
Een inspirerend avontuur in de wereld van vegan eten in Utrecht
Wie denkt dat vegan eten iets van de laatste jaren is, heeft het mis. Dat leer ik tijdens de Vegan Food Tour Utrecht van Patrick. Een tour waarbij je helemaal niet vegan of vegetariër hoeft te zijn om mee te lopen. “Maar grote kans dat je na deze tour wel vegan bent”, belooft Patrick. Niet dat het doel van de tour is om iedereen te bekeren, Patrick en zijn vriendin Daisy willen vooral meer mensen inspireren en laten zien hoe lekker vegan eten is.
Ik loop op een zondag mee met de stadstour van Vegan Food Tour Utrecht, maar ook op vrijdag en zaterdag kun je meelopen. Vooraf sturen Patrick en Daisy een uitgebreide mail met informatie, het advies is om voldoende trek te hebben voor je aan de tour start. De hoeveelheid eten staat gelijk aan een uitgebreide lunch. Verzamelpunt is het standbeeld ‘De Haas’ op de Neude.
De groep staat al te wachten wanneer ik met mijn zusje, mijn maatje op dit microavontuur, arriveer. Patrick trapt direct af, er staat ons namelijk nog een tour van zo’n 6,5 kilometer te wachten. Een wandeling die ons meeneemt langs een stukje historisch Utrecht, en natuurlijk veel lekkere vegan hotspots.
Van schnitzelkoning naar vegetariër
De Vegan Food Tour in Utrecht is in 2021 opgericht door Daisy en Patrick. Zelf zijn ze beide vegan, hoewel Patrick vroeger altijd een vleesliefhebber was. “Ik werd door mijn vrienden de schnitzelkoning genoemd, organiseerde thuis schnitzel feestjes en mijn vrienden vroegen mij altijd of een plek goede schnitzels had of niet. Toen ik Daisy ontmoette was zij al vegetariër. Toen heb ik nog wel eens tegen haar gezegd dat ik echt nooit van die vleesvervangers ging eten. Dat veranderde toen we gingen samenwonen, het bleek toch makkelijker koken als we beide hetzelfde aten.”
Dat de veganistische keuken hem toch wel goed smaakt, dat blijkt. Sinds 2017 eet hij helemaal veganistisch en wil hij anderen laten zien hoe veelzijdig en lekker het is. Het eerste hapje van de tour laat dit direct al zien. We stoppen bij ‘Copper Branch’, de grootste vegan fastfoodketen ter wereld. De locatie in Utrecht is de eerste in Nederland, maar de eigenaar wil de komende tijd meer locaties openen. Hij ontdekte deze keten in Frankrijk, op dat moment niet wetend dat het restaurant waar hij binnenliep onderdeel is van een grote keten uit Canada. Hij was zo onder de indruk, dat hij besloot dit concept naar Nederland te halen. Een goed plan wat mij betreft, de Le Blue No-Burger, die wij hier voorgeschoteld kregen, smaakt zeker naar meer. Een lekker en gezonder alternatief van de fastfoodketens die we nu kennen.
Het interieur heeft ook wat weg van een fastfoodketen met de grote display’s met het menu en de counter waar je aan moet bestellen.
Na de Copper Branch staan we even stil bij ‘De Winkel van Sinkel’. Ooit het eerste warenhuis van Nederland, inmiddels een horecazaak. De reden dat Patrick ons hier stil laat staan is niet zozeer vanwege deze winkel, maar hij wijst ons op het pand dat hier tegenover staat. “Daar staat het eerste duurzame warenhuis van Nederland.” Hij wijst naar GreenUp, in het gebouw waar eerder boekhandel Broese huisveste. Een collectief van duurzame ondernemers biedt hier haar duurzame producten aan met het shop-in-shop concept. Ook de horeca in het warenhuis biedt duurzame én vegan gerechten.
Verse falafel in een wrap
De volgende stop waar wij weer worden getrakteerd op wat lekkers, is FLFL. Een concept dat is overgevlogen uit Groningen. De eigenaar maakt hier verse falafel op basis van het Israëlische recept. “Veel mensen denken dat falafel een vrij nieuwe vleesvervanger is, maar het is eigenlijk al een eeuwenoud recept uit het Midden-Oosten.” We eten het wrapje met falafel in Flora’s Hof, bijna onder de Domtoren midden in de binnenstad van Utrecht. Een plekje waar je heel eenvoudig even de drukte kunt ontvluchten, ideaal om optimaal te genieten van dit smakelijke hapje.
De falafel wrap bij FLFL is een echte aanrader!
Tijd voor koffie, die nuttigen we bij Carla’s Conditorie. Een horecazaak gestart door Carla als lunchcafé. Inmiddels is het overgenomen door twee zussen. De twee zussen zijn beide veganistisch, daarom hebben ze het concept van Carla ook langzamerhand aangepast. Het is inmiddels geen lunchcafé meer, maar een 100% vegan bakkerij en koffie café.
Terwijl wij genieten van onze koffie met een snickerkoek, vertelt Patrick meer over de achtergrond van Carla’s. “Daisy en ik liepen, zoals heel Nederland, tijdens corona veel door de stad en gingen hier koffie drinken. De zussen en hadden steeds meer vegan alternatieven. Bijna iedere week konden we wel weer een nieuw taartje proeven. Ze bieden ook heel bewust verschillende soorten melk voor in de koffie aan. Hierbij noemden ze de ‘gewone melk’, ‘koemelk’, om maar aan te geven dat die melk van de koe komt. Inmiddels staat er geen koemelk meer op de kaart.”
Over de macht van de Utrechtse slagers
We lopen verder door de stad, langs de Domtoren en het Paushuis, waarna we stoppen bij ‘De Kleine Vleeschhal’, het oude slachthuis van Utrecht. Onze gids vertelt hier hoeveel macht slagers vroeger hadden op de politiek, maar ook over het omslagpunt met een behoorlijk luguber voorbeeld. “De Kleine Vleeschhal was lange tijd het enige slagersgilde in Utrecht, de slagers hier waren ook de enige die legaal een wapen mochten bezitten: hun slagersmes. Ze hadden ook veel invloed op de politiek, zoveel dat ze op een nacht inbraken bij de burgemeester en hem in zijn slaap hebben vermoord. De moordenaars bleven ongestraft. Wel werd hierna besloten dit slachthuis te sluiten en het gilde op te heven en te verdelen over meerdere Utrechtse gildes. Nu zie je weer zo’n omslagpunt, de macht van de vleesindustrie is steeds meer aan het verdwijnen.”
Het verdwijnen van die macht is mede te danken aan initiatieven zoals de Vegan Food Tour Utrechtvan Daisy en Patrick. “Onze missie op de lange termijn is Utrecht 100% veganistisch te maken. Het is ambitieus, en misschien niet haalbaar, maar we vinden het vooral belangrijk anderen te inspireren en te laten zien dat vegan eten echt heel leuk en lekker is. We hebben, samen met een van de zussen van Carla’s, een stichting opgezet waarmee we vegan eten toegankelijker willen maken. Zo willen we Vegan Vrijdag in Utrecht gaan introduceren, een vegan festival organiseren en een vegan business network opzetten waarmee we ondernemers informeren en inspireren. We willen niemand opleggen veganistisch te worden, we willen mensen vooral inspireren.”
“Als je van een simpele bloemkool zoiets lekkers kan maken, dan kan ik net zo goed vegan gaan eten.”
De verdwijning van Utrechts beroemde saucijzenbroodje
We stoppen bij de bakkerswinkel van KEEK Utrecht. Een vegetarische bakkerij, en hoewel ze niet 100% vegan zijn, is het toch een stop die de Vegan Food Tour graag wil maken. KEEK stond namelijk ooit bekend als de bakkerij met het lekkerste saucijzenbroodje van Utrecht. Deze hebben ze van de kaart gehaald nadat ze besloten volledig vegetarisch te worden. Een behoorlijke move om je signature broodje de deur uit te doen en volledig voor je eigen waarden te gaan. Het heeft ze overigens niets geschaad, inmiddels heeft KEEK drie vestigingen. Wij eten hier een heerlijk broodje met jack fruit.
We wandelen langs de Utrechtse gracht door, over het Ledig Erf, door naar Broei. Wij eten een BBQ cauliflower wing en zijn verbaasd over de heerlijke smaak van deze bloemkool. Patrick vertelt ons hier dat dit hapje hem over de streep trok volledig veganistisch te gaan eten. “Daisy en ik zijn op wereldreis geweest, toen at ik al vegetarisch en we begonnen ons een beetje te verdiepen in vegan eten. In Chiang Mai at ik ook zo’n bloemkoolhapje. Daarna dacht ik, als je van een simpele bloemkool zoiets lekkers kan maken, dan kan ik net zo goed vegan gaan eten. Daarop ben ik me er nog meer in gaan verdiepen en werd ik 100% veganistisch.”
Door die wereldreis is ook de Vegan Food Tour Utrecht ontstaan. Daisy en Patrick hebben tijdens hun wereldreis zelf veel tours gedaan in samenwerking met reisorganisatie ‘Better Places’. Door deze organisatie kwamen ze veel in contact met lokale ondernemers en werden ze meegenomen op diverse food tours. Eenmaal terug in Nederland, al wandelend door Utrecht, gingen ze zelf op zoek naar vegan hotspots in hun stad. Daar is nu deze tour uit ontstaan.
Daisy en Patrick nemen je op hun eigen unieke wijze mee in de wereld van vegan eten en ondernemerschap in Utrecht
De laatste plek voor vegans in de nacht
We komen inmiddels bij de een na laatste stop van de tour aan: ‘Last Vegas’. Dé laatste plek voor vegans in de nacht. De eigenaar is zelf vegan is was na het stappen altijd gefrustreerd dat hij nergens nog een vette hap kon halen. Daarop werd Last Vegas geboren, een uniek concept waar je als kroegtijger nog een heerlijke snack kan halen tot 4 uur ’s nachts.
De allerlaatste stop die we maken is bij Gys. Na zo’n 6,5 kilometer te hebben gewandeld worden we hier uitgenodigd lekker binnen te zitten en krijgen we een (alcoholisch) drankje met een hapje van de kaart. Hier schuift Daisy zelf ook nog even aan waarop Patrick de tour afsluit. Hoewel de vleeseters van de groep niet zijn bekeerd na deze tour, zijn we allemaal goed geïnspireerd en een stapje dichter bij een leven zonder vlees gekomen.
Meer informatie over de Vegan Food Tour Utrecht vind je hier. Vanaf begin mei introduceren Patrick en Daisy ook een vegan fietstour waarmee je net buiten het centrum van Utrecht op ontdekkingstocht gaat.