arrow_drop_up arrow_drop_down
Tips voor het inpakken van je wandelrugzak
9 mei 2020 

Tips voor het inpakken van je wandelrugzak

Met alleen het aanschaffen van een wandelrugzak ben je er nog niet. Je moet namelijk ook weten hoe je hem inpakt. Pak je hem ‘verkeerd' in, dan is de kans groot dat hij helemaal niet zo lekker zit! Om dat te voorkomen geef ik je in dit bericht tips voor het inpakken van je wandelrugzak.

Stop zo min mogelijk gewicht in je rugzak

De hoofdregel voor het inpakken van je rugzak is: neem alleen het écht nodige (gewicht) mee. Alle kleine dingetjes die je extra meeneemt en waarvan je denkt ‘ach, weegt bijna niets dus kan wel', vormen samen vaak toch (een paar) honderd gram extra. Dat draag je dan de hele vakantie onnodig mee.

Met het oog op rugklachten kun je aanhouden dat je rugzak maximaal 20% van je lichaamsgewicht mag wegen. Weeg je 60 kilo en ga je alleen op reis, dan zou dat betekenen dat je maximaal 12 kilo op je rug zou moeten dragen. Dat is een mooi streven, maar qua budget voor beginnende (solo) wandelaars vaak onmogelijk. Ga je samen met iemand lopen die groter en sterker is dan jij, dan kun je hem/haar wel wat gewicht van jouw rugzak over laten nemen.

Bedenk bij echt alles wat je in je tas stopt: heb ik dit écht nodig? En heb ik geen lichter alternatief dat ook voldoet?

“Carry as little as possible, but choose that little with care”

Earl Shaffer, avonturier

hoe-rugzak-inpakken

Het goed inpakken van je rugzak scheelt een hoop rug- en schouderklachten

 

Bespaar je ruimte in je wandelrugzak

Door zo weinig mogelijk spullen mee te nemen, bespaar je natuurlijk al ruimte in je rugzak. Je kunt de ruimte die je spullen innemen verkleinen door alle lege ruimte te vullen. Stop bijvoorbeeld je gasblikje of andere kleine spullen in je pannetje. Neem geen fancy toilettas mee, maar stop je spullen in een opvouwbaar of oprolbaar zakje. Rol je handdoek en kledingstukken zoveel mogelijk op, en druk ze vacuüm in dry bags of diepvrieszakjes met rits.

 

Tips voor het inpakken van je wandelrugzak

Ook de volgorde waarin je je rugzak inpakt is belangrijk. De zwaarste spullen, zoals je tent, wil je zo dicht mogelijk tegen je rug dragen. Zou je dit in het voorvak van je tas doen, dan krijg je het gevoel dat je achterover getrokken wordt.

De beste volgorde voor het inpakken van je wandelrugzak is als volgt:

  1. Stop je slaapzak in het onderste vak van je rugzak, zodat de zwaardere spullen daar op kunnen steunen.
  2. Plaats de zwaarste spullen, zoals je tent en slaapmat, in het hoofdvak en zo dicht mogelijk tegen je rugpand aan. Let op: neem je een drinksysteem mee? Stop die dan in je tas voordat je de andere spullen inpakt, omdat je hem er anders niet meer bij in kan proppen en opnieuw moet beginnen.
  3. Vul de ruimte rondom de zware spullen op met licht(ere) spullen.
  4. Stop lichte spullen waar je snel bij moet kunnen, zoals je routegids, regenjas, zonnebril en snacks in het bovenste vak of in de vakken aan de buitenkant van de tas. Zorg dat je dingen als een GPS met noodknop en telefoon voor noodgevallen altijd binnen handbereik hebt.
rugzak-inpakken

Houd deze indeling aan voor het inpakken van je rugzak: de zwaarste spullen tegen je rug (paars), je slaapzak onderin (oranje), de rest van het hoofdvak opvullen met lichte spullen (blauw) en de lichtste spullen waar je snel bij moet kunnen in het bovenvak (groen).

Wil je weten wat je allemaal mee moet nemen in je wandelrugzak? Download mijn GRATIS paklijst voor een wandelvakantie!

 

Omslagfoto door Marleen Annema

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!

- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een webinar over avontuurlijk leven

Ik gebruik cookies