Met deze 5 tips maak je paddenstoelen zoeken een succes
Wandelen
Paulien
Wandelen
10/22/2020
2 min

Met deze 5 tips maak je paddenstoelen zoeken een succes

10/22/2020
2 min

Wie nu, ondanks het druilerige herfstweer, het bos in gaat, wordt beloond met paddenstoelen in alle soorten en maten. De perfecte kans voor een mindful wandeling, waarbij je met je aandacht helemaal in het moment bent. Ga op zoek naar paddenstoelen met de volgende tips:

Tip 1: leen of koop een paddenstoelengids

Paddenstoelen kijken wordt nog leuker als je probeert uit te vogelen welke paddenstoel je voor je hebt. Dat klinkt misschien makkelijk, maar mijn afgelopen boswandelingen bewezen anders. Er zijn zó veel soorten, dat een deel niet eens in mijn gidsje staat. En dan hebben paddenstoelen ook nog eens verschillende vormen binnen hun ontwikkeling.

Tip: ik heb zelf deze compacte paddenstoelengids.

Compacte-paddenstoelen-gids

Gebruik een paddenstoelengids om meer over de paddenstoelen onderweg te ontdekken

Tip 2: neem een spiegeltje mee

Bij het uitvinden wat voor soort paddenstoel je voor je hebt, komt een spiegeltje goed van pas. De onderkant van de hoed van de paddenstoel is namelijk soort-specifiek. Je kunt natuurlijk plat op je buik in de modder gaan liggen, maar met een spiegeltje blijf je schoner. Heb je geen spiegeltje bij de hand? Gebruik dan eventueel het scherm van je telefoon.

Paddenstoelen-kijken-met-spiegel

Neem een spiegel mee om de onderkant van de paddenstoel te zien of gebruik je telefoon

Tip 3: eet geen paddenstoelen zonder kennis

Iemand zei ooit tegen mij: ‘voor elke eetbare paddenstoel, is er  minstens één giftige paddenstoel die er precies op lijkt’. Met andere woorden: eet nooit zomaar een paddenstoel uit de natuur. Soms staat in je boekje dat een paddenstoel prima eetbaar is, maar het kan zijn dat je zijn look-a-like voor je hebt die wél giftig is, maar niet in het boekje staat. Ga mee op excursie met een expert als je toch graag uit de natuur wilt eten.

Tip 4: kijk wat je zelf over de paddenstoel kunt ontdekken

Ik vind het altijd erg leuk om verhalen bij dier-, planten- en paddenstoelensoorten te weten. Vaak zegt de naam al een hoop over de vorm of eigenschap van de paddenstoel. Denk aan een stinkzwam, eekhoorntjesbrood of Judasoor. Kijk ook of je een patroon in vorm, kleur, geur kunt ontdekken. Ook hier geldt de regel dat giftige dieren/planten/paddenstoelen vaak een waarschuwingskleur hebben. Zo weet je meteen dat je beter geen hapje kunt nemen van een mooie rode vliegenzwam, hoe onschuldig hij er ook uit ziet.

paddenstoelen-soorten-nederland

Nederland kent veel soorten paddenstoelen, die niet allemaal eetbaar zijn.

Tip 5: neem een camera mee

Of je nu een professionele camera hebt of je telefoon gebruikt: foto’s maken van de paddenstoelen die je onderweg tegenkomt is altijd leuk. Maak er een ‘verzamel ze allemaal’ van aan de hand van je paddenstoelengids, of werk tijdens je zoektocht aan je fotografie-skills. Deel je mooiste foto’s op Instagram met #outdoorinspiratie en wie weet kies ik jouw foto uit voor mijn nieuwsbrief.

Reacties
Categorieën