De sleur doorbreken doe je zo!
Paulien
05/16/2021
3 min

De sleur doorbreken doe je zo!

05/16/2021
3 min

Ik had een goede opleiding, redelijk leuke baan (‘het kon erger’), een lieve vriend en een fijn appartement. Ik was 26 en betrapte me er steeds vaker op dat ik dacht: moet ik dit nog 50 jaar doen? En daarna besefte ik me dat ik ook al gek werd bij de gedachte dat mijn leven er het komende jaar nog precies zou uit zou zien. Eat, sleep, work, repeat. Ik besefte me: ik wil deze sleur doorbreken!

 

De sleur doorbreken: waarom?

Herken je dat gevoel dat alle dagen van de week op elkaar lijken? Dat je vooral aan het doen bent wat ‘moet’, maar eigenlijk niets nieuws (meer) doet en je daardoor soms niet eens kan herinneren wat gisteren anders maakte dan de 360 dagen daarvoor? Dat je eigenlijk nooit meer iets echt voor jezelf doet, maar vooral voor andere mensen aan het rennen bent? In mijn hoofd zouden je dagen pas op elkaar moeten gaan lijken als je heel oud en immobiel was, niet al op je 26e!

Ik verloor mijn eerste vriend op 21 jarige leeftijd aan leukemie. Dat was een helse tijd in mijn leven, en dan vooral omdat het zo oneerlijk voelde dat hij zou overlijden voordat hij zijn dromen waargemaakt had. Ik keek op dat moment naar mijn leven en dacht: misschien is het tijd om wat meer voor jezelf te gaan leven, en minder alleen maar te doen wat anderen (mogelijk) van je verwachten. Toch ging ik nog vijf jaar door op dat pad van verwachtingen waarmaken en ‘normaal’ doen en ‘huisje, boompje, beestje is het doel’.

Op mijn 26e werd de schuring te groot. Ik wist echt wel dat ik meer uit mijn dagen wilde/moest halen, omdat elke dag mijn laatste kon zijn. Dat had ik tenslotte van dichtbij meegemaakt. Voor het gemak drukte ik dat elke dag naar de achtergrond. Ik ‘kon echt niet alles opgeven en naar de andere kant van de wereld vertrekken’.

hoe-doorbreek-je-de-sleur

Om de sleur te doorbreken hoef je niet je baan, huis en vrienden achter te laten en te emigreren

 

Naar de andere kant van de wereld vertrekken om de sleur te doorbreken?

Ja, door naar de andere kant van de wereld te vertrekken kun je zeker de sleur van je dagelijks leven doorbreken… Maar zo extreem hoeft het helemaal niet, heb ik geleerd. In plaats van nog langer slachtoffer te spelen van wat allemaal niet kon, leerde ik denken in wat wél kon. Oké, het was op mijn 26e niet verstandig om zonder spaargeld opeens mijn baan op te zeggen en naar Schotland te vertrekken.

Maar dat wilde niet zeggen dat ik dan helemaal niet back-to-basics de natuur in kon zoals ik in Schotland zou doen. Ik besloot mijn backpack in te pakken alsof ik naar Schotland ging en na werktijd het bos in te lopen naar de camping. Ik zette mijn tent op, bakte kampvuurbroodjes in de vuurhut en keek vol bewondering naar de sterren voordat ik mijn slaapzak in kroop. De volgende ochtend douchte ik en liep ik terug naar mijn werk. Mijn eerste microavontuur was een feit! Dag sleur van die week!

sleur-doorbreken-avontuur

Ga ook (juist) in de regen naar buiten, ook een manier om de sleur te doorbreken met avontuur!

 

Tips om de sleur te doorbreken

In de maanden en jaren na mijn eerste microavontuur, heb ik nog vele experimenten gedaan om de sleur te doorbreken. Iets anders doen dan anders, hoe klein en kort ook, werkt heel effectief. Een paar voorbeelden van dingen die je midden in je week kunt doen om de sleur te doorbreken:

  • logeer in je woonkamer, in je tuin of op je balkon
  • neem je maaltijd mee naar het park of misschien juist de winkelstraat voor een picknick
  • neem in de tijd die je normaal zou douchen een frisse duik in natuurwater
  • ga na werktijd naar de camping, een bed & breakfast of hotel
  • bezoek in je lunchpauze of na werktijd een lokaal museum
  • loop, fiets, skeeler of lift naar je werk en laat de auto een thuis staan
  • ga geocachen

Ingewikkeld is bovenstaande allemaal niet, maar je moet het wel DOEN voordat het effect heeft. Dus ook (of juist!) als je een rotdag gehad hebt. En ook als je liever met een zak chips en Netflix op de bank in zelfmedelijden zwelgt. Zet je avontuurlijke bril op en maak van het alledaagse een avontuur!

Tip: bekijk hier 10 ideeën voor een microavontuur!

sleur-doorbreken-tips

Neem je maaltijd mee naar buiten om eens anders dan anders te eten

 

Ben je op zoek naar meer inspiratie om de sleur in jouw leven te doorbreken? Kom naar mijn gratis webinar!

Reacties
Categorieën