Over het Veluwe Zwerfpad van Otterlo naar Lunteren
Nederland
Paulien
Nederland
07/03/2020
4 min

Over het Veluwe Zwerfpad van Otterlo naar Lunteren

07/03/2020
4 min

Wie de diversiteit van de Veluwe wil ontdekken, moet over hetVeluwe Zwerfpad van Otterlo naar Lunteren wandelen. Onderweg loop je door dennenbossen, over zandvlakten en langs historische overblijfselen. De route is twee richtingen gemarkeerd. Ik liep van Otterlo naar Lunteren en beschrijf de route hier in die richting.

Het Veluwe Zwerfpad van Otterlo naar Lunteren

Parkeer de auto in Otterlo op de parkeerplaats voor dagrecreanten bij voetbalvereniging SV Otterlo en loop door het kleine dorpje naar het beginpunt van de etappe. Vanaf de bushalte Centrum, Otterlo, kun je de geel-rode markering van het streekpad volgen. Deze leidt je richting een vakantiepark, en vervolgens het bos in. Daar ging het bij mij gelijk al mis met de route volgen, omdat ik de markering hier heel verwarrend vond. Neem voor deze etappe dus ook zeker de routegids van het Veluwe Zwerfpad en/of een (digitale) kaart met ingetekende route mee.

De eerste kilometers van de route lopen over brede paden door het bos. Het ging mij wat vervelen om langs het fietspad te lopen, dus ik maakte met behulp van mijn kaart wat omweggetjes over spannendere paden.

Na het oversteken van de drukke Apeldoornseweg loop je een stuk over verharde weg. Let hier goed op groot vrachtverkeer, vooral in de bochten waar het zicht wat slechter is. Dit stuk is niet per se het mooiste onderdeel van de route, maar de huizen langs de weg zijn typisch Veluws.

veluwe-zwerfpad-otterlo

Routewijziging Veluwe Zwerfpad aan de Immenkampweg

Na een paar kilometer over de Immen(kamp)weg passeer je het vakantiepark Berkenrhode. Een recente routewijziging, die ik niet direct herkende aan de paaltjes, leidt de route over dit park. Eenmaal op het park is de route weer goed gemarkeerd. Mis je deze afslag? Dan kom je een stuk verderop een briefje op een hek tegen, die je erop wijst dat de route gewijzigd is. Direct het park oversteken scheelt heen en weer lopen over deze smalle weg met (tijdens mijn wandeling) groot verkeer.

Een paar kilometer voorbij het park zie je in het bos op een heuveltje ineens een picknicktafel staan. Een perfecte plek voor de lunch!

lange-wandeling-veluwe

Over het Veluwe Zwerfpad van Otterlo naar Lunteren langs Celtic Fields

Aan het eind van het grote stuk bos zie je rechts een boerderij en uitkijktoren staan. Deze boerderij is een nagebouwde versie van een ijzertijdboerderij en omgeven door Celtic Fields (ook wel raatakkers genoemd). De informatieborden vertellen je meer over hoe het landschap er hier zo’n 700 jaar voor het begin van de jaartelling uit zag.

Een stukje achtergrond gepresenteerd door twee jonge jongens:

De raatakkers zijn niet de enige overblijfselen in het landschap die je hier in het landschap vindt. Een paar kilometer verderop passeer je een Germaanse put. Halverwege een akker zie je rechts opeens een dalletje omgeven door bomen. Eenmaal beneden zie je een gedichte put. Hier zat vroeger een natuurlijke bron, en onze voorouders hebben er een uitgeholde boomstam omheen gezet om hem schoon te houden. Wat je nu ziet is een reconstructie van wat er eerder was, maar het blijft speciaal voelen om hier op een plek te staan waar zo’n 2800 jaar geleden ook al mensen rondliepen.

cultuur-wandelen-veluwe

Wandelen over het Wekeromse Zand

Na het oversteken van weer een grote weg, de Edeseweg, kom je op het Wekeromse zand. Gelijk even goed om te weten: honden zijn hier niet welkom. Hondeneigenaren kunnen beter een andere etappe kiezen of een omweg maken.

Het Wekeromse zand is een grote zandvlakte, omgeven door (dennen)bos. Niet echt een plek waar je bij 30 graden wilt lopen (ik spreek uit ervaring), maar mooi is het er zeker. Het zand is ongeveer 100 hectare groot, maar voor verdwalen hoef je dankzij de goede markering hier niet bang te zijn. Aan de overkant van het zand vind je een picknickbank langs een prachtig klein meertje, met uitzicht op het zand.

Na het zand slingert het Zwerfpad door groot en klein bos naar Lunteren. Onderweg passeer je de Goudsberg, het middelpunt van Nederland. Er bestaat wat discussie over waar het ware middelpunt van Nederland ligt, zoals je in de Trouw kunt lezen.

Neem vanaf het station van Lunteren de trein naar Ede-Wageningen en vervolgens de bus naar Otterlo (uurtje reistijd). Je kunt natuurlijk ook overnachten in Otterlo en de volgende dag een andere etappe van het Veluwe Zwerfpad wandelen.

wekeromse-zand-wandelroute

Overnachten in Lunteren

Ik overnachtte in Lunteren op het terras van een kennis die net buiten het dorp woont. Nu snap ik dat niet iedereen gezegend is met aardige kennissen met zo’n tuin, dus ik heb wat leuke, kleine, groene campings voor je op een rijtje gezet:

  • Als klein meisje kampeerde ik op camping de Rimboe, waar ik goede herinneringen aan heb (mijn voorkeur zou uitgaan naar deze camping omdat hij zo mooi natuurlijk is)
  • SVR camping de Zwerfkei
  • SVR camping Beukhof
  • Minicamping De Ton

Wil je de volgende dag via een alternatieve route terug naar Otterlo? Loop dan met je navigatie-app naar Steakhouse Amadeus, vanaf waar je de weg oversteekt langs de kazerne en over de Ginkelse heide naar Otterlo loopt. Een aanrader!

buiten-slapen-veluwe

Overnachten in Otterlo

Je kunt de route natuurlijk ook in omgekeerde volgorde lopen, en eindigen in Otterlo. Ik heb de mooiste kleine, groene campings van Otterlo voor je op een rijtje gezet:

Reacties
Categorieën