Trein in Schotland
Schotland
Paulien
Schotland
11/23/2022
5 min

Treinreizen in Schotland: 5 tips

11/23/2022
5 min

In september reisde ik per trein van het westen van Wales naar Inverness, redelijk hoog in Schotland. Ik reisde vervolgens zonder auto door Schotland. Dat was nieuw voor mij, maar nu voel ik me een ware pro. Daarom: 5 tips voor treinreizen in Schotland.

Tip 1: boek zo vroeg mogelijk

Misschien een beetje een cliché tip, maar wel een die erg goed voor je portemonnee is. Boek je treinreis zo vroeg mogelijk. Voor een reis van dorpje naar dorpje kun je het prijsverschil van een paar euro misschien nog wel lijden, maar voor een langere trip is het prijsverschil aanzienlijk. Ik boekte mijn tickets voor Wales naar Schotland zodra ze beschikbaar kwamen en spaarde daarmee meer dan honderd euro uit (niet overdreven, ik wilde een paar dagen voor mijn reis mijn reisplannen wijzigen en zag toen hoeveel het scheelde). Hoe je deze reizen het beste boekt, lees je in tip 2.

trein-in-schotland

Tip 2: gebruik de app Trainline

Ik vind de websites van de verschillende vervoersmaatschappijen soms wat onduidelijk. Ik gebruik daarom de website en de app Trainline. Hierin heb ver voor vertrek ingesteld dat ik een melding zou krijgen zodra ik kaartjes voor mijn rit kon boeken. Dankzij dat vroege boeken reisde ik relatief goedkoop. Ook onderweg heb ik de app gebruikt om kaartjes te boeken. Ik maakte bijvoorbeeld dagwandelingen en boekte dan zodra ik wist hoe laat ik op het station zou zijn, mijn ticket via de app. Op niet alle stations was een kaartverkoop, maar met het digitale kaartje kon ik zo instappen.

--> Tip: voor mij was het voordeliger om niet de gehele reis in een keer te boeken, maar de verschillende trajecten in mijn reis los te bestellen. Zo kon ik mezelf ook wat extra overstaptijd geven.

Tip 3: koop een kortingskaart

Het kon voor mij makkelijk uit om een kortingskaart te kopen. Er zijn verschillende soorten:

  • Railcards voor 16-25 jaar, voor 26-30 jaar (deze had ik) en een samenreiskortingkaart bijvoorbeeld (dezen zijn ook te gebruiken in Engeland en Wales)
  • Een railcard voor geselecteerde routes door de Hooglanden

Dan zijn er ook nog kaartjes waarmee je binnen bepaalde voorwaarden onbeperkt kunt treinreizen:

Enkele van deze kaarten zijn ook op boten en in bussen te gebruiken. Klik op de links om de (meest actuele) voorwaarden te lezen.

met-trein-naar-schotland

Tip 4: reis buiten de spits

Kaartjes voor treinritten buiten de spits zijn goedkoper dan de kaartjes voor drukkere ritten. Een bijkomend voordeel van buiten de piekuren reizen is dat het stukken rustiger in de treinen is. Vooral fijn als je een grote rugzak mee moet slepen ;) Deze kaartjes zijn geldig na 9:15 op werkdagen en de hele dag op weekenddagen en Schotse nationale vrije dagen. Je vindt deze kaartjes gewoon op de boekingssites die ik in dit artikel noem.

Tip 5: overweeg reizen in de eerste klas

Ik hoefde slechts weinig bij te betalen om in de eerste klasse door de Cairngorms te reizen. De stoel zat heerlijk, er was genoeg ruimte voor mijn grote rugzak en de coupe was veel rustiger en stiller dan die in de tweede klasse. Ik kan je dit dus van harte aanbevelen!

Is het reizen met de trein door Schotland duur?

Hoe duur je reis door Schotland is, hangt af van wanneer je boekt en wanneer je reist. Ik boekte maanden van tevoren en reisde buiten de spits en kon zo voor nog geen 100 euro (volgens mij was het zelfs nog geen 80 euro) van Wales naar Inverness reizen. Ik gebruikte een kortingskaart. Boek je laat of wil je gebruik maken van een bed in een nachttrein? Dan moet je wat dieper in de buidel tasten.

budget-trein-schotland

Is het openbaar vervoer in Schotland goed geregeld?

Ja, ik heb positieve ervaringen met het openbaar vervoer in Schotland. Ik kon vrijwel elke plek waar ik heen wilde bereiken met het openbaar vervoer en treinen en bussen reden elke keer op tijd. Houd er wel rekening mee dat de bussen en treinen naar sommige plekken niet zo frequent rijden als in Nederland. Sommige dorpen zijn slechts 1-2 keer per week met het openbaar vervoer te bereiken.

Wat is de mooiste treinreis door Schotland?

Ik heb in Schotland nog geen treinreis gemaakt die ik niet mooi vond, dus 'de mooiste treinreis' aanwijzen is geen makkelijke opgave. De West Highland Line en de Far North Line maken een grote kans om als winnaar uit deze race te komen. Op deze pagina vind je meer fotogenieke treinroutes.

Kan ik mijn Interrail-ticket ook in Schotland gebruiken?

Het Global Interrail-ticket, waarmee je een geselecteerd aantal dagen onbeperkt met de trein door 33 landen reist, is ook geldig in het Verenigd Koninkrijk. Je kunt ook een Interrail-ticket specifiek voor het Verenigd Koninkrijk kopen. Hiermee kun je 3, 4, 5, 6 of 8 dagen binnen 1 maand onbeperkt treinen. Je koopt zo'n ticket vanaf 192 euro voor 3 dagen. Voor nachttreinen moet je mogelijk een toeslag betalen. Reizigers jonger dan 28 jaar krijgen korting op hun pas.

schotland-treinreizen

Kan ik met de trein van Nederland naar Schotland reizen?

Ja, er gaat vanuit het westen van Nederland een trein naar Londen. Deze Eurostar-verbinding is rechtstreeks en duurt zo'n vijf uur. Stap bijvoorbeeld om 8:00 uur op de trein en kom dan aan om 11:00 uur Britse tijd. Vanuit Londen kun je overstappen op de trein naar Glasgow of Edinburgh en vanuit daar kun je verder reizen naar je bestemming.

Hoe kan ik (meer) geld besparen?

Ik deelde hierboven al enkele bespaartips. Boek vroeg, gebruik een kortingskaart en reis buiten de spits. Kan het nog goedkoper dan dat? Ja, als je de trein verruilt voor de bus. Ook de bussen rijden over lange afstanden en verbindingen grote en kleine plaatsen met elkaar. De reis gaat vaak wel stukken langzamer, maar dan heb je nog meer tijd om van het landschap te genieten. Liften in Schotland vind ik ook goed te doen, zowel alleen als samen met een vriend(in).

Rijdt er een nachttrein in Schotland?

Wil je je daglichturen liever buiten de trein doorbrengen? Dan biedt de nachttrein een oplossing. Geen goedkope oplossing, dan weet je dat alvast. De nachttreinen in Schotland vallen onder de naam 'Caledonian Sleeper'. De Lowland-route verbindt Londen met Edinburgh of Glasgow. De highland-route brengt je naar Fort William (startpunt van de West Highland Way, de East Highland Way en de Great Glen Way), Inverness (startpunt Great Glen Way en Speyside Way) of Aberdeen. De treinen stoppen ook op andere stations langs de route. Je vindt hier meer informatie.

Je kunt deze nachtelijke treinrit ook verbinden met de reis vanuit Nederland. Dan stap je aan het eind van de middag in Amsterdam in de trein naar Londen.

schotland-treinen

Meer weten over treinen in Schotland?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Stel ze in de comments, dan antwoord ik zo snel mogelijk :)

Foto's met een trein erop komen van Pexels.com, omdat ik de treinen zelf vooral van binnen zie ;) 

Reacties
Categorieën