albanese alpen
Meerdaagse Wandeltochten
Paulien
Meerdaagse Wandeltochten
11/25/2021
5 min

Wandelen in de Albanese Alpen

11/25/2021
5 min

Steeds vaker hoor ik van fanatieke wandelaars uit mijn netwerk dat ze gaan wandelen in de Albanese Alpen. Toen ik met Amy uit mijn Avontuurlijk Leven Programma in gesprek kwam, was ik overtuigd: ook die bergen moeten op de bucketlist! Daarom in dit artikel meer over de Albanese Alpen en de wandelingen die je daar écht moet doen.

 

De Albanese Alpen

De bergen op de grens van Albanië, Kosovo en Montenegro heten de Albanese Alpen. Hier geen vierduizenders, maar een nog altijd indrukwekkende hoogste punt van 2.694 meter. De bergen zijn minder bekend dan die in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk en daardoor nog heerlijk ongerept en rustig. Toerisme in Albanië begint pas nu op gang te komen. Er is steeds meer accommodatie en transport beschikbaar, dat je nog niet met hordes toeristen hoeft te delen.

Frisgroene weides, steile rotswanden, gletsjers en heldere meertjes. De Albanese Alpen hebben alles te bieden wat je van de Alpen verwacht. De kans is groot dat je een herder met zijn kudde schapen tegenkomt en de dorpen zijn heerlijk authentiek. Eén van de mooiste delen van de Albanese Alpen is de Valbona-vallei, waar je de adembenemende wandelroute van Valbona naar Theth vindt.

albanese-alpen-wandelen

 

Amy wandelde van Valbona naar Theth

Ik sprak Amy van Homemadeadventures.nl, ook een outdoorondernemer die mensen helpt bij het plannen van hun reizen, over haar vakantie in Albanië. Ze bezocht diverse plekken in het land en sloot haar roadtrip af met een wandeling in de Albanese Alpen. Ze was nog niet eerder in de Alpen geweest, dus ‘wist niet zo goed wat te verwachten.’ Ze besloot ‘gewoon te gaan en ervaren’ en keek haar ogen uit in de ruige natuur van de bergen.

wandelen-theth-valbona

Hoe kom je in de Albanese Alpen?

Amy maakte een roadtrip door Albanië, maar kon met haar huurauto de bergen niet in. Ze liet de auto daarom achter in de stad Shkoder. Een busrit en boottocht over het helderblauwe Komanimeer later stond ze aan de voet van de Alpen. Vanuit Fierze met een busje naar het dorp Valbona.

 

Wandelen van Valbona naar Theth

De bekendste wandeling in de Albanese Alpen is die van Valbona naar Theth. Ook Amy maakte die wandeling tijdens haar reis. De route is goed gemarkeerd en erg mooi. Je steekt de 1.795 meter hoge Valbona-pas over. Om bij het startpunt te komen moet je vanuit Valbona vier kilometer wandelen. De route over de pas is 9,5 kilometer land, dus totaal wandel je 12 tot 13 kilometer.

De locals raadden Amy aan om de route niet alleen te wandelen. ‘Ik wilde de route alleen gaan lopen, maar de lokale bevolking verklaarde me voor gek. Toen ging ik twijfelen en heb ik ter plekke een gids meegenomen,’ zegt Amy. Ze vond de gids achteraf gezien niet zo nodig, maar het was wel gezellig. Zijn hulp was fijn op een spannend stukje van vierhonderd meter waar Amy last had van haar hoogtevrees.

De wandeling van Valbona naar Theth is met rood-wit-rode verf gemarkeerd. Neem voldoende water en voeding voor onderweg mee, want de twee horecagelegenheden onderweg zijn niet altijd open.

albanese-alpen-wandeling

 

In welke richting kun je de route het beste lopen?

‘Je kunt de route in twee richtingen lopen. Ik liep van Valbona naar Theth, dan heb je de hele tijd het mooiste uitzicht. Van deze kant is de stijging het kortst en maak je een korte steile klim. Als je hem andersom loopt heb je een lange klim naar boven, wat volgens mij zwaarder. Je loopt in de richting van Theth naar Valbona ook langer door het bos, waardoor je pas uitzicht als je boven bent. In mijn richting zag je onderweg naar boven ook al het uitzicht,’ aldus Amy. Kortom: als je de route wilt lopen, doe dat van Valbona naar Theth.

Van Theth terug naar Shkoder ging tijdens Amys bezoek nog geen bus. Je kunt een taxi boeken of een lift regelen. Op het moment van schrijven wordt er een fatsoenlijke weg aangelegd naar het dorpje, dus terugreizen naar Valbona is in de toekomst makkelijker.


 

Andere bezienswaardigheden in de Albanese bergen

Ben je in de Albanese bergen? Dan mag een bezoekje aan de waterval van Theth en ‘the blue eye’ niet ontbreken volgens Amy. The blue eye is een kraakheldere zoetwaterbron in de bergen. Omgeven door groen knalt het groenblauwe water uit het landschap. Het midden is heel diep, dus de bodem zal je niet zien.

Reisplatform Columbus Travel tipt de hidden gem Lepushe, een klein bergdorpje in het noorden van de Albanese Alpen. Hier is geen duidelijke route uitgezet als bij Valbona, dus kaart, kompas en GPS-apparaat zijn hier wel nodig.

Wat je zeker eens moet meemaken in de Albanese Alpen is de Balkan Trail. Deze lange afstand wandeling door de ongerepte natuur van Albanië, Kosovo en Montenegro staat HEEL hoog op mijn bucketlist!

albanese-alpen-vakantie


Overnachten in de Albanese Alpen

De wandeling van Valbona naar Theth duurt ongeveer zes uur. Zorg dat je vroeg vertrekt of slaap een nachtje in Valbona voordat je aan je wandeltocht begint. Amy tipt het Mehmeti guesthouse. Je hebt in dit dorp keuze uit meerdere guesthouses en kampeerplekken. Na haar wandeling logeerde Amy een nachtje in het Bujtina Harusha guesthouse in Theth.

Overnachten in Albanië is niet duur. Amy betaalde 25 euro voor haar overnachting in het guesthouse. Daarvoor huurde ze een vierpersoonskamer en kreeg ze eten. Heel veel eten: ‘er kwamen wel acht borden op tafel. Ik kon kiezen uit een maaltijd met vlees of een vegetarische maaltijd.’


Spreken mensen in de bergen goed Engels?

Je moet er niet op rekenen dat je met de mensen in de Albanese Alpen Engels kunt spreken. De mensen hier spreken Albanees, wat net zo moeilijk te leren is als Sloveens en Kroatisch. Gelukkig zijn mensen wel erg gastvrij en redde Amy zich met handen en voeten en getallen op papiertjes schrijven.

albanese-alpen-locals

 

Wat is de beste tijd voor een wandeling in de Albanese Alpen?

Ook in de bergen van Albanië ligt een deel van het jaar sneeuw. Wandelen wordt er dan wat lastiger. Amy was in mei op pad en had geluk, want de sneeuw was grotendeels al gesmolten. In die maand was het heerlijk rustig. De route van Valbona naar Theth is meestal alleen open van mei tot november en kan afhankelijk van de weersomstandigheden later openen en eerder sluiten. Controleer altijd de weersvoorspellingen voordat je de bergen in trekt. In de zomer kan het er behoorlijk warm en druk worden, dus in het voor- of naseizoen gaan is aan te raden.

 

Tip van Amy

Amy raadt je aan om je bezoek aan de Albanese Alpen in Shkoder te beginnen. ‘Boek een hostel of ander gastenverblijf en dan kan je host je vervoer naar Theth regelen. Online is dat zelf lastig te regelen. Er waren toen ik ging meer mensen die naar Theth wilden, dus er stond ’s morgens een busje voor de deur die ons naar de boot bracht,’ aldus Amy.

albanese-alpen-reis

--> tip: boek een kant&klare 15-daagse rondreis door Albanië met Sawadee-reizen.

Foto’s en informatie met dank aan Amy

Reacties
Categorieën