Je tent schoonmaken en onderhouden doe je zo

Regelmatig je tent schoonmaken en onderhouden verlengt zijn levensduur aanzienlijk. Wel zo goed voor de wereld en je portemonnee natuurlijk. Hoe je je tent schoonmaakt en onderhoud, vertel ik je in dit bericht.

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van je tent?

Stop je tent NOOIT in de wasmachine of droger. Nee, een tent schoonmaken en onderhouden doen we ouderwets met de hand. Hiervoor heb je nodig:

  • veger en blik
  • een zachte, niet schurende spons of vaatdoekje bij gebrek aan spons
  • koud of lauwwarm water in een emmer of teil
  • schoonmaakmiddel zonder zeep (zoals TechWash van Nikwax, wat je ook gebruikt voor het wassen van je wandelkleding).

Veeg eerst met veger en blik alle losse prut uit je binnentent. Dat gaat makkelijker als je tent nog droog is.

Je tent schoonmaken

Voeg wat schoonmaakmiddel toe aan het koude water en maak je spons nat. Neem vervolgens de tent met zachte hand af. Doe extra voorzichtig op de naden. Je kunt dit schoonmaakmiddel ook gebruiken voor de binnentent. Gebruik geen 'gewoon' schoonmaakmiddel of vlekkenverwijderaar, omdat deze producten de waterafstotende laag van je tent kunnen beschadigen. Zijn er vlekken die moeilijk te verwijderen zijn? Dan kun je (dat deel van) de tent eerst laten weken in het water. Als je tent muffig ruikt, kun je je hele tent te weken leggen in de wasbak of badkuip. Voeg een scheutje Tech Wash toe aan het lauwwarme water en laat het geheel even liggen. Je kunt je tent binnenstebuiten te weken leggen als het vooral de binnenkant is die ruikt. Wanneer je tent goed schoon is, spoel je hem af of uit, zodat alle resten van de Tech Wash verdwenen zijn. Zorg dat je tent tot in de kleinste hoekjes droog is voordat je hem opbergt. Een natte tent gaat schimmelen en stinken.

Je tent impregneren

Goede kwaliteit lichtgewicht tenten zijn niet gemaakt van katoen of (goedkoop) synthetisch materiaal. Je hoeft ze dan ook niet vaak opnieuw waterproof te maken. Wel moet je zorgen dat de coating (buitenlaag) van de tent goed blijft. Die laag lijdt nogal onder UV-straling en moet eens in de zoveel tijd (afhankelijk van hoe vaak je kampeert) versterkt worden. Dat doe je door het gebruik van Nikwax Tent & Gear Solar Proof. De beschermende laag die je hiermee aanbrengt, beschermt de coating weer tegen UV-straling, waardoor je tent langer waterproof blijft en minder snel scheurt.

  • Breng de spray aan op nat of droog tentdoek.
  • Je gebruikt ongeveer 50 ml per vierkante meter stof.
  • Je hoeft je tent niet na elke schoonmaakbeurt opnieuw in te sprayen.

Stappenplan voor het impregneren van je trekkerstent met siliconencoating

Volg voor het impregneren van je trekkerstent de volgende stappen:

  1. Maak je tent schoon
  2. Spray de Nikwax Tent & Gear Solar Proof gelijkmatig over de buitenkant van de tent (neem ook de naden mee)
  3. Wacht drie minuten en neem het overschot aan spray met een zachte doek van de tent af
  4. Controleer of je geen stukjes vergeten bent

De levensduur van je tent verlengen

Niet alleen schoonmaak en onderhoud verlengen de levensduur van een tent, de manier waarop je met je tent omgaat, is ook belangrijk. Een paar tips:

  • Controleer de grond waarop je je tent neer wilt zetten op scherpe dingen zoals takjes en steentjes (let extra goed op bij wildkamperen). Leg eventueel een footprint (grondzeil) onder je tent.
  • Duw je stokken niet met teveel enthousiasme in stokbanen in de tent. Heb geduld, ook als de regen met bakken op je neerstort.
  • Ga je met je hond kamperen? Pas op dat zijn of haar nageltjes het grondzeil niet beschadigen. Koop eventueel hondensokken.
  • Bewaar je tent niet in de zak, maar bewaar hem losjes in een grote zak op een donkere, koele en droge plek. Zorg dat hij 100% droog is voordat je hem opbergt.
  • Laat je tent niet onnodig lang in de felle zon staan.
  • Zet je nog warme brander niet tegen het tentdoek aan.
  • Je kunt je tent beter oprollen voordat je hem in zijn zakje doet, dan dat je hem propt zoals je met (donzen) slaapzakken doet.
  • Dompel je ritsen kort onder in water als je gekampeerd hebt op een locatie met veel zand of stof.

Komt er toch een gaatje in je tent? Koop niet direct een nieuwe tent: met goed reparatiemateriaal valt er vaak nog een hoop te redden. Ik neem voor onderweg altijd ducttape mee, zodat ik ongelukjes onderweg kan verhelpen tot ik weer in de bewoonde wereld ben.