arrow_drop_up arrow_drop_down
Midges: kleine zwarte vliegjes in Schotland
30 mei 2020 

Midges: kleine zwarte vliegjes in Schotland

Midges zijn kleine zwarte vliegjes, die met hun hele familie op jou afduiken en het op je bloed voorzien hebben. Je vindt ze vooral in Schotland en Ierland. De beet doet weinig pijn, maar de zwarte zwerm die op elk stukje huid (inclusief de binnenkant van je oren en neus) duikt, maakt de beesten wel heel irritant. Bekijk deze Google afbeeldingen maar eens.

Wat zijn midges?

Midges zijn kleine vliegjes met een vleugelspanwijdte van maximaal 2 millimeter. Ze lijken misschien nog wel het meest op fruitvliegjes, maar deze vliegjes prikken wél. In Nederland worden ze o.a. knutten (spreek uit als ‘knoeten'), knijten, mietsen en soms neefjes genoemd. Om het overzichtelijk te houden gebruik ik altijd de Engelse benaming midge. Eén midge is nog niet zo angstaanjagend, maar mevrouw komt nooit alleen. Nee, mevrouw komt met een compleet leger als een zwarte wolk op je af.Wanneer heb je (geen) last van midges?

Ik maak mijn trektochten in Schotland bij voorkeur in de winter, het voorjaar of in de herfst, omdat er dan niet alleen weinig toeristen, maar ook weinig midges zijn. Ze zijn vrijwel niet actief tussen begin september en begin mei. Midges leven vooral in het noorden en westen van Schotland, aan de oostkust schijnen ze minder aanwezig te zijn.

Midges houden, net als de meeste kampeerders, niet van regen en harde wind. Ze houden ook niet van heet en droog weer, een weertype dat je helaas niet vaak meemaakt in Schotland. Ze houden vooral van vochtig en warm, dus hoe droger en warmer je kunt kamperen, hoe beter. Je kunt op internet een voorspelling voor het aantal actieve midges vinden.

midges-schotland

In deze vochtige, windstille vallei in Schotland werden we opgegeten door midges

 

Jezelf beschermen tegen de midges

Je kunt jezelf beschermen tegen aanvallen door een vliegennet over je hoofd te trekken en verder alle huid te bedekken. Koop bij voorkeur dit net in je land van bestemming. Veel (hoofd)netten in Nederland hebben te grote gaten, die wel muggen maar geen midges tegenhouden. Ik liet eens een stukje huid bloot tussen mijn jas en mijn horloge en dit is hoe ik er daarna uitzag:

Verder is het goed om te weten dat midges niet van rook houden en je jezelf dus wat rust kunt gunnen door een flink rokend kampvuur te maken. Zet je tent bij voorkeur ook vooral niet dicht bij water of veengebied op. Zoek, zolang dat veilig is, plekken met zoveel mogelijk wind op. Zo zette ik mijn tent eens in volle wind op een berg, omdat ik liever omwaaide tijdens het wildplassen dan dat ik weer niet kon eten omdat er tijdens het optillen van mijn muggennet om de lepel naar mijn mond te brengen honderden midges de aanval in zouden vliegen.Deet helpt niet tegen midges, maar middelen als ‘Skin so Soft‘ en ‘Smidge‘. Ik zeg niet dat dit wondermiddelen zijn die alle midges op afstand houden, maar elke midge minder is er weer één.

Over de schrijver
Ik ben een expert op het gebied van outdoor, avontuurlijk leven en trektochten maken. Op mijn zesentwintigste trok ik definitief de deur van mijn huurhuis achter me dicht, om zo uit de rat race te kunnen stappen en mijn tijd te kunnen gebruiken aan doen waar ik écht blij van word.
Reactie plaatsen

Vond je dit blog nuttig?

Meer leren?

Lijkt een microavontuur of trektocht jou wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik heb twee cadeautjes voor je!

- een stappenplan inclusief paklijst voor je wandelvakantie

- een webinar over avontuurlijk leven

Ik gebruik cookies