Munro bagging: wat is dat?
10 juni 2021 

Munro bagging: wat is dat?

Ergens in de komende jaren wil ik een half jaar vrij nemen en in Schotland op avontuur gaan. Mijn grote droom? Munro Bagging en alle 282 Munros beklimmen! De termen Munro en Munro Bagging resulteren vaak in verwarde blikken van maken. Daarom ga ik jou nu vertellen wat Munros zijn en wat Munro Bagging is!

 

Wat is een Munro?

Een Munro is een Schotse berg met een hoogte van minimaal 3000 feet of 914.4 meter. Wat maakt deze bergen zo speciaal dat ze onder een eigen categorie vallen? Ze danken hun naam aan Hugh Munro, die in 1891 als eerste persoon een lijst van alle bergen hoger dan 3000 feet begon te maken. Zijn lijst heet Munro's Tables. Hij maakte op zijn lijst onderscheid tussen hoofd- en subtoppen. Er zijn geen speciale criteria die bepalen of een top een hoofdtop of subtop is. De huidige verdeling is dan ook gebaseerd op traditie en daar ontstaat nogal eens discussie over. Hugh Munro heeft op twee na alle bergen van zijn lijst beklommen.

De hoofdtoppen werden na zijn door Munros genoemd. Er zijn in totaal 282 Munros in Schotland, waarvan de bekendste de Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk, is. Je vindt Munros verspreid door Schotland. Naast de Munros zijn er ook nog 227 Munrotops, de subtoppen van Munro's lijst.

wat-zijn-munros

Munros zijn Schotse berger hoger dan 3000 feet (914 meter)

 

Wat is Munro Bagging?

Munro Bagging verwijst naar het beklimmen van Munro's. Iemand die bijhoudt welke Munros hij al beklommen heeft, noem je een Munroist. Iemand die alle Munros beklommen heeft, noem je een compleatist.

Je kunt natuurlijk één of twee Munros beklimmen tijdens je vakantie, of je daagt jezelf uit om alle Munro's te beklimmen. De eerste die er in slaagde om alle Munros te beklimmen, was Archibald Eneas Robertson. Hij beklom zijn eerste Munro in 1889 en de laatste Munro van de 282 in 1901. Veel mensen nemen meerdere maanden vrij om in die tijd zoveel mogelijk Munros te beklimmen.

Wat-is-munro-bagging

Munro Bagging is het beklimmen van de hoogste bergen van Schotland (3000 feet en hoger)

 

Is Munro Bagging makkelijk?

Bergen met een hoogte van 914.4 tot 1.345 meter… Klinkt dat alsof het beklimmen van deze bergen een eitje is?
Vergis je niet: Munros beklimmen is niet makkelijk en zeker niet weggelegd voor onervaren (berg)wandelaars. Er zijn toppen die relatief makkelijk te bereiken zijn en toppen waar je wel wat klimervaring voor nodig hebt. Daarbij kent Schotland vier seizoenen in één dag en kan een weersomslag voor gevaarlijke situaties zorgen.

Voorbeelden van relatief makkelijk begaanbare Munros zijn*:

  • Ben Lomond
  • Schiehallion
  • Ben Chonzie
  • Ben Lawers and Beinn Ghlas
  • Mount Keen
  • Ben Vorlich
  • Cairnwell en nabijgelegen Carn Aosda
  • Ben Wyvis

Plan je reis slim: vermijd de winter en andere periodes waarin nog sneeuw op ‘jouw Munro‘ ligt. Probeer ook het hoogseizoen van de midges te vermijden. Leer voor vertrek goed te navigeren en neem altijd kaart en kompas mee. Ga je alleen op reis? Stel dan altijd iemand van je plannen op de hoogte en neem een GPS met noodknop en tracking functie mee.

munro-bagging-niveau

Munro Bagging is niet makkelijk

 

Zij beklom alle 282 Munros

Gemiddeld doen mensen er zo'n tien jaar over om alle Munros te beklimmen. Het snelheidsrecord ligt op 398 dagen, 9 uur en 6 minuten. Stephen Pyke zette dat record in 2010. Ik raakte heel geïnspireerd door Emily Scott die een ononderbroken en vrijwel geheel zelfvoorzienende toch langs al de Munros maakte. Ze reisde 2.200kilometer lopend en 2.600 kilometer op de fiets, met in totaal 195.000 meter hoogteverschil. Ze was 120 dagen continu onderweg en sliep in bothy's of wildkamperend in haar tent. Je kunt meer over haar ‘project 282' lezen op de website van British Adventure Collective.

 

Fijne boeken en websites over Munro Bagging

Ik ben groot fan van de website van WalkHighlands. De informatie is accuraat en omdat de website door zoveel wandelaars gebruikt wordt ook heel up-to-date. Op VisitScotland.com vind je een overzicht van elf relatief (!) makkelijk te baggen Munros.

Fijne boeken zijn:

West-Highland-Way-Munros

De West Highland Way komt langs Munros

 

Meer lezen over Schotland?

De Schotse Munro's in één lange tocht beklimmen, zit er momenteel voor jou misschien ook nog even niet in. Gelukkig zijn er ook genoeg andere dingen in Schotland te beleven, zoals:

munro-bagging-hooglanden

*Bron: Advnture.com

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen besteden aan doen waar ik écht blij van word (Outdoor Inspiratie!).
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!


- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een online inspiratiegids vol tips waarmee je je (dagelijks) leven avontuurlijker maakt

Ik gebruik cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down