutes voor mij echt de leukste wandelroutes in Drenthe. knapzakroute-favoriete-wandelroutes-in-drentheKnapzakroutes zijn mijn favoriete wandelroutes in Drenthe (foto met dank aan Marijke) 

Zijn knapzakroutes gemarkeerd?

Nee, knapzakroutes zijn niet gemarkeerd. Wel zijn er handige routeboekjes. Ik geef zelf de voorkeur aan de fijne, gedrukte boekjes, maar die worden per 1 januari 2021 niet meer gedrukt. Alle routes worden nu gedigitaliseerd en zijn gratis te downloaden als PDF en GPX (bestand voor je navigatie-apparaat). De PDF-bestanden zijn geoptimaliseerd voor gebruik op je telefoon, met goed leesbare lettergrootte. Je kunt de routes natuurlijk wel printen, en zo alsnog wandelen zonder continu op je telefoon te kijken. Op knapzakroutes.nl kun je recente routewijzigingen vinden. 

Tip: weet je niet wat een GPX-bestand is en wat je ermee kan doen? Lees hier alles over navigeren met GPX! knapzakroutes-markeringKnapzakroutes zijn niet gemarkeerd, maar wel voorzien van handige PDF routebeschrijvingen   

Kan de hond mee op knapzakroutes?

Op de meeste wandelingen is het mogelijk je hond mee te nemen. Soms moet je daarvoor wel even een stukje van de route vermijden, bijvoorbeeld omdat er schapen in het gebied grazen. Alternatieven staan per wandelroute weergegeven op deze pagina.

Tip: wil je liever een langere afstand door Drenthe lopen? Bekijk dan het Hondsrugpad!

Reacties
Categorieën