Over het Veluwe Zwerfpad van Hoog Soeren naar Vaassen
Nederland
Paulien
Nederland
06/23/2020
3 min

Over het Veluwe Zwerfpad van Hoog Soeren naar Vaassen

06/23/2020
3 min

Een microavontuur op het Veluwe Zwerfpad, dat leek me wel wat. Querien, die ik ken via Instagram (misschien ken je haar wel, @whenawayfarer), wilde graag met me mee. Ik had weinig tijd om een route uit te stippelen, en besloot een etappe van het Veluwe Zwerfpad te kiezen. Ik laadde de GPS-route in mijn Garmin GPS apparaat, pakte mijn tas in en reed naar Hoog Soeren. Daar ontmoette ik voor het eerst in real life met Querien, op een terrasje. We liepen samen over het Veluwe Zwerfpad van Hoog Soeren naar Vaassen.

Over het Veluwe Zwerfpad van Hoog Soeren naar Vaassen

Het Veluwe Zwerfpad leidt ons direct vanuit het dorp Hoog Soeren het bos in. We lopen op zondagmiddag over een breed pad, dat zowel voetpad als fietspad is. Dat betekent dat we regelmatig opzij moeten springen voor een snelle fietser. We wijken een aantal keer af van de route, omdat we een smaller pad als alternatief spotten. Daar hoeven we ons niet druk te maken over of we in de weg lopen. We gaan helemaal op in de natuur. Als kind ging ik regelmatig kamperen op de Veluwe, en de bossen hier hebben een speciaal plekje in mijn hart. Weten dat ik door één van de grootste bosgebieden van Nederland loop, maakt dat ik klein voel. Een beetje zoals in de Schotse Hooglanden.

De weersvoorspelling blijft heel volhardend aangeven dat er onweer aankomt, maar wij blijven vrijwel de gehele wandeling droog. We horen het overal om ons heen onweren terwijl we in de zon lopen. Het is benauwd buiten en ik zweet me rot. De 2.5 liter water die ik op mijn rug draag, komt op voor het einde van de wandeling.

De wandelroute staat niet overal even goed gemarkeerd, en een kaart, wandelgids of GPS met route is aan te raden. We lopen afwisselend over verharde paden, bospaden en door de weilanden: de Veluwe op zijn mooist.

microavontuur-veluwe-zwerfpad-wandelen

Overnachten langs het Veluwe Zwerfpad: Campspace Wenum-Wiesel

Vlak voor Vaassen, het officiële eindpunt van etappe 8 van het Zwerfpad, wijken we van de route af. We lopen zo’n 2 kilometer over asfaltwegen naar Wenum-Wiesel. Vijf minuten voordat we op onze kampeerplek aankomen, begint het hard te regenen. We zijn opgelucht: eindelijk afkoelen! Maar wanneer we op de Campspace aankomen in de stortregen, zijn we iets minder blij met de timing. Gelukkig verwelkomt gastvrouw Jolanda ons in de caravan, waar we mogen blijven schuilen tot het minder hard regent. We koken in de schuur en eten lekker droog in de caravan. Na een paar uur gaat het eindelijk minder hard regenen en zetten we onze tenten op. Later die avond val ik in slaap met het geluid van grazende paarden op de achtergrond.

overnachten-wenum-wiesel

Over het Veluwe Zwerfpad van Vaassen naar Hoog Soeren

De volgende dag zijn we al vroeg op. We pakken onze natte tenten in, ontbijten bij de caravan en gaan samen weer op pad. Na twee kilometer buigt Querien af richting station Apeldoorn, en ik loop terug naar het Veluwe Zwerfpad. Solo neem ik nu dezelfde route terug. Een heel andere ervaring, waarbij ik net wat meer oog heb voor de natuur. Ik zie twee jonge spechten onhandig langs een boomstam schuifelen en een ree in een groot weiland grazen.

Op de maandagochtend zijn de paden in het bos helemaal verlaten. Ik kom af en toe een hardloper of fietser tegen. Ik spreek een oudere man, die net 250 kilometer gefietst heeft. Hij slaapt ’s nachts onder de tark die hij aan het frame van de fiets bevestigd heeft. Ik voel iets kriebelen!

Na zo’n 12 kilometer lopen, kom ik weer aan bij de auto. Ik hang mijn tent en slaapzak over mijn autodeuren te drogen en plof zelf neer op het bankje. Terwijl ik van mijn crackers met pindakaas geniet, fantaseer ik over alle fietsroutes die ik graag bikepackend zou willen doen…

wandelen-hoog-soeren

Feitjes

Reacties
Categorieën