Sony a7 iii
Reviews
Paulien
Reviews
11/13/2022
5 min

De Sony a7 iii: mijn favoriete camera voor reisfotografie

11/13/2022
5 min

Ik begon met fotograferen toen ik nog op de middelbare school zat. Ik heb sindsdien vele camera's versleten en in de zomer van 2022 besloot ik eindelijk mijn laatste, inmiddels bijna uit elkaar vallende, model te vervangen door een nieuwe. Collega's raadden me aan om voor de Sony A7 iii te gaan. Een flinke investering, dus ik heb lang getwijfeld. Uiteindelijk heb ik de camera net voor mijn reis naar Schotland gekocht en ik ben vanaf de eerste dag smoorverliefd. In dit artikel deel ik wat ik de grootste pluspunten van deze camera vind. De technische voordelen/details laat ik even achterwege, die kun je via de link onderaan dit artikel vinden.

sony-a7-iii-camera

De Sony a7 iii: een introductie

De Sony a7 iii is een full-frame systeemcamera. Zegt dat je weinig? Don't worry, het is genoeg om te weten dat de camera goede kwaliteit beelden levert en dat je op het schermpje kunt zien hoe de foto eruit komt te zien (verderop meer info). De Sony a7 iii wordt gezien als een van de beste camera's die nu te koop zijn. Hij blinkt uit in alle disciplines van de fotografie, van portret- tot reis- tot macrofotografie. Opvallend is dat hij razendsnel automatisch scherp kan stellen (extra handig bij bewegende onderwerpen) en de goede videokwaliteiten. Ik gebruik hem nu een paar maanden als camera voor reisfotografie en ik ben helemaal verliefd. 

camera-sony-a7-iii-reisfotografie

1. Je ziet op de Sony a7 iii direct hoe je foto eruit komt te zien

Op mijn eerdere (spiegelreflex)camera's kon ik pas na het maken van een foto zien welk effect mijn instellingen hadden. Ik zag door de zoeker (dat 'tunneltje' waar je doorheen kijkt) alleen wat ik met het blote oog ook zag. Op het schermpje van de Sony a7 iii zie je direct het effect van je gekozen instellingen, nog voordat je de foto maakt. Je ziet dus niet het blote-oog-beeld, maar het uiteindelijke beeld. Je kunt zowel door de zoeker als op het grotere lcd-scherm op de achterkant zien wat je doet.

sony-a7-liveview

2. De Sony a7 iii kan automatisch scherpstellen op ogen

Bij een foto van een mens, wil je in 99.99% van de gevallen scherpstellen op de ogen. Dat kan nogal eens een uitdaging zijn, maar de Sony a7 iii heeft een handig hulpmiddel. De camera kan automatisch scherpstellen op ogen. Ook als het wat donker is, als je model naar beneden kijkt of snel beweegt. Dit is misschien wel mijn favoriete functie op de camera. Ik reis meestal alleen en maak daarbij veel zelfportretten. Ik weet nooit precies waar ik moet gaan staan om in het scherpstelveld te vallen, maar de camera helpt me daar nu bij. Er is ook een speciale oogdetectie voor huisdieren!

Sony-a7-iii-reisfotografie-ogen

3.  Er is weinig ruis bij donkere omstandigheden

Als (lichtgewicht) reisfotograaf ga je natuurlijk niet met flitsers lopen slepen. Op sommige plekken voelt flitsen ook nog eens behoorlijk ongepast. Gelukkig doet de Sony a7 iii het goed bij weinig licht, ook als je geen flitser gebruikt. Bij een ISO-waarde van 12800 valt de ruis me nog ont-zet-tend mee! (voor wie denkt: ISO? Moet ik dat snappen? Hier vind je een gratis e-book met meer info ;) )

sony-a7-iii-donkere-omstandigheden

4.  De Sony a7 iii heeft een touch screen

Ik vond het gedoe met de vele knopjes op mijn vorige camera bijzonder irritant. Om het scherpstelpunt te verplaatsen, moest ik een wieltje gebruiken dat altijd precies iets anders deed dan ik wilde. Dat is verleden tijd dankzij het touch screen op de achterkant van de Sony a7 iii. Daarop kun je het scherpstelpunt snel selecteren en ook de instellingen aanpassen met je vinger. Ideaal! De knoppen blijven allemaal ook gewoon werken, wat dan weer fijn is als je handschoenen draagt.

sony-a7-iii-goed-voor-reisfotografie

5. Je kunt geluidloos een foto maken

Ken je dat klikgeluid dat aangeeft dat iemand een foto maakt? Daar zit je natuurlijk niet altijd op te wachten. Op deze camera kun je dat geluid uitzetten en zo geruisloos foto's maken. Ideaal als je bijvoorbeeld dieren fotografeert of op een kleine bijeenkomst bent en de aandacht niet op de camera wil vestigen. Ik heb het geluid zelf in de meeste gevallen gewoon aan staan, zodat ik weet wanneer de foto gemaakt is.

6. De camera kan goed filmen in 4K

Ik heb altijd een interesse gehad in filmen, maar ik heb er nooit bewust iets mee gedaan. Nu heeft mijn Sony a7 iii zulke geweldige filmkwaliteiten, dat mijn interesse voor videografie weer gewekt is. Een bevriende professionele videograaf maakt ook gebruik van deze camera en hij is razend enthousiast over de filmfunctie. Mijn bevindingen hoor je later ;) 

--> Tip: ik volgde de online cursus videografie van Sunfield Academy om te leren hoe ik goede video's met deze camera kan maken.

sony-a7-filmen-in-4k

7. Je kunt de Sony a7 iii met je telefoon koppelen

Onderweg snel je foto's bekijken, op Instagram uploaden en/of naar familie sturen? Dat kan dankzij de koppeling van de camera met je telefoon. Eerder maakte ik bepaalde foto's eerst met mijn Sony en dan ook nog even met mijn telefoon, zodat ik 's avonds al iets naar mijn vrienden kon sturen. Nu laat ik de telefoon overdag in de backpack en laad ik 's avonds de foto's van mijn camera op mijn telefoon. 

Je kunt je camera ook bedienen vanaf je telefoon. Je telefoon fungeert daarbij als een afstandsbediening. Het beeld dat normaal op je lcd-scherm verschijnt, is dan ook op je telefoon te zien. Ideaal voor zelfportretten, omdat je jezelf zo perfect in de compositie kunt zetten.

sony-a7-iii-zelfportret

Meer informatie over de Sony a7 iii

Ik heb bovenstaande zo niet-technisch mogelijk gemaakt. Ben je nu wel erg geïnteresseerd in deze eigenschappen? Bekijk dan even de website van Sony. Ik kan je aanraden om de camera te bestellen bij Cameraland, zodat je gebruik kunt maken van hun goede klantenservice. Ik zou er direct grote geheugenkaartjes en eventueel lenzen bij bestellen. Ik heb maandenlang met de standaardlens gefotografeerd en dat ging prima. Wil je betere kwaliteit? Dan zijn deze lenzen aanraders:

Good to know: alle foto's in dit artikel zijn met de Sony a7 iii gemaakt en met mijn vaste instellingen nabewerkt. Niet jouw smaak? Don't worry. je kunt alle kanten op met de foto's en kleuren ;) 

--> Benieuwd wat ik verder nog meeneem? Lees wat er in mijn cameratas zit.


Reacties
Categorieën