noorderlichtlopers van Tim Voors
Paulien
12/21/2022
2 min

Boekreview | Noorderlichtlopers van Tim Voors

12/21/2022
2 min

Lange afstand wandelaar Tim Voors schreef eerder de boeken Alleen en Niet Alleen, waar ik beiden enorm van genoten heb. Toen zijn uitgeverij me mailde dat er een nieuw boek van hem beschikbaar was, kon ik natuurlijk niet wachten om die te lezen. In dit artikel lees je mijn mening over Noorderlichtlopers van Tim Voors.

Waar gaat Noorderlichtlopers over?

Noorderlichtlopers is Tims verslag van zijn wandeling over de Kungsleden, de bekende wandeltocht in Zweeds Lapland. Samen met zijn wandelvriendin Sunny wandelt hij ruim 400 kilometer door de Zweedse wildernis. Het is een verhaal over avontuur, wildernis, wildkamperen, wandelen en ontmoetingen met medewandelaars. Dankzij Tims beeldende schrijfstijl, voelt het bijna alsof je zelf de langeafstandroute gelopen hebt. Dat is denk ik ook direct de kracht van dit boek: Tim maakt het wandelen van de Kungsleden een haalbaar avontuur voor zijn lezers.

noorderlichtlopers

Lijkt Noorderlichtlopers op de andere boeken van Tim Voors?

Ik vond het boek qua stijl afwijken van Alleen en Niet Alleen. Is dat 'slecht'? Nee. Maar het is wel handig om je verwachtingen los te laten. Dit boek bevat meer (sfeer)beschrijvingen van de situatie en van Tims gedachten en belevenissen (ook buiten het wandelen om). Bovendien is hij praktischer ingestoken, met zowel tips voor langeafstandwandelen in het algemeen als voor het wandelen van de Kungsleden. Een combinatie van het landschap door de pen van Tim ervaren en handige tips voor je eigen wandelavontuur dus. Ook als meer ervaren wandelaar is het boek leuk om te lezen, want: herkenning. Ik herken zoveel in Tims 'heimwee naar de wildernis en de bergen', zijn redenen om 'weg van de maatschappij' te wandelen en zijn verlangen naar vrijheid. Het boek laat zien dat je voor die wildernis en vrijheid echt niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen.

Ik vond het boek door de uitgebreide sfeerbeschrijvingen en praktische tips die voor mij niet echt nieuw waren iets minder verslavend dan Tims eerdere boeken. Het deed me meer denken aan Het Zoutpad, een boek dat zich perfect leent om in kleine stukjes tijdens mijn ontbijtjes in de tuin te lezen. Ik vind dit boek absoluut bij de beste Nederlandse boeken over langeafstandwandelen horen.

tim-voors-noorderlichtlopers

Tip: lees het papieren boek

Zoals ik inmiddels van de creatieve Tim gewend ben, staan ook in dit boek prachtige illustraties en foto's. Deze vind ik in e-books altijd minder goed tot hun recht komen, dus ik raad je aan om het gedrukte boek te kopen. Daar kun je dat ook direct de praktische tips voor je eigen avontuur in arceren (sorry voor de mensen die nu de rillingen krijgen bij het idee dat ik het boek 'vermink' ;) ). 

Noorderlichtlopers | 17 november 2022 | 256 pagina's | Fontaine Uitgevers | bestellen

noorderlichtlopers-tim-voors

Meer over de Kungsleden

Benieuwd geworden naar de tocht die Tim liep? Ik zet een aantal handige links met informatie over de Kungsleden voor je op een rijtje:


Reacties
Categorieën