Waarom je een trektocht wilt maken
09 juli 2018 
3 min. leestijd

Waarom je een trektocht wilt maken

Honderden kilometers door de natuur trekken is niet voor iedereen weggelegd. Toch zijn er genoeg redenen waarom ook jij eens een trektocht zou moeten maken. Dit zijn de acht redenen waarom ik zo graag een trektocht maak:

  • Even helemaal back-to-basics gaan en leven zoals onze voorouders dat duizenden jaren geleden ook deden (maar dan met iets meer comfort) brengt je terug naar de basis, naar wie je bent als je niet aan het rennen bent in onze gehaaste maatschappij.
  • Het constante ritme en overgeleverd zijn aan de elementen creëert ruimte in je hoofd. Je waait letterlijk en figuurlijk uit.
  • Je ervaart een ultiem gevoel van vrijheid. Op je trektocht hoef je niets anders te doen dan je ene voet voor de andere te zetten, ’s avonds een kampeerplek te zoeken en eten te maken. Het simpele leven waarin er even niets anders dan overleven van je gevraagd wordt. Doen en zijn waar en wanneer je wilt.
  • Van honderden kilometers wandelen krijgen je conditie en je zelfvertrouwen een boost.
  • Je voelt je weer even 100% één met de natuur.
  • De natuur dwingt je een langzamer ritme aan te nemen, waardoor je onthaast op je eindpunt aankomt.
  • Wandelen helpt bij het voorkomen en genezen van mentale struggles zoals angsten of depressie.
  • Je oefent met stappen uit je comfortzone zetten en je wordt mentaal uitgedaagd. Je leert accepteren dat je soms even af moet zien om te bereiken wat je wilt, en dat je ongemak mag accepteren.

waarom-trektocht-maken-redenenAvontuur beleven is één van mijn redenen om een trektocht te maken 

Om je een idee te geven van hoe een gemiddelde dag op een trektocht er bij mij uit ziet, een video van de East Highland Way.

Ik sta op, poets mijn tanden, maak ontbijt op een pannetje (havermout!) en breek vervolgens mijn tent af. Ik pak mijn rugzak in, pak de routegids erbij en ga weer op pad. Tot de lunch loop ik in een gestaag tempo door prachtig landschap. Aan het eind van de ochtend zoek ik een plek met uitzicht, waar ik bij droog weer uitgebreid ga zitten lunchen. Als het niet te koud is, neem ik rustig een uur de tijd om van het eten en het landschap om me heen te genieten. Vervolgens loop ik, met twee theepauzes onderweg, door tot het eind van de middag. Dan begin ik om me heen te kijken, op zoek naar een wildkampeerplek. Als ik eenmaal mijn tent op een beschutte plek opgezet heb, trek ik extra kleding aan en kook ik mijn avondeten, om die vervolgens lekker warm in mijn slaapzak op te eten. 


Dan kan ik je aanraden om nu alvast de eerste stappen te zitten richting jouw trektochtavontuur. Trektochten zijn niet alleen weggelegd voor 'doorgewinterde avonturiers' die toevallig vorige week net terugkwamen van een beklimming van Mount Everest. Nee, ook jij kunt een trektocht maken!

Stap 1? Download mijn gratis stappenplan met paklijsten leer hoe je je voorbereid op een lange afstand wandeling. De komende weken deel ik de vervolgstappen van je voorbereiding met je op mijn blog.

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft avontuurlijk en nomadisch en is de oprichter van Outdoor Inspiratie. In 2019 zegde ze, na vele microavonturen en loondienstjaren, haar baan op om fulltime andere mensen te inspireren om avontuurlijker te leven.
Reactie plaatsen
trektocht-stappenplan