15 outdoor films: dit zijn mijn favorieten
Paulien
03/31/2020
5 min

15 outdoor films: dit zijn mijn favorieten

03/31/2020
5 min

Het is je vast niet ontgaan: we kunnen nu even niet op reis. Natuurlijk willen we dat iedereen zo gezond mogelijk blijft en dat deze gekke tijden snel over zijn, maar je vakanties afzeggen blijft een teleurstelling. Ik zit ook momenteel in Nederland en verlang echt enorm naar avontuur. Herkenbaar? Ik heb 15 outdoor films en documentaires voor je op een rijtje gezet, waarmee je het avontuur in huis haalt (om alvast in de stemming te komen voor je volgende reis.

Tip: ik maakte laatst al een overzichtje van fijne video’s op Youtube.

Outdoor Film 1 – mijn all-time favorite: Wild!

Wild is de verfilming van het verhaal van Cheryl Strayed. Wanneer Cheryl op een dieptepunt van haar leven terechtkomt, besluit ze totaal onervaren de Pacific Crest Trail te gaan lopen. Deze trail loopt van de Mexicaanse grens in noordelijke richting naar de Canadese grens en is 4286 km lang. Cheryl loopt 1700 kilometer van de route en komt onderweg allerlei uitdagingen en vooral zichzelf tegen. Waarschuwing: sinds ik deze film gezien heb wil ik ook de PCT lopen, de avontuurlijke sfeer in deze film werkt aanstekelijk.

Outdoor Film 2 – A Walk in the Woods

Bill Bryson is één van de beste reisschrijvers van onze tijd en de verfilming van zijn boek A Walk in the Woods kijkt dan ook lekker weg. Op latere leeftijd, omgeven door sterfgevallen en vastzittend in een sleur, besluit Bill de Appalachian Trail te gaan wandelen. Ook de Appalachian Trail is een lange afstandswandeling in de Verenigde Staten, 3500 km door de Appalachen in het oosten van het land. Hij moet even moeite doen om gezelschap te vinden en gaat uiteindelijk met de hilarische Katz op pad. Een film vol humor en avontuur die laat zien dat je nooit te oud bent om op avontuur te gaan.

Outdoor Film 3 – een klassieker: Into the Wild

Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van Christopher McCandless die na zijn afstuderen besluit niet het gebaande pad te nemen, maar de wildernis in te gaan. Hij herkent zichzelf niet in de wereld van materialisme en prestatie en neemt een radicaal besluit. Hij geeft al zijn spaargeld aan een goed doel, laat zijn beslissingen achter en gaat verder als zwerver door het leven. Vier maanden na vertrek wordt hij door jagers dood gevonden in een oude bus. De film vertelt wat daar aan vooraf ging.

Outdoor Film 4 – met de familie de wildernis in: Captain Fantastic

Captain Fantastic gaat over een stel dat met hun zes jonge kinderen in de wildernis in de Verenigde Staten woont. De kinderen krijgen thuisscholing, het eten komt uit de natuur en zo nu en dan overvallen ze een winkel omdat ze zich afzetten tegen het kapitalisme. Dan pleegt de moeder zelfmoord en reist de familie af naar de beschaving, waar voor de kids een heel nieuwe wereld open gaat.

Outdoor Film 5 – het onmogelijke doen: The Dawn Wall

Een fijn kijkje in de wereld van rock climbing. Klimmers Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson hebben de ambitie om gladde zijde van El Capital, de Dawn Wall genoemd, te beklimmen. Deze route is nog niet eerder geklommen en dat is niet zo gek want het lijkt echt onmogelijk steil en glad. Na jaren van trainen en plannen gaan ze ervoor en leven ze zes weken op deze muur. Lukt het ze het onmogelijke mogelijk te maken?

(Deze film staat op Netflix)

Outdoor Film 6 – 9 maanden solo door de Australische woestijn: Tracks

Tracks gaat over nog zo’n dappere vrouw die in haar eentje een megalange afstand (meer dan 2700 km) gaat wandelen. Robyn loopt negen maanden met een hond en vier dromedarissen door de woestijn van Australië. Een avontuur vol emoties en bijzondere ontmoetingen. Een film over jezelf verliezen en jezelf weer terugvinden.

Outdoor Film 7 – Expedition Happiness

Dit is misschien meer een documentaire dan een film, maar daarom niet minder inspirerend. Dé documentaire voor iedereen die droomt van van life. Felix en Selima bouwen een oude schoolbus om tot woonhuis op wielen en rijden daarmee over de Pan-American Highway van Alaska naar Mexico. Ze houden onderweg een videodagboek bij, waaruit later deze film gemaakt is.
(Deze docu staat op Netflix)

Outdoor Film 8 – winter wonderland in The Great Alone

Een film die in Nederland niet heel bekend is, maar in Amerika vele prijzen gewonnen heeft. Lance Mackey doet mee aan de Iditarod Trail Sled Dog Race, een jaarlijkse sledehondenrace in Alaska. De race loopt over een parcours van 1700 kilometer (ja kilometer!) lang en de recordsnelheid is 9 dagen. Onderweg komt Lance allerlei uitdagingen tegen in de winterse wereld waar de temperatuur al snel voelt als -75 graden Celsius. Een kijkje in een heel andere wereld dan die waar wij in leven.
(Deze film kun je via Amazon bekijken)

Outdoor Film 9 – van Nederlandse bodem: Maidentrip

De naam Laura Dekker doet vast een belletje bij je rinkelen… Op 13-jarige leeftijd begint Laura aan een soloreis rondom de wereld, iets wat in Nederlandse media veel besproken werd. Beeldmateriaal dat Laura maakte tijdens haar 518 dagen op zee is samengevoegd tot deze documentaire/film. Misschien niet de mooiste film van het rijtje op deze pagina, maar zeker fijn om te kijken als je net als ik nieuwsgierig bent naar het verhaal van deze dappere tiener!
(deze film kun je o.a. kijken via Amazon)

Outdoor Film 10 – 127 hours

Oké, deze filmtip is niet voor mensen met een zwakke maag. Klimmer Aron Ralson daalt af in een smalle spleet in een gebergte in Utah. Hij pakt een steen vast, die steen komt los en valt samen met Aron naar beneden. Aron komt met zijn rechterhand klem te zitten en moet zorgen dat hij loskomt om te kunnen overleven. Een spannend verhaal met een wat misselijkmakende maar dappere ‘oplossing’.

Outdoor Film 11: Hunt for the Wilderpeople

Tiener Ricky wordt door jeugdzorg bij een pleeggezin ondergebracht. Dit is geen standaard gezin, de pleegmoeder heel zorgzaam, de pleegvader vooral humeurig. Nadat er iets erg gebeurt, loopt Ricky weg van huis, de Nieuw-Zeelandse wildernis in. Uiteraard blijft dat niet ongemerkt door zijn pleegvader en de autoriteiten en een hilarische klopjacht volgt.

Outdoor Film 12: Leave No Trace

Een vader en zijn dochter leven in de bossen bij Portland, Oregon. Ze moeten verhuizen naar een meer beschaafde plek en de dochter moet opeens meedraaien in de maatschappij. Zij kan zich redelijk aanpassen en heeft het minder zwaar met dit leven dan haar vader, die maar niet kan wennen. Recensent Floortje Smit schrijft in de Volkskrant: “Leave No Trace gaat over de manier waarop de wereld omgaat met mensen die niet kunnen aarden op de gebruikelijke plaatsen. Over hoe regels, de mensen om je heen en de wereld in je hoofd de vrijheid beperken. Kun je eigenlijk echt vrij zijn in de keuze van je levensstijl?”

Outdoor Film 13: Under an Actic Sky

Je kent Chris Burkard misschien vooral als fotograaf, maar hij blijkt ook prachtige films te kunnen maken. Deze documentaire/film gaat over zes surfers die de golven in het noorden van IJsland willen bedwingen. Op zich al een groot avontuur, surfen in winters IJsland, maar dan komt er ook nog hevig noodweer (de ergste storm in 25 jaar, volgens Chris). Avontuur en prachtige beelden gecombineerd tot een fijne korte film.

Outdoor Film 14: Free Solo

Hierboven vertelde ik je al even over twee jongens die El Capitan wilden beklimmen. Deze film gaat over dezelfde berg, maar een andere route. Maak kennis met Alex Honnold, een echte waaghals. Hij wil ook de Amerikaanse berg El Capitan beklimmen… maar dan zonder touw en zekering. Een levensgevaarlijke onderneming, maar ik kon niet stoppen met kijken. Oh en… don’t try this at home!

Outdoor Film 15: Chasing Mavericks

Last but not least: deze film over een jonge jongen met een grote droom. Jay ontdekt Mavericks (enorme golven) in Californië en besluit dat hij daar op wil surfen. Hij vraagt een beroemde surfer om hem te trainen en zo vormt er een band tussen mentor en leerling. Zal het hem lukken zijn gevaarlijke droom werkelijkheid te maken?

Tip: veel van deze films die niet op Netflix staan, kun je bekijken via Pathe Thuis en/of Videoland

Wat zijn jouw favoriete outdoor films?

Heb jij favoriete outdoor films die niet in dit rijtje staan? Laat een reactie achter met wat jouw favoriet is, dan hebben we allemaal nóg meer beelden om bij weg te dromen.

Reacties
Categorieën