
Over het St. Olavspad: het boek van Francine Postma
Onderweg: alleen over het St. Olavspad. Zo heet het reisverslag in boekvorm van Francine Postma. Francine wandelde in haar uppie 580 kilometer van Zweden naar Noorwegen. Ik las haar boek en vind het een aanrader!
Onderweg: over het St. Olavspad
Het St. Olavspad (de Nederlandse vertaling van St. Olavsleden) is de meest noordelijk gelegen pelgrimsroute. Hij begint aan de Zweedse oostkust in Sundsvall en eindigt aan de Noorse westkust in Trondheim. Deze plaatsen zijn niet toevallig: de route volgt het laatste oorlogspad van Olav Haraldsson, wiens echte naam Olav II Haraldsson is. Hij was koning van Noorwegen. Een heel korte samenvatting van de geschiedenis: Olav zat in ballingschap in Rusland, besloot terug te komen toen zijn Noorse vijanden dood waren en kwam daarbij vermoedelijk aan wal in Selånger (het beginputn van het St. Olavspad). Hij reisde richting het westen en voerde een strijd in Stiklestad aan de grens tussen Noorwegen en Zweden. Hij overleed en zijn lichaam werd verplaatst naar Nidaros, dat nu Trondheim heet. Al snel deden verhalen de ronde over mensen die in de buurt van zijn lichaam opeens genazen. Olav werd een Sint en de weg die hij aflegde werd de beroemdste pelgrimsroute van Noord-Europa. Het St. Olavspad is 580 kilometer lang en is in 2013 opgeknapt en opnieuw bewegwijzerd.
Tip: wil je zelf het St. Olavspad lopen? Bestel naast Onderweg dan ook deze praktische, Nederlandstalige routegids. Ook de officiële website helpt je bij je planning.
Alleen over het St. Olavspad
Francine liep het St. Olavspad in haar eentje. Voor een schrijfopdracht liep ze al eerder een etappe, maar ze moest dat avontuur vervroegd afbreken door gewonde voeten. Sinds dat voorproefje is ze ervan blijven dromen om het pad eens in het geheel te lopen. Ze is moeder van twee kinderen en heeft (daardoor) veel verantwoordelijkheden thuis. Haar tocht moet een keer uitgesteld worden vanwege ziekte van haarzelf en haar moeder, maar dan is het eindelijk zover. Een goed moment om te vertrekken, want “ik had tijd nodig, om alles wat ik had meegemaakt te verwerken”.
Ze is na haar operatie nog niet voldoende hersteld om de tocht met een zware rugzak op haar rug te wandelen. Onderweg overnacht ze in bij gastgezinnen en in hotels, waarbij ze gebruik maakt van bagagetransport. Niet helemaal wat ze in gedachten had, maar ze accepteert het en gaat op pad.
In het boek omschrijft Francine heel beeldend haar tocht. Wie gefocust leest, waant zich echt in het landschap van het St. Olavspad. Francine beschrijft niet alleen welke planten er onderweg groeien en welke landschappen ze ziet, maar ook de gedachten die door haar hoofd gaan. Ze is niet bang om open en eerlijk over haar uitdagingen in het leven te schrijven, waardoor ik aan het eind van het boek het idee had dat ik Francine al jaren kende. Ik denk dat Francines overpeinzingen over het moederschap voor veel andere ouders herkenbaar zijn. Heb boek leest fijn weg en ondanks dat er geen grote dingen (rampen) gebeuren, wordt het nooit saai. Een boek om bij weg te dromen over trektochten maken in Zweden.
Meer avontuurlijke boeken lezen?
Deze zomer deel ik elke zondag nieuwe boeken over avontuur en wandelen en andere outdoorgerelateerde zaken. Als je dit boek interessant vindt, dan vallen de volgende boeken vast ook bij je in de smaak:
- 15 boekentips voor buitenmensen
- Zuurstofschuld: een boek over bergen
- Fulltime Avonturier van Tamar Valkenier
- Het Zoutpad van Raynor Winn
- Alleen van Tim Voors
- Boeken over avontuur: 4 favorieten (lente 2021)
Dit blogbericht bevat affiliatelinks. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik een kleine vergoeding die ik gebruik om mijn blogkosten te dekken. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s.
Het boek in dit blogbericht kreeg ik opgestuurd van Uitgeverij Fjord.