Nivon Natuurvriendenhuizen: overnachten in de natuur
24 juli 2021 

Nivon Natuurvriendenhuizen: overnachten in de natuur

Midden in de natuur vind je verspreid door heel Nederland de Natuurvriendenhuizen van Nivon, een vereniging voor mensen die graag in de natuur zijn. Deze accommodaties liggen vaak langs lange afstand wandelroutes (LAW's) en streekpaden en zijn perfect voor wandelaars en fietsers die tijdens hun tocht liever niet kamperen.

 

De Natuurvriendenhuizen

De Nederlandse Natuurvriendenhuizen liggen door het hele land verspreid. Een aantal van heeft ook vrijstaande huisjes of een natuurkampeerterrein in de buurt. Overnachten in de huizen kan vanaf veertien euro per persoon en je kunt kiezen voor een gedeelde slaapkamer of een privékamer. Elk huis is voorzien van een grote keuken en eetzaal. Je bent niet de enige natuurliefhebber die komt logeren, dus het is er altijd gezellig met gelijkgestemden.

Het eerste Natuurvriendenhuis werd al in 1928 geopend. Op het moment van schrijven zijn er dertien Natuurvriendenhuizen, die allen op prachtige locaties liggen. Zo ligt Natuurvriendenhuis Banjaert midden in de duinen en Het Hunehuis op de Drentse heide.

natuurvriendenhuizen

Natuurvriendenhuizen zijn allemaal uniek

 

Activiteiten vanuit de Natuurvriendenhuizen

Veel Natuurvriendenhuizen liggen langs wandel-, fiets- en soms vaarroutes. Nivon heeft zelf ook tweedaagse trektochtroutes uitgezet, waarbij je overnacht in één van de huizen. Op het moment van schrijven zijn er vier routes, met een overnachting het Hunehuis (Drenthe), Bosbeek (aan het Veluwe Zwerfpad), Morgenrood (Kampina) en Zeehuis (aan het Nederlands Kustpad). Je kunt natuurlijk ook je eigen route maken en onderweg overnachten in één van de huizen.

Je kunt de Natuurhuizen ook als een uitvalsbasis voor je avontuur gebruiken. Zo kun je je spullen in je kamer laten liggen terwijl je op avontuur gaat. De vrijwillige beheerders vertellen je graag over de omgeving. Bij een aantal huizen kun je ook een fiets of boot huren voor een uitje.

natuurvriendenhuizen-binnen

De Natuurvriendenhuizen zijn van alle gemakken voorzien

 

Hoe boek je een overnachting in een Natuurvriendenhuis?

Je boekt je overnachting eenvoudig online via de website van Nivon en plan je avontuur. Neem je eigen eten en drinken mee, dan kun je gebruik maken van de keukenuitrusting om je eigen maaltje te koken. Eenmaal op locatie aangekomen, wacht een vrijwilliger je op bij de receptie. Hij of zij geeft je een warm welkom en overhandigt je de sleutel van je kamer.

Tip: als Nivonlid krijg je flinke korting op overnachtingen in Natuurvriendenhuizen en Nivon wandelgidsjes (van o.a. het Pieterpad en het Trekvogelpad). Ga je vaak op pad? Dan kan het voordelig zijn om lid te worden.

natuurvriendenhuizen-nivon

Foto's met dank aan Nivon

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft avontuurlijk en nomadisch en is de oprichter van Outdoor Inspiratie. In 2019 zei ze, na vele microavonturen en loondienstjaren, haar baan op om fulltime andere mensen te inspireren om avontuurlijker te leven.
Reactie plaatsen

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!


- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een online inspiratiegids vol tips waarmee je je (dagelijks) leven avontuurlijker maakt

Op zoek naar praktische tips voor wandelen, kamperen en andere outdooravonturen?

arrow_drop_up arrow_drop_down