Wat is avontuur?
Paulien
01/01/2021
3 min

Wat is avontuur?

01/01/2021
3 min

Ik heb het vaak over ‘avontuurlijk leven’. Veel mensen denken daarbij meteen aan hoge bergen beklimmen, een wereldreis maken of een oceaan oversteken in een kajak. Ik zie dat anders. Dit is mijn antwoord op de vraag ‘Wat is avontuur?

Wat is avontuur?

Zoals ik al schreef, zie ik avontuur los van springen uit een helicopter, een pokke-eind roeien of naar de top van de Mount Everest klimmen. Ik denk dat avontuur in je hoofd zit, en meer te maken heeft met mindset dan met je locatie of welke activiteiten je precies onderneemt. Een voorbeeld om dat te onderbouwen:

Stel. Mijn baan is om elke dag een bloemetje bovenop een bekende berg water te geven. Ik loop 365 keer per jaar hetzelfde pad omhoog en denk daarbij ‘wat een rotpad’, ‘wat een rotweer’, ‘nou, voor het uitzicht hoef je het ook niet te doen’ en ‘kunnen die toeristen niet een beetje doorlopen’? Is die berg beklimmen dan ‘avontuur’ voor mij? (spoiler: nee).

Stel. Ik wandel op een dag in februari een rondje om de Hoornseplas (een meer in Groningen). Ik bedenk me dat daar ’s zomers zoveel mensen zwemmen. Opeens komt ik mijn hoofd op: ‘zou je hier ook ’s winters kunnen zwemmen?’. ‘Zou IK hier nu kunnen zwemmen?’. Maar: ik houd niet van zwemmen en die hondeneigenaren die hier wandelen vinden me vast gek. Ik voel iets kriebelen en denk: f*ck it, ik GA gewoon. Voelt dat als avontuur voor mij? (spoiler: ja).

Als je de gemiddelde Nederlander zou vragen welke van bovenstaande twee omgevingen en activiteiten avontuurlijker is, noemt hij/zij de eerste. Maar: situatie twee is daadwerkelijk avontuurlijker omdat IK daarbij wél een gevoel van avontuur heb.

Avontuur is volgens mij een mindset: het zit in wat je gedachten, overtuigingen en uitspraken zijn.

avontuur

Avontuur is een mindset

Waar vind je avontuur?

Avontuur is (in mijn ogen) dus een mindset. En dat is goed nieuws: want dan is avontuur altijd en overal! Daarom kan ook JIJ avontuurlijk leven, zelfs als je een (fulltime) baan en hypotheek en kinderen hebt. En dat betekent dat je je dagelijks leven en daarmee je leven in het algemeen vandaag nog avontuurlijker kunt maken!

Waar vind je dat avontuur? Ik denk dat je avontuur (net) buiten je comfortzone vindt. Daar waar het allemaal niet zo makkelijk en automatisch gaat, daar waar je uitgedaagd wordt.

Om avontuur te beleven, heb je denk ik de volgende ingrediënten nodig:

  • het lef een stap(je) uit je comfortzone te doen
  • de speelsheid en nieuwsgierigheid van een kind (wanneer klom je voor het laatst in een boom en wanneer bouwde je voor het laatst een hut of vlot?)
  • creativiteit: think out of the box!
avontuur-buiten-spelen

Buiten spelen is ook avontuur!

Avontuur is voor iedereen anders

Avontuur heeft dus te maken met je mindset en je comfortzone. En die hebben weer te maken met jouw biologische aanleg, je opvoeding, je kennis en ervaring, etc.. Je snapt: wat voor de één avontuur is, hoeft voor de ander niet ook avontuur te zijn. Mijn buurvrouw verstaat heel andere dingen onder ‘avontuur’ dan ik, omdat mijn buurvrouw een heel ander mens is dan ik.

Een voorbeeld: een nieuwjaarsduik. Voor iemand die het hele jaar door elke dag zwemt, is een nieuwjaarsduik gewoon ‘zwemmen op 1 januari’. Die persoon vindt daar misschien pas avontuur in als hij/zij op een nieuwe plek of ander tijdstip gaat zwemmen (of gaat skinny dippen). Voor iemand die niet van zwemmen houdt, en zeker niet van zwemmen in koud water, is een nieuwjaarsduik misschien juist teveel avontuur. Misschien is pootjebaden in een sloot of een koude douche nemen voor die persoon al ver genoeg buiten de comfortzone.

Alleen JIJ kunt bepalen wat avontuur voor jou is, en wat niet. Wat anderen doen/vinden, maakt daarbij niets uit. Jouw leven, jouw avontuur! 🙂

wat-is-avontuur

Wat is avontuur voor jou?

Maak je leven avontuurlijker

Ik kan je van harte aanraden om je leven vandaag nog avontuurlijker te maken. Je kunt je leven ook avontuurlijker maken als je weinig tijd, geld en energie hebt. Hoe dan? Ik geef je in dit blog vier tips om je (dagelijks) leven avontuurlijker te maken. Je kunt je ook aanmelden voor mijn GRATIS webinar over avontuurlijk leven of je aanmelden voor een avontuurlijke workshop in Nederland.

Reacties
Categorieën