Deze 3 unieke campings in Nederland moet je kennen
Kamperen
Paulien
Kamperen
05/13/2021
4 min

Deze 3 unieke campings in Nederland moet je kennen

05/13/2021
4 min

"Voor mijn reisblog Expeditie Kram ontdek ik sinds 2015 de meest bijzondere plekjes in de natuur. Naast slapen in een boomhut, wakker worden op het water of logeren in een tiny house vind ik het heerlijk om te overnachten op een sfeervolle camping. In dit artikel neem ik je graag mee naar een aantal unieke campings in Nederland waar je echt eens geweest moet zijn." 

Dit artikel is geschreven door Liv Krake. Liv is freelance schrijver en happy camper voor haar reisblog Expeditie Kram. Sinds 2015 inspireert ze mensen om tot rust te komen en vakantie te vieren in het groen - op bijzondere slaapplekken in de natuur en op de leukste campings in en buiten Nederland.

Waarom ik altijd kies voor een kleine camping

Voordat ik je mijn beste tips deel wil ik graag wat meer vertellen over waarom ik altijd kies voor het boeken van een kleine camping. Kamperen staat voor mij gelijk aan tot rust komen, ergens op een magische plek in de natuur. Naar mijn mening kan dat niet goed op een groot opgezette camping met strak afgebakende plekken. Geef mij maar liever een kleine, knusse camping waar de eigenaar zegt “zet je camper of tent maar ergens neer waar plek is of waar jij wilt” zonder dat je bij wijze van tot op de centimeter toe moet kijken of je kampeermiddel wel goed staat.

Stiekem vind ik het ook best grappig dat andere kampeerders dat juist wel als vrijheid, blijheid zien. Dat kan natuurlijk ook gewoon, maar het echte sfeer proeven kan wat mij betreft beter op een kleine camping in het groen. Daarom kies ik vaak voor een plekje op een natuurkampeerterrein of voor een bijzondere slaapplek in de natuur via Campspace. Daar krijg je veel meer het gevoel dat je in contact komt met de natuur dan op een groot vakantiepark. De campings die ik hieronder tip zijn dan ook stuk voor stuk knusse kampeerterreinen waar sfeer en natuur centraal staan.

uniek-kamperen-nederland

 

1. Kamperen bij Het Bos Roept in Slootdorp

Wanneer je daar ook van houdt, zit je helemaal goed bij Het Bos Roept, een gezellig kampeerterrein in Noord-Holland. Inmiddels ben ik hier twee keer geweest: één keer tijdens een ijskoud weekend in januari en één keer aan het begin van de lente. Beide momenten bleken heerlijk te zijn, ook in de kou. Je mag hier namelijk een vuurtje maken voor je kampeermiddel, iets wat voor mij echt een must is.

Misschien vond ik juist die vriesnachten in januari wel het leukst, omdat we toen een nachtje helemaal alleen op het terrein stonden. De eigenaar kwam zelfs in de avond even langs om te vertellen hoe mooi de sterrenhemel die avond was. Een bijzonder moment. Wat ook leuk is aan Het Bos Roept is dat je geen kampeermiddel hoeft te hebben. Op het terrein staan ook tiny houses, ingerichte tenten en andere bijzondere accommodaties omringd door groen die je kunt huren.

unieke-campings-in-nederland-het-bos-roept

Uniek kamperen bij Het Bos Roept (foto: Eran Oppenheimer)

 

2. Camping Fraai in Friesland: mini-camping in het groen

Een andere camping waar ik heel blij van werd, is Camping Fraai in het Friese Haulerwijk. Op deze kleinschalige mini-camping is plek voor 25 kampeermiddelen – dat is inclusief de huuraccommodaties die je er kunt huren. Toen wij er waren, sliepen we in de Pipowagen Vrijer waar we uitzicht hadden op de ingerichte caravans, de tenten en de busjes. Ook hier kun je met een houtkachel of vuurtje voor je kampeermiddel genieten van een lange (zomer)avond.

Eigenaresse Miranda heeft volop energie en moeite gestoken in het verFraaien (see what I did there?) van dit stukje natuur in Friesland. Er worden regelmatig themaweekenden georganiseerd, zoals het oldtimer & retro kampeerweekend. Ik volg Miranda en haar camping nu nog met veel plezier via Instagram en Facebook, waar ik regelmatig de meest vette bussen en vintage caravans voorbij zie komen. Lijkt me hartstikke leuk om zelf zo’n plek te hebben.

camping-fraai-unieke-campings-in-nederland

Camping Fraai is één van mijn favoriete unieke campings in Nederland

 

3. Logeren bij Camping Bij Ons in Groesbeek

Tot slot nog een hele fijne tip die niet mag ontbreken op je lijstje met unieke campings in Nederland: Camping Bij Ons in Groesbeek. Hier kreeg ik echt een beetje dat festivalsfeertje op een hele fijne manier. Dat komt ongetwijfeld door de prachtige Stubli waar je als gast ontvangen wordt – hier staan de mooiste vintage meubels en hebbedingetjes. Ook het overdekte zitgedeelte waar met regelmaat een pizzaparty gehouden wordt is ontzettend sfeervol. Daar vind je ook een gezamenlijke vuurplaats waar bij goed weer iedere avond een kampvuurtje knispert.

Bij Camping Bij Ons kun je kamperen met je tentje, caravan of camper, maar wat ook heel leuk is, is om een van de bijzondere accommodaties te boeken. Wij sliepen een paar jaar geleden in de Dome en wauw: wát een fantastische ervaring! Inmiddels zijn er heel wat andere prachtige slaapplekken te reserveren. Wat dacht je van logeren in een jachthut of van overnachten in een tipi? Voor wat extra luxe en ontspanning kun je hier een avond genieten van je eigen DutchTub – een houtgestookte hot tub met uitzicht op de sterren.

unieke-campings-in-nederland-slapen-in-dome

 

Op Expeditie Kram blog ik wekelijks over mijn laatste groene ontdekkingen en kamperen in het algemeen. Ik zou het leuk vinden om je daar te zien! Je kunt je ook aanmelden voor mijn Natuurbriefje – dat is een maandelijkse mailing met snippets en tips over hetzelfde onderwerp.

Reacties
Categorieën