Wandelen in de Maasduinen: mijn favoriete routes
Wandelen
Paulien
Wandelen
07/14/2021
2 min

Wandelen in de Maasduinen: mijn favoriete routes

07/14/2021
2 min

De Maasduinen is één van mijn favoriete natuurgebieden van Nederland. Dit landschap is zó anders dan mijn thuisprovincies Groningen en Drenthe, dat ik er helemaal overspoeld wordt door een vakantiegevoel. Je kunt prachtig wandelen in de Maasduinen en ik deel graag mijn favoriete routes met je.

wandelen-maasduinen

Wandelen in de Maasduinen is nog mooier als de heide in de nazomer in bloei staat

Over de Maasduinen

De Maasduinen ontstonden door een wisselwerlking tussen water, wind en mensenlijke invloed en vormen nu de langste rivierduinengordel van Nederland. Er is veel te vertellen over het ontstaan van de Maasduinen, maar ik houd het hier even kort. In de laatste ijstijd (21.000 jaar geleden) joeg een wind door het koude, droge gebied. Deze wind nam de laag zand die aan het oppervlak lag mee en dumpte dat aan de oevers van de Maas. Zo ontstonden de zandrug in Noord-Limburg en de (Maas)duinen. In de Romeinse td werden de bomen die op deze gronden gegroeid waren gekapt, zodat er vlaktes ontstonden. Door intensieve begrazing ontstonden heidevelden en stuifzanden, waarna opnieuw dennenbossen geplant werden. Vandaag de dag zie je daarom een mooie combinatie van heidevelden en naaldbossen in Limburg.

—> leer hier meer over het gebied

Wandelen in de Maasduinen: rondom het Reindersmeer (4-8 km)

Mijn favoriete wandelroute in de Maasduinen is die rondom het Reindersmeer. Aan het Reindersmeer nab Bergen waan je je in Scandinavië. Helder water wordt omringd door bomen en lage begroeiing. Begin je wandeling bij het bezoekerscentrum en volg de rode paaltjes. De route is 8 kilometer lang, maar makkelijk in te korten tot een rondje van 4 kilometer door met het trekpontje over te steken (dit pontje is sowieso een aanrader).

 • Markering: rode paaltjes
 • Startpunt: Bosserheide 3e in Well
 • Horeca: Brasserie In de Sluis bij beginpunt
wandelen-reindersmeer

Wandelen bij het Reindersmeer: steek het meer over met de veerpont

Wandelroute Rivierduinen (6.4 km)

Loop door natuurgebied de Maasduinen, met vanaf de duintoppen uitzicht over het gebied rondom de Maas. In het natte gebied grazen koeien en paarden en langs de route staat een uitkijktoren. Je kunt de route inkorten tot 3.1 kilometer.

 • Markering: paars
 • Startpunt: Kapelstraat in Afferden
 • Horeca: geen
 • Routeinformatie

maasduinen-wandelroutes

Wandelroute Duvelskuul (7.2 km)

Wandel langs de ruïne van Kasteel Bleenbeek (zie hoofdstuk over kastelen) en over de golfbaan. Onderweg heb je uitzicht op de vennen van de Duvelskuul in natuurgebied
Maasduinen. De route overlapt deels met de blauw gemarkeerde Broederbos-wandelroute van 7.9 kilometer, die dan weer overlapt met de Rivierduinen-wandelroute. Je kunt zo dus zo’n 20 kilometer wandelen door de routes te combineren.

 • Markering: rood
 • Startpunt: Rimpelt 31 in Afferden
 • Horeca: Boscafé op beginpunt
 • Routeinformatie

Diverse afstanden vanaf Jachthut Op den Hamer

Vanaf pannenkoekenhuis Jachthut Op den Hamer beginnen diverse wandelroutes, die allemaal de moeite waard zijn. Je kunt ook aan de overkant van de weg een stuk langs de rivier wandelen. Er staat op de parkeerplaats een bord met een kaart van de wandelroutes in het gebied. Eén van de routes is ook geschikt als rolstoelpad.

 • rode paaltjes – 5 km
 • blauwe paaltjes – 4 km
 • groene paaltjes – 2 km
 • witte paaltjes – 2 km

wandelen-in-de-maasduinen

Een lange afstand wandelen door de Maasduinen

Wil je de Maasduinen tijdens een meerdaagse wandelroute ontdekken? Dan wandel je etappes van het Maas-Niederrheinpad. Dit streekpad loopt door Noord- en Zuid-Limburg en steekt de grens over naar Duitsland. Hij heeft een totale lengte van 342 km, waarvan 151 km in Duitsland ligt. Dit minder bekende streekpad is (nog) niet zo druk en daarom ook in het hoogseizoen een aanrader.

Reacties
Categorieën