Vekabo, nu ‘In het groen’ genaamd: logeren op de boerderij
Kamperen
Paulien
Kamperen
09/16/2021
2 min

Vekabo, nu 'In het groen' genaamd: logeren op de boerderij

09/16/2021
2 min

Bij toeval kwam ik tijdens het wandelen van het Krijtlandpad op een Vekabo-camping terecht. Ik had nog nooit van deze organisatie gehoord, maar kwam daarna overal waar ik kwam campings tegen die bij deze organisatie aangesloten zitten. Ik vertel je wat meer over deze kamperen-in-het-groen-organisatie.

Wat is Vekabo?

Vekabo staat voor Vereniging KampeerBoeren. Zoals deze naam al doet vermoeden, vind je via deze organisatie kampeerplekken bij de boer. Inmiddels bieden ze veel meer dan dat, waaronder complete vakantiehuizen. Op de locaties die je via de website kunt boeken, staan rust en ruimte centraal. De boeren en boerinnen geven je een gastvrij onthaal en daardoor voelt het vaak meer alsof je bij een oom en tante logeert, dan bij wildvreemden. Campings die zich aan willen sluiten bij Vekabo, worden dan ook eerst ‘getest’ op deze waarden. Het is dan ook niet gek dat veel van deze accommodaties met ‘goud’ beoordeeld worden bij de uitrijking van de Zoover-awards.

Er zijn op het moment van schrijven ruim 700 accommodaties via de website te boeken, dus keuze genoeg. Verwacht geen kampeerterreinen zoals de Staatsbosbeheer Natuurkampeerterreinen, maar netjes gemaaide grasvelden. Vaak ben ik met mijn 28 jaar één van de jongste mensen en één van de weinigen in een tent tussen de caravans. Heb je je verwachtingen on point, dan is dat erg gezellig!

vekabo-in-het-groen

Vekabo heet nu In het groen

Omdat Vekabo natuurlijk ‘kampeerboeren’ in de naam heeft, was de naam wat te beperkend voor het bredere aanbod. In 1972, toen het bedrijf opgericht werd, bestond het aanbod nog enkel uit kampeerplekken. Inmiddels vind je via de website ook vakantiehuizen, B&Bs en groepsaccommodaties. Allen bij de boer, maar niet enkel bij boeren die een camping hebben. Daarom is de naam recent veranderd naar ‘In het groen’. Een toepasselijke naam, want elke Vekabo-camping waar ik overnacht heb was inderdaad erg groen en in weids landschap gelegen.

Wat kost overnachten bij Vekabo?

De prijs voor een overnachting op een Vekabo-locatie verschilt per boer. De prijs voor een kampeerplek mag maximaal 30 euro bedragen, maar ligt vaak veel lager. Een luxere boerencamping in toeristisch Zuid-Limburg was een stuk duurder dan de basic camping in de weilanden langs het Friese Woudenpad. In de zoekfunctie op de website is niet direct te zien wat een overnachting kost en filteren op prijs is niet mogelijk. Je moet dus eerst je keuze op foto’s en korte omschrijving baseren. Klik op een plek die je aanspreekt en je krijgt een uitgebreid prijsoverzicht.

kamperen-op-de-boerderij-vekabo

Mooie Vekabo-campings

Ik heb een aantal kampeerplekken voor je geselecteerd die goed beoordeeld zijn in Zoover en een goed beeld geven van de gemiddelde camping op de website.

Andere fijne campings in het groen

Vekabo is een goed voorbeeld van kamperen bij de boer. Wil je je kampeerplekken liever iets natuurlijker en meer in de ‘ruige’ natuur gelegen? Dan kun je beter voor een natuurkampeerterrein gaan. Unieke kampeerlocaties vind je via Campspace, waar je tegen betaling bij mensen in de achtertuin kampeert.

vekabo-kamperen

Reacties
Categorieën