wandelmaatje
Wandelen
Paulien
Wandelen
12/29/2021
4 min

Zo vind je een wandelmaatje (in Nederland en buitenland)

12/29/2021
4 min

Ben je er klaar mee om altijd alleen te wandelen? Of vind je het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en samen te gaan wandelen? Dan ben je op zoek naar een wandelmaatje! Ik geef je in dit artikel tips voor het vinden van een wandelmaatje.


Waarom een wandelmaatje?

Er zijn natuurlijk vele verschillende redenen waarom je op zoek wilt naar een wandelmaatje. Denk aan:

 • je vrienden zijn niet echt wandelfans en je wilt liever niet altijd alleen op pad
 • je vindt het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en leert deze mensen het liefst al wandelend kennen
 • je bent recent verhuisd en wilt graag samen met iemand je nieuwe achtertuin ontdekken
 • je gaat alleen op reis en wilt voorkomen dat je je eenzaam gaat voelen
 • je hebt een stok achter de deur nodig om vaker te gaan wandelen
 • je voelt je veiliger als je samen met iemand wandelt dan wanneer je alleen de natuur in trekt

hoe-vind-je-een-wandelmaatje


Waar vind je een wandelmaatje in Nederland?

In mijn Trail Community natuurlijk ;)  In deze online community vind je honderden Nederlanders en een paar Belgen die ervan dromen om een lange afstand te gaan wandelen. Allemaal wandelfans dus, die verspreid over heel Nederland wonen.

Andere handige websites:

 • De wandeldate
 • Tweevoeter.nl
 • Sportpartner.nl
 • Facebookgroepen zoals 'Lekker wandelen' en 'Wandelmaatje gezocht' (gebruik de zoekfunctie in deze groepen om iemand in jouw omgeving te vinden)
 • Instagram: dit social media platform krijgt er elke dag nieuwe wandelaccounts bij. Zoek op jouw locatie of op hashtags van wandelgebieden bij jou in de buurt en de kans is groot dat je een gelijkgestemde ontmoet.

Je kunt natuurlijk ook eens meegaan op een georganiseerde wandelvakantie en daar mensen (goed) leren kennen. Vraag ook eens aan je vrienden of zij mensen kennen die ook een wandelmaatje zoeken. Je kunt natuurlijk ook mijn strategieën voor een wandelmaatje in het buitenland vinden binnen Nederland gebruiken.

wandelmaatje-zoeken

Waar vind je wandelgezelschap buiten Nederland?

Ik woon 6-8 maanden per jaar in het buitenland. Dat kan soms best eenzaam worden en soms vind ik het spannend om in mijn eentje afgelegen gebieden in te trekken. Aan de Nederlandse wandelapps heb je dan niet zoveel, dus in het buitenland maak ik gebruik van andere platformen. Je kunt natuurlijk Googlen naar de lokale varianten van onze Nederlande wandelmaatjes-websites. Dat werkt bij mij vaak niet zo goed, ook omdat ik lang niet altijd de taal goed genoeg beheers. Je kunt ook rondvragen naar een wandelgroepje, maar dat zijn vaak grotere groepen met vooral oudere mensen en daarin voel ik me niet helemaal thuis.

Daarom maak ik gebruik van een andere manier: dating apps. Waarom? Hier zitten veel (jonge) mensen die goed Engels spreken. Het is even zoeken naar iemand die van wandelen houdt, goed Engels beheerst én niet alleen uit is op fysieke gezelligheid. Datingapps hebben niet altijd een goede reputatie op dit gebied, maar voor mij werkt het heel fijn. Zo heb ik door heel Europa vrienden gemaakt.

Ik gebruik hiervoor:

 • Bumble: heeft een ik-zoek-vrienden-functie, maar daar zitten in afgelegen gebieden vaak weinig mensen op
 • Tinder: heeft veruit de meeste leden, dus veel keuze (maak wel even duidelijk in je profiel waar je naar op zoek bent)

Daarnaast maak ik gebruik van lokale Facebookgroepen en de meet-up functies van Couchsurfing en Workaway.

wandelmaatje-buitenland

Hoe weet je of het klikt met een (potentieel) wandelmaatje?

De beste manier om uit te vinden of het klikt met een (potentieel) wandelmaatje is natuurlijk elkaar ontmoeten. Ga niet direct samen het hele Pieterpad lopen, maar begin met een kop koffie of korte wandelingen in de buurt. Klikt het goed, dan kunnen jullie natuurlijk direct een (langere) wandeling gaan maken of voor een volgende keer afspreken. Klikt het niet? Dan zijn er toch nog geen grote verwachtingen en is het makkelijker uit te spreken dat je het bij deze ene ontmoeting wilt houden.


Hoe zorg je voor een veilige ontmoeting?

Ik weet dat veel mensen zich druk maken over de veiligheid van nieuwe mensen ontmoeten, vooral als jullie afspreken op een parkeerplaats in het bos. Ik ontmoet in binnen- en buitenland regelmatig nieuwe (potentiële) wandelmaatjes en pak dat bij een eerste ontmoeting als volgt aan:

 • ik spreek af op een locatie waar op dat tijdstip meerdere mensen zijn (dat kan ook op een terras zijn).
 • ik zoek deze persoon eerst op op social media. Is er niets over iemand te vinden, dan ben ik extra alert.
 • ik geef aan een vriendin door met wie ik ga wandelen (naam, telefoonnummer, link naar social media profiel).
 • ik geef mijn locatie door via live tracking in Whatsapp of Komoot (en dit vertel ik niet aan mijn wandelmaatje)
 • ik ga niet met iemand aan de wandel als mijn onderbuikgevoel alarmbelletjes doet rinkelen. Better safe than sorry.

Je kunt ook voorstellen om een eerste keer met andere mensen erbij elkaar te ontmoeten. Neem een vriend(in) mee of doe samen mee aan een (wandel)event.

Zoals gezegd heb ik over de jaren vele vreemden op deze manier ontmoet en het is bijna altijd goed gegaan. Eén keer negeerde ik mijn onderbuikgevoel en bleek de persoon inderdaad niet helemaal netjes, maar met duidelijke bewoordingen en een vriend op de hoogte brengen ging het uiteindelijk toch goed. Needless to say dat ik daarna al-tijd naar mijn onderbuikgevoel geluisterd heb. Voelt iets niet goed? Niet doen, ook niet uit angst om iemand te beledigen of je 'aan te stellen'.

wandelmaatje-ontmoeten

Reacties
Categorieën