Een microavontuur met de hond in Drenthe
Paulien
06/07/2020
4 min

Een microavontuur met de hond in Drenthe

06/07/2020
4 min

Ik ging met een vriendin en haar hond op microavontuur in Drenthe. Ik had een emotioneel zware ochtend waarin ik onder andere met open klep de autowasstraat in reed en gedoe met de banden van mijn auto had (zo’n dag). Als ik niet afgesproken had met Martine, was ik ongetwijfeld met mijn hoofd onder de dekens gaan liggen wachten tot die vreselijke dag over was. Ik was moe, ik was emotioneel, ik had het gevoel dat écht alles wat mis kon gaan mis ging en er werd alleen maar regen en onweer voorspeld. Toch besloot ik op avontuur te gaan, en het viel niet tegen!

Op microavontuur met de hond

Rond drie uur vertrekken we naar het Landal vakantiepark in Ees, waar we de auto parkeren. Hond Keesje heeft er zin in, en staat enthousiast naast de auto terwijl wij onze tassen op doen. Het is op dat moment nog droog, maar er hangen dreigende luchten boven het Drentse landschap. Gelukkig had ik net mijn ademende regenjas en regenbroek aan, dus ik was voorbereid op de stortregens die voorspeld werden.

Martine heeft zelf een wandelroute uitgestippeld in het gebied, waarbij ze zoveel mogelijk groene stukken aan elkaar verbonden heeft. Gemarkeerde meerdaagse wandelroutes vind je niet tussen Ees en de overnachtingsplek in Drouwenerveen. En door zo lijnen op de kaart te tekenen en te volgen kom je nog eens ergens.

wandelen-drenthe-met-kaart

We wandelen aan de hand van de kaart door Drenthe

Het eerste uur lopen we droog door het bos bij Ees en over landwegen door de weilanden, waarna we net op tijd en pauze namen en oat cookies eten met uitzicht op een ponylesje bij een manege. Vrijwel direct nadat we weer vertrekken komt de regen met bakken uit de hemel. Wij en de kaart zijn al snel doorweekt, maar stiekem geniet ik ervan dat er na zoveel weken warmte en droogte weer wat regen valt. Al snel zijn mijn regenbroek en schoenen pikzwart van de aarde. We zien hoe weinig effect de regen heeft, want alleen het bovenste laagje van de akker is nat. Langs en door vele akkers komen we uiteindelijk aan bij onze Campspace in Drouwenerveen.

mini-trektocht-met-hond

Op mini-trektocht met de hond door Drenthe

Kamperen bij Harro in Drenthe

Onze gastheer Harro komt bij zijn avondeten vandaan om ons welkom te heten. We hebben ons eigen toilet tot onze beschikking, en een douche vinden we voor zo’n korte trektocht niet noodzakelijk. We mogen onze tenten opzetten in zijn grote en net onderhouden tuin. We kiezen voor een plekje onder de bomen, zodat we de tarp over onze tenten kunnen spannen.

De tarp blijkt geen overbodige luxe en zo kunnen we lekker droog eten. Ik had een (te zware!) bonenschotel, wraps en nachos mee. Geen lichtgewicht voeding, maar ik had er zoveel zin in dat ik dat voor deze keer wel door de vingers wilde zien. En ik heb ervan genoten!

Na het eten kletsen we gezellig onder het genot van een kopje thee, als we ineens een ree vlakbij onze tent zien staan. Hond Keesje kijkt niet op of om, maar de ree vind mijn enthousiaste wijzen wel wat intimiterend en vertrekt. Een half uur later is hij terug en doet hij een nieuwe poging ongestoord te grazen. Om warm te blijven, zoek ik al vroeg mijn bed op. Ik hoor in de verte een vogel zingen die klinkt als een kikker en ik hoor de wind door de zilverpopulieren ‘zingen’.

kamperen-drenthe-met-hond

Kamperen met hond Keesje in een achtertuin in Drenthe

Geïnspireerd weer terug naar huis

Ik word rond vijf uur wakker van de zon die op mijn lichtgele binnentent schijnt. Ik doe geen oog meer dicht en lig tot een uur of zeven naar podcasts te luisteren. Wanneer ik naar de wc wil, steek ik mijn voeten in een schoen vol beestjes. Bleken er tientallen oorwormen in overnacht te hebben. Met een volle blaas zat ik eerst tien minuten die door mijn zweetvoetgeur bedwelmde beestjes uit mijn schoenen te pulken.

Bij terugkomst van het toilet zijn ook Martine en de hond wakker en staat het theewater al te borrelen. Ik vind het heerlijk om te zien hoe snel daar een routine in ontstaat, alsof we al jaren samen kamperen. We eten een flinke bak muesli bij de thee en besluiten dan snel voordat de regen komt de tenten in te pakken en Harro gedag te zeggen.

We lopen terug over de akkers en weer een gemaal, dan een stukje over de weg en door een verwaarloosd park naar het dorpje Buinen. Vanaf daar lopen we weer grotendeels door het bos over onverharde paden. Martine kent hier redelijk de weg van vroeger, waardoor we over de mooiste paden lopen. We voelen ons onaangenaam warm in onze regenjassen, maar de buienradar blijft regen en onweer voorspellen dus we houden de kleding aan. Eenmaal terug in de auto in Ees begint het pas te regenen en dat houdt niet meer op tot laat in de avond. Een perfecte timing, ook al zijn we niet van suiker.

wandelvakantie-drenthe-met-hond

Hond Keesje had het naar haar zin op ons microavontuur met de hond in Drenthe

Feitjes over dit microavontuur met de hond in Drenthe

Tijdsduur: 23 uur
Afgelegde afstand: 20 kilometer
Gezelschap: vriendin + hond
Vertrek- en eindpunt: Ees, Landal Park
Overnachtingsplek: campspace in Drouwenerveen
Kosten: eten en drinken + 25 euro kosten voor overnachting incl. hond

Ben je op zoek naar een bewegwijzerde route voor je microavontuur in Drenthe? Wandel het Roots Langste Natuurpad of het Hondsrugpad.

Reacties
Categorieën